Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

“Aşk Sarı Lacivert”

“Aşk Sarı Lacivert”
 

Bize karşı kötülük yapan, milletin hakkını gasp eden, devleti dolandıran kötü niyetli insanlarla ilgili olarak hemen “Hiç mi Allah’tan korkmuyor?” diye sorarız. Allah korkusunun, ya da bir başka deyişle dini yaptırımların, insan davranışlarına olumlu yansımasını bekler, aksi olduğunda da hayretler içinde kalırız.

Geleneksel olarak dini inançların etkisinde fazla kalan bir toplumuz. Yakın zamana kadar belki bu işe yarıyordu. Artık dinin insanlar üzerinde böylesine etkiler oluşturmasına izin verilmiyor. Belki ülkemizde çokça tartışılan laiklik kavramının toplumu giderek dinden veya dini baskılardan uzaklaştırması da bunda etkili olmuş olabilir.

Bunun iyi kötü, doğru, yanlış olması ayrı bir mesele. Şu anda söylemek istediğim farklı bir şey. Din eksenli düşünmeyen toplumlar, suça ve suçlulara karşı nasıl bir mücadele yöntemi izliyorlar dersiniz? Elbette yasalar çerçevesinde düzenlenen cezalarla kötüleri caydırmaya ve kötülükleri önlemeye çalışıyorlar.

Türkiye’de her zaman cezaların caydırıcılık açısından yetersiz olduğu iddia edilegelmiştir. Hele son zamanlardaki düzenlemelerle suç işleyenler neredeyse hiç ceza almadan tekrar aramıza dönebilmektedirler. Bu da suçluların daha rahat hareket etmesine ve suçların çoğalmasına sebep olmaktadır.

Şimdi hükümetin gündeminde bazı yasaların birçok maddelerini değiştirmeye ve suçlara daha ağır cezalar vermeye yönelik bir kanun tasarısı var. Gazetelerin büyük bir kısmı bugünkü manşetlerini bu konuyu ayırmışlar.

Zaman gazetesinde haber “Bu cezalar Can yakar” başlığıyla verilmiş. Tasarının Adalet Komisyonundan geçen metnine göre, orman yakanlar müebbet hapisle yargılanacak. Kurusıkı tabancayı silaha dönüştürenler 3 yıl cezaevinde yatacak.

Takvim gazetesi “Her Şeye Ceza” başlıklı manşetinde, artık pitbull üretmek, şiş taşımak, cami avlusunda sigara içmek yasak, diyor.

Sahte doktora, sahte bandrole 5 yıl ceza verileceğini söyleyen Yeni Şafak gazetesi de haberi “Orman Yakana Müebbet Hapis” başlığıyla vermiş. Milli bir değerimiz olan ormanlarımız her yıl düşüncesiz veya kötü niyetli insanlar tarafından acımasızca yakılıyor.

Diğer bütün cezalarda olduğu gibi, orman yakma cezasının da ağır olmayışı belki caydırıcı özellik taşımıyordu. Güneş gazetesi, mangal yaparken orman yakanın 7 yıl hapisle yargılanacağını belirttiği haberine “Bu cezalar Adamı Yakar” manşetini atmış.

Bugün gazetesi konuyu daha değişik açılardan irdeleyerek “Magandayı AB Çarpacak” başlığı altında, Avrupalı hayata ayak uydurmamız için 170 kanunun değişeceğini, toplum düşmanlarına, çıkarcılara, dolandırıcılara, sahtekârlara ve holiganlara ceza yağacağını duyurmuş.

Cumhuriyet gazetesi haberi “Suça Büyük Cezalar Geliyor” şeklinde duyurmuş.

Bu arada Radikal gazetesinde “Cilve Yaptı İndirimi” başlıklı değişik bir haber var. Bir erkeğe saat soran eşini, cilve yaptı diye öldüren kocaya önce müebbet hapis cezası verilmiş, fakat sonra, kadının soruyu cilveli şekilde sorarak kocayı tahrik ettiği ve cinayet sonrasında kocanın pişman olması göz önüne alınarak, ceza 20 yıla indirilmiş.

