Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

93 yıldır saklanan şehitler ve özür dileyen rektör

93 yıldır saklanan şehitler ve özür dileyen rektör
 

Gazete manşetleriyle ilgili yazıyı hazırlarken karşılaştığım iki ilginç haberi sizlerle paylaşmak istedim.

Birinci haberimiz Posta gazetesinde "Saklanan Şehitler" manşetiyle çıktı. 1914'ta Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul'dan Trabzon'a doğru yola çıkan, içinde 3 bin de asker bulunan 3 gemiyi Ruslar 7 Kasım'da Karadeniz'de Ereğli açıklarında batırırlar. Enver Paşa'nın emriyle bu facia kayıtlara geçirilmez.

Sarıkamış Dayanışma Derneği'nin kurucusu ve başkanı Prof. Bingür Sönmez 3 yıllık bir araştırma sonunda, Sarıkamış Faciasıyla ilgili tarihçileri bile şoke eden belgelere ulaştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Enver Paşa, Donanma komutanına bile haber vermeden Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa adlı 3 kuru yük gemisini İstanbul'dan yola çıkarır. Ancak Enver Paşa büyük bir hata yaparak bu sivil gemilerin korunması için donanmadan yardım istemez. 7 Kasım 1914'te saat 7.45 sıralarında Ruslar gemileri tesadüfen fark ederler ve Karadeniz Ereğli açıklarında gemileri batırırlar. Tam 93 yıl sonra gün ışığına çıkarılan bu olaydan sonra, yıllardır unutulmuş deniz şehitleri ilk defa anılmaktadır.

*****

İkinci haberse Yeni Şafak gazetesinde "İki Yıl Sonra Gelen Özür" başlığıyla yayınlandı.

Atatürk Üniversitesi rektörü Prof.Yaşar Sütbeyaz, iki yıl önce oğlunun mezuniyet törenine başörtüsü nedeniyle almadığı şehit anası Sabire Karşı'nın ayağına kapanıp özür diledi. Rektör Sütbeyaz'ın, provokatif eylem gerekçesiyle diploma törenine almadığı Sabire Karşı'dan, ne olur beni affet, şehit anası olduğunu bilmiyordum diyerek özür dilediği ortaya çıktı.

Sabire Karşı olaydan sonra şehit oğlunun mezarına gidip, "yavrum, kardeşinin törenine beni almadılar" diye ağlayarak rektörü şikayet etmesiyle, bütün Türkiye'nin yüreğini dağlamıştı.

*****
Gördüğünüz gibi, hayatta neler oluyor... Daha bizim bilmediğimiz, duymadığımız ne olaylar var kimbilir... Bu iki habere sayfalar dolusu yorum yazmak mümkün belki ama, ben sizi kendi düşüncelerinizle başbaşa bırakıyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..