Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '10

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

'' Daha çok mühendis, daha az avukat!..''

'' Daha çok mühendis, daha az avukat!..''
 

J/eğitim


İlgili kaynaktan dikkatimi çekenler ;


>> Japonya'nın eğitim seviyesi atağı;


Japonya' nın 1868 yıllarında basit ama yerinde uygulamalı eğitim çözüm planı yaşam kalitesini hızla ilertmeye sebep olmuştur. Kalkınmanın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirme başarısına ulaştırmıştır. Eğitim sorunu Mejii Restorasyonu döneminde büyük ölçüde çözümlenmiş durumdaydı. XVlll. yüzyılın sonlarında nüfusun %65' lik bölümü zorunlu bir şekilde ilkokulu bitirmiş durumdaydı. Toplumun eğitim seviyesinin yüksekliği ve eğitim sisteminin mükemmelliği sayesinde Japonya' nın savaş sonrası toparlanmasın da kolay olmuştur.


'' Daha çok mühendis, daha az avukat!..'' sloganında ifadesini bulan teknik bilimlere olan ilginin yüksekliği, Japon toplumunun sanayide gelişmesini sağlamıştır.
İşletmelerin yasal zorunluluğu olmakla birlikte geçtiğimiz yıllara kadar uyguladıkları hayat boyu istihdam sistemi işçilerin verimliliğini olumlu yönde etkilemiştir. Şirketler, ekonomik durumunun kötüleştiği dönemlerde işçi çıkarma yoluna gitmek yerine, ücretleri düşürerek krizi engelleyerek yenmişlerdir. Bu durumun bilincinde olan işçiler, sahiplendikleri güvenle daha özenle ve fedakarlıkla çalışmaktadırlar. Fakat son yıllardaki krizin uzaması şirketleri hayat boyu istihdam sistemini terk etmeye zorlamıştır.
Savaştan çıkmaya çalışırken güçlü bir ekonomiyi yaratmayı başaran bu devlet, bütün dünya' nın ikonu haline gelmesininyüksek derecede performans sağlanmasıdır. İleri derecede kaynak sıkıntısına rağmen yine de mucize olarak ifade edilmiştir. Mucize kelimesinin ekonominin bilimsel gerçekçiliğiyle bağdaşmasada, devlet ekonomisinin kurtuluşunun ayrı bir mucize ye bağlı olduğu sonucu gözlenmiştir.


Bu mucizenin faktörlerine de bir göz atalım;


Kore savaşının da etkisiyle Japonya'nın artan stratejik önemi büyüme için olumlu bir uluslararası konjonktür ( konjontur : tçeşitli olayların yarattığı kritik durum demektir.) yaratmıştır.
Svunma harcamalarına getirilen sınır, bütçenin ekonomik amaçlar doğrultusunda kullanılmasını sağlamıştır.
Çağdaş bir siyasi ve sosyal yapı oluşturulması ekonominin de çağdaş bir yapıya kavuşturulması için uygun bir ortam sağlanmıştır.
Tarım reformu ve büyük aile şirketlerinin tavsiyesi savaşla tasarruflar, Japonya'nın ekonomiyi sona erdirerek liberal bir ekonomik düzen yaratmıştır.
Hükümetçe de desteklenen tasarruflar, Japon sanayinin ihtiyaç duyduğu sermaye kaynaklarına ulaşmayı kolaylaştırmıştır.
Oluşturulan sağlam eğitim sistemi insan kalitesini yükseltmiştir.
Japon toplumuna özgü iş duyarlığı ekonomik başarıda önemli rol oynamıştır.
Uygulanan hayat boyu istihdam sistemi çalışma başarısını sağlayarak çalışanların verimini arttırmıştır.
Kıdem esasına dayalı terfi sistemi kuşaklar arasındaki bilgi aktarımını kolaylaştırmıştır.
Grup istişaresine dayanan karar alma mekanizması kararlardaki riski en aza indirmiştir.
Şirket yapılandırması üretim miktarının ve kalitesinin arttırılmasını sağlamıştır.
Ticaret şirketleri üretilen malların bütün dünya pazarına ulaştırılmasını kolaylaştırmışştır.
İş çevreleri, akademisyenler ve basınında görüşlerinin alınmasını sağlayan bir mekanizma çerçevesinde, günün koşullarına uygun olarak kararlaştırılan başarılı sanayi politikalarını ekonomik büyümede en önemli faktör olmuştur.

 
Toplam blog
: 102
: 654
Kayıt tarihi
: 07.06.10
 
 

1984 İzmir doğumluyum. Süleyman Demirel Üni. - Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şiir & Deneme ..