*****

DTP’li bir bayan milletvekilinin eşinin, bir PKK teröristi olduğuna ilişkin haberi, geçtiğimiz günlerde size ulaştırmıştım. Hürriyet gazetesi bugün haberi daha geniş şekilde manşete çekmiş. “Nikâhtan 4 Gün Sonra Dağa Çıkmış” başlıklı habere göre DTP’li Fatma Kurtulan’ın eşi Piro kod adlı Salman Kurtulan, PKK’nın Kuzey Irak’taki mali işler sorumlusuymuş.

Evlendikten 4 gün sonra dağ kadrosuna katılan Salman Kurtulan, 1999’dan beri polis tarafından aranıyormuş. Vatan gazetesi bu haberi “İşte Dağdaki Vekil Eşi” manşetiyle vermiş.

*****

Posta gazetesinin manşetinde yer alan “Utanç Tablosu” başlıklı habere göre, ülkemizde her üç kadından biri kocasından dayak yiyor, kocasından fazla kazanan kadınların şiddet görme riski iki kat daha fazla artıyor, üniversite mezunu 6 erkekten biri eşini dövüyor ve aşk evliliklerinde şiddet oranı % 49’u buluyormuş…

*****

Milliyet gazetesinin verdiği habere göre, Kuzey Irak Bölgesel Hükümet Başkanı Neçirvan Barzani, PKK’nın hemen silah bırakıp ateşkes ilan etmezse büyük zarar göreceğini, böyle bir durumda sonucuna da katlanacağını söyleyerek, “Silahları Bırakın” çağrısında bulunmuş.

*****

Öte yandan PKK’nın eski elebaşısı Osman Öcalan, tezkerenin Kuzey Irak ve terörist örgütteki etkilerini anlatmış. PKK’nın İranlaştığını iddia eden Öcalan, PJAK’a İsrail’in yardım ettiğini, PKK’ya 25 bin kişilik profesyonel güçün yeteceğini, PKK’nın af ve sınırlı siyasi hakla bitirilip sorunun çözülebileceğini söylemiş. Haberi Sabah gazetesi “İfşaatlar” manşetiyle vermiş.

Bu arada Star gazetesinin “Peşmerge Maginotu” başlıklı haberine göre, New York Times gazetesi, Barzani’nin Türkiye’ye karşı sınırda Hitler’in 6 saatte darmadağın ettiği Maginot hattı kurduğunu yazdı.

Başbakan Erdoğan Roma’da sınır ötesi kararlılığını yeniledi ve halkın bizden beklediği adımları atacağız, dedi. Haberi Akşam gazetesi, “81 İlde Beklenti Var Gerekeni Yapacağız” şeklinde verdi.

*****

Amerika dönüşü İtalya’ya uğrayan Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği konusunda İtalya’dan destek gördü. Türkiye’nin üyeliğine tam destek verdiklerini açıklayan, hatta “Kıbrıs Türkü’nün sesi olacağız” diyen İtalya’nın bu tavrı başbakanı sevindirdi.

Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde en sert muhalefet yapan ve önümüze engeller çıkartacağından korkulan Sarkozy’den sürpriz bir açıklama geldi. Akşam gazetesinin haberine göre Fransız lider genişlemeye karşıyım ama “Türkiye’yi Engellemem”, yeni müzakere başlıkları açılabilir, dedi.

Müzakere başlıklarının açılabilmesi engel gösterilen unsurlardan biri de 301. madde biliyorsunuz. Star gazetesinde yer alan “301 Davasına Gül Bakacak” başlıklı habere göre hükümetin hazırladığı yeni tasarıya göre, artık 301. maddeden dava açılabilmesi için cumhurbaşkanının izni gerekiyor.

