Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

....Ve geldik bugüne

....Ve geldik bugüne
 

Dallas, Flamingo Yolu, Şahin Tepesi bu üç diziyi içimizde anımsayanlar mutlaka bulunmaktadır.

Sadece dizi. Televizyon ekranlarında oynatıldı ve bitti. Aradan uzun yıllar geçti. Ancak bu dizilerin yarattığı etki günümüze kadar artarak geldi.

Belirtilen dizilerin ortak noktaları ihanet, entrika, aldatma, kıskançlık vb. olumsuz özellikleri yansıtması idi. Kısacası “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” diyebilmenin püf noktalarını ve tekniklerini gösteren bununla da kalmayıp böyle bir yaklaşıma özendiren nitelikte diziler olmaları idi. Özellikle de Dallas.

İnsanların kendi çıkarları doğrultusunda başkasına hainlik etmesi, kardeşin kardeşi, dostun dostu arkadan vurması, aldatma, yalan, dolan vb. olumsuz özellikler günümüzde gelenek haline geldi.

Öncelikle dizilerde gösterilen yapay mutluluk ve yaşam şekli ile gözlerimiz kamaştırıldı ve bu tip yaşama şekline özendirildik. Lüks evler, arabalar, su gibi akan para ve beraberinde gelen yapay güzellikler vb.

Belirtilen dizilerin gösterimini takip eden yıllarda hükümetin başında bulunan kişi söylediği sözün nereye ulaşacağını düşünmeksizin “Benim işçim, benim memurum işini bilir” diyebildi. Bir başka beyanında ise “İsteyen her vatandaş silah sahibi olacak” diyebilme cüretini de kendisinde buldu.

Sonraki yıllarda yönetime gelen kişiler ise bire bir yukarıda sarf edilen sözleri söylemeseler bile hareketleri ve uygulamaları ile aynı yönü gösterdiler.

Bugün sokakta yürüyemez, akşam geç vakitte tek başına eve gidemez, yolda araba kullanamaz hale geldik. Günümüzde saygısızlık saygı, terbiyesizlik ise terbiye olarak algılanmaya başlandı.

Ne denli olumsuz özelliklere sahip isek karşımızdaki kişi ya da kişilerin gözünde o denli saygın ve itibarlı kişiler oluyoruz.

Toplumumuzun kendi doğrularına ne oldu? Bu denli ters yüz olmanın sonucunda pek çok olumlu ve güzel değerlerimizde yok olma noktasına geldi ya da gelmek üzere.

Belirtilen bu diziler olumsuz özelliklerin yanı sıra tapılacak yegane şeyin para , onun getireceği güç olması gerekliliğine neredeyse herkesi inandırdı. Bunun içinde kendi dışımızdaki hiç kimse ve hiç bir şeyi dikkate almamamız gerekliliğini önemle vurguladı.

Yine bu dizilerin bir başka ortak özelliği ise ülkemizde bugün yaşanan yozlaşmaya, kirlenmeye öncülük etmeleri, yol göstermeleri ve özendirmeleri idi.

...Ve geldik bugüne

Şu anda ise bu dizilerin yarattığı yapay güzellik ve mutluluğun arkasından gelen kabusu hep birlikte içimiz burularak yaşıyoruz.

(Fotoğraf Milliyet foto Galeri)

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..