Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '16

 
Kategori
Astroloji
 

Zodyak Takımyıldızlara göre belirlenmez

Zodyak Takımyıldızlara göre belirlenmez
 

Astroloji, Takımyıldızlar ve Zodyak Burçlar Kuşağı Hakkında,
Takımyıldız, sabit yıldızlardan oluşan, gökyüzünde parsellenmiş 44'ü kuzey yarımküre'de, 44'ü güney yarımkürede olmak üzere toplam 88 alandan her birine verilen isimdir. Takımyıldızlar tanımı, yeryüzünden bakışla birbiriyle ilgili gibi gözüken fakat aslında birbirlerinden farklı uzaklıklarda bulunan, yeryüzüne olan izdüşümlerinde bize aynı hizaymış gibi görünen yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.
 
Eski gök bilimciler takım yıldızların izdüşümlerinin oluşturdukları şekilleri efsanelerdeki belirli hayvanlara ve kahramanlara benzetmişler. En çok Eski Yunan ve Romalı gökbilimciler takım yıldızlara mitolojik hikayelerden esinlenilen adlar vermişler.
88 takım yıldızdan 12 tanesi, Güneş'in ekliptik düzlemine denk gelmektedir. Zodyak Burçlar Kuşağı olarak adlandırılan bu kuşaktaki takımyıldızlar Zodyak Takımyıldızları olarak da bilinirler. Bu takımyıldızlarının isimleri şunlardır: Aries (Koç), Taurus (Boğa), Gemini (İkizler), Cancer (Yengeç), Leo (Aslan), Virgo (Başak), Libra (Terazi), Scorpius (Akrep), Sagittarius (Yay), Capricorn (Oğlak), Aquarius (Kova), Pisces (Balık).
 
Dünya’nın kendi ekseni çevresindeki dönüşünde meydana gelen Presesyon adı verilen bir tür kayma hareketi sebebiyle ekinoks noktaları ile takımyıldızların kesişme noktaları zodyak üzerinde geriye doğru hareket ile her 72 yılda 1 derece saat yönünde değişim gösterir.
Dünya’nın dönme ekseni hareketi süresince batıya kayması,yaklaşık iki bin yıl önce, M.Ö. 128’de, İznikli bir astronom-astrolog olan Hipparcus tarafından keşfedilmiştir. Dünya’nın ekseninin yalpalamasından dolayı oluşan ve Presesyon olarak ifade ettiğimiz bu olgu “Ekinoksların Kayması” veya “Ekinoksların Gerilemesi” olarak tanımlanır. M.S. 150 civarında İskenderiyeli bir astronom-astrolog olan Cladius Ptolemy, ekliptiğin kutuplarını bulmuş ve bu kutuplardan geçen boylam çizgileri yardımıyla her bir yıldızı ekliptik üzerine izdüşürmüştür. Ptolemy'nin çalışmasından bu yana astrologlar, herhangi bir yıldızın ekliptiği kestiği dereceyi hesaplarken, ekinoks gerilemesini dikkate alarak yapılan hesaplamalar ile bir yıldızın burcun hangi derecesine denk geldiğini bilebilmektedir. Sabit yıldızlar ile yapılan çalışmalarda ekinoks kayması göz önünde bulundurularak belirlemeler yapılır.
 
Batı Astrolojisinde kullanılan burçların, takımyıldızlar ile sadece isim benzerliği vardır. Bu ikisinin karıştırılmasının nedeni, burçların takımyıldızlarla çakıştığı ve eksen sapmasının göz ardı edildiği eski zamanlarda her ikisinin de aynı isimle anılmış olmasıdır.
Astroloji, ekliptik düzleminde yer alan takımyıldızlara göre oluşturulmuş bir Zodyak sistemini esas almaz. Astroloji, mevsimsel döngüler ile oluşturulan sabitlenmiş burç sistemli zodyak ölçeğini esas almaktadır. 0 derece Koç Burcu ile başlayan Zodyak, Güneş'in ilkbahar ekinoksu olan 21 Mart günü bulunduğu yerleşimi esas alarak oluşturulur.
Dilâra Başar Efeoğlu
 
Faydalanılan Kaynaklar:
http://www.onerdoser.com/Y169_0_burclar-degismedi.html
http://gokyuzu.org
 
Toplam blog
: 100
: 688
Kayıt tarihi
: 25.04.16
 
 

Dilâra Başar Efeoğlu sayfanın içeriğini oluşturan Felsefe, Ezoterizm, Spiritüalizm ve Astroloji a..