*****

Radikal gazetesinde “Nükleer Kapıya Dayandı” başlıklı bir haber var. Nükleer Santral yasasının protestolar eşliğinde görüşmeye başlandığı belirtilen haberde, nükleer karşıtlarının konuyu hem tehlikeli, hem de maliyeti devlete ve vatandaşa yükleneceği için pahalı buldukları belirtilirken, hükümet, Çernobil dışında şimdiye kadar kayda değer bir kaza yaşanmadığını öne sürdü..

*****

Kendimize uygun bazı veciz sözler üretmede üstümüze yok. Yeter ki kullanma alanı bulabilelim. Ata yadigarı “Su akar, Türk bakar” eleştirisi bunlardan biri. Ancak deyim artık tarihe karışıyor. Derelerden elektrik enerjisi üretmek için düğmeye basıldı. Bugün gazetesinin yazdığına göre, artık “Su Akacak, Türk Bakmayacak.”

*****

Cumhuriyet gazetesi “Gizlenen Görüşme” başlığı altında yayınlanan haberde, Başbakan Erdoğan ve Bush’un baş başa PKK-İran pazarlığı yaptığının ileri sürüldüğünü iddia ediyor.

Son haberimiz de Güneş gazetesinden. “Zamlar Donduracak” başlıklı haberde, hükümetin kış öncesi enerji zamlarını uygulamaya koyacağı, Kasım’da elektriğin % 15, doğalgazın % 8 daha pahalı olacağı belirtiliyor.

*****

Spor haberlerinde bugün Fenerbahçe’nin Devler Ligi’ndeki galibiyet haberi var. Siyasi gazeteler de ilk sayfadan buna yer vermişler.

Türkiye Beşiktaş’ın 8-0’lık kâbus gecesinin ardından Kanarya ile moral buldu. Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde dev adımlarla tura koşuyor, diyen Hürriyet gazetesinin başlığı “Helal Sana Avrupalı”ydı.

Fenerbahçe Avrupa’da şova devam ediyor diyen Milliyet’in değerlendirmesi ise “Sarı Lacivert Kasırga”.

Sabah gazetesi “Avrupa Fenerbahçe Adını Ezberliyor” derken, bu yıl Avrupa’ya damga vuran Fenerbahçe’nin, PSV’yi yenip Şampiyonlar Ligi grubundan çıkmak için avantaj elde ettiğini yazıyor.

Takvim “Dev Fener”, Yeni Şafak “İlerleme Raporu”, Vatan “Fener Farkı” Akşam ve Bugün “Türkiye’nin Gururu”, Posta “Büyüksün Fener”, Güneş “Fener Fırtınası” başlıklı haberleriyle sonucu vermişler.

Star gazetesinde “Kartal’ın Yarasını Kanarya Sardı” başlıklı bir haber var. Ancak kanaatimce bu yanlış bir başlık. Fenerbahçe’nin galibiyeti Beşiktaş’ın yarasını saramaz. Sarsa sarsa Beşiktaş’ın futbolseverlerde açtığı yarayı sarmış olabilir.

İki gazetede de Beşiktaş’la ilgili haber var. Yeni Şafak gazetesindeki haberde Azerbaycan’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Beşiktaş’ın yenilgisine üzüldüğü belirtiliyor. Gül şaşkınlığını “Beşiktaş Büyülü Gibiydi” diyerek anlatmış.

Bir diğer haber ise Vatan gazetesinde. “Başkan Git Git Git” başlıklı habere göre, 8-0’dan sonra Demirören’in istifasını isteyen bazı Beşiktaşlı taraftarlar, “Kartal gol gol gol” sloganını değiştirerek bu hale getirmişler.

Spor gazeteleri ise Fenerbahçe’nin PSV önünde aldığı 2-0’lık galibiyet haberini şöyle verdiler:

Fanatik gazetesi “Yaşa Fenerbahçe”

Fotomaç gazetesi “Aşk Sarı Lacivert”

Fotospor gazetesi “Her Türkün Eti Yenmez”

*****

Bu günlük de bu kadar. Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..