Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '10

 
Kategori
İnançlar
 

“Cennet; Cömertler yurdudur”...

“Cennet; Cömertler yurdudur”...
 

Cömert; Yardımsever, eli açık, yardım eden kişi demektir. Şüphesiz ki; Cömertlerin en cömerdi Allah Teala’dır. Allah Teala, yarattığı biz kullarına da cömert olmayı emretmiştir. Ve yapılan bu cömertliklerin, ahirette tıpkı yapılacak diğer iyilikler gibi kat be kat karşılığı olacağını buyurmaktadır.

Allah Teala Ayet-i Kerimesinde; “Kim bir iyilik yaparsa ona bundan daha hayırlı karşılık vardır” (1) buyurmaktadır. Diğer bir Ayet-i Kerimesinde ise, “daha hayırlı bir karşılığın on kat” olduğunu açıklamaktadır; “Kim, Allah’ın huzuruna iyilikle gelirse, ona getirdiğinin on katı vardır” (2) .

Unutulmamalıdır ki, hayır olarak yapılan işlerin asıl faydası, bizzat o hayrı yapanadır. Görünürde Allah rızası için verilen bir hayırdan başkaları faydalanır ama, sonuçta ondan en çok yararlanacak olan, hayrın sahibidir.

Başka bir Ayet-i Kerimede; “Hayır olarak harcadıklarınız, kendi iyiliğiniz içindir. Yapacağınız hayırları ancak Allah’ın rızasını kazanmak için yapmalısınız. Hayır olarak verdiğiniz ne varsa, karşılığı size tam olarak ödenir ve asla haksızlığa uğratılmazsınız” (3) buyurulmaktadır.

Hayırdan maksat Allah rızasını kazanmak olmalıdır. Müminler başka amaçlarla değil sadece bu maksatla cömertlik yapmalıdır. Ayetin ilk kısmında yere alan “kendi iyiliğiniz içindir” ifadesi, “Hayır olarak verdiğiniz ne varsa, karşılığı size tam olarak ödenir ve siz asla haksızlığa uğratılmazsınız” beyanı ile açıklanmaktadır. Demektir ki, yapılan hayrın asıl hayrını, bizzat o hayrı işleyen görecektir. Hem de eksiksiz olarak. Cömertliğin, dinimizde ne kadar güçlü bir şekilde teşvik edildiği, bu ayetler ışığında görülmektedir.

Yaptığınız her hayrı muhakkak Allah bilir” (4). Her şeyi bilen Allah Teala, kimin ne hayır işlediğini de mutlaka bilir. Allah Teala’nın kimin ne hayır yaptığından asla gafil olmadığını bildirmektedir. Böylece, iyilik yapacaklara, hem ilahi bir garanti verilmiş olmakta hem de “İyiliğin Allah Teala tarafından bilinmesi yeter” esası belirlenmektedir. Hatta bir ata sözümüzde belirtildiği gibi; “İyilik yap, denize at. Balık bilmezse Hâlık bilir” diyerek halkımızın bu konuya ait inancı da dile getirilmiştir.

Cömertlik ve hayır yapmanın çok önemli bir amel olduğunu vurgulayan Peygamber Efendimiz (S.A.V.) İbni Mesud (r.a.)’dan rivayetle; “Ancak iki kişiye gıpta edilir: Biri, Allah’ın verdiği malı, Allah yolunda harcamayı başaran kimse, diğeri ise, yine Allah’ın verdiği ilim v ehikmet ile yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına öğreten kimse” (5) buyurmaktadır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), hayatı boyunca cömert olarak yaşamış ve bizlere de cömert olmamız noktasında öğütlerde bulunmuştur. Adi İbni Hatim (r.a.)’dan rivayetle; “Yarım hurma ile de olsa cehennemden korununuz” (6) buyurmaktadır ki, Ayet-i Kerimede de Allah Teala; “Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür” (7) bizlere yüce bir ikazda bulunmakta, aynı zamanda herkesin bu fani dünyada nasıl bir amel işlerse, ahirette o amellerimizle karşı karşıya kalacağımız belirtilmektedir.

Ebu Hureyre (r.a.)’dan rivayetle Peygamber Efendimiz (S.A.V.), “Sadaka malı eksiltmez...” (8), bir başka Hadis-i Şerifte ise, Esma Binti Ebu Bekir (r.a.)’dan rivayetle; “Kesenin ağzını sıkma! Allah’ta sana sıkarak verir” (9) buyurmaktadır.

Dinimizde sadaka; iyilik ve hayrın genel bir adıdır. Sadaka Allah’a yakınlık maksadıyla harcanan mal demektir. Onun dünyadaki peşin faydasını alan, ahiretteki faydasını ise sevabı kat kat olduğu için veren görür.

Sadaka niteliğine sahip olan her şey, hatta yarım hurma veya güzel bir söz, bir tebessüm başlı başına bir iyilik ve biz kulları cehennemden koruyan bir kalkandır. Bu sebeple iyiliğin azı-çoğu değil. İyilik olarak yapılmış olması önemlidir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in buyurduğu üzere; “Cennet; Cömertler Yurdudur”...

İnançlar” Kategorisindeki diğer bloglarımı okumak için tıklayınız...

Sağlıcakla Kalın...

DİPNOTLAR
1- Kur’an-ı Kerim, Kasas Suresi, Ayet No: 84.
2- Kur’an-ı Kerim, Enam Suresi, Ayet No: 160.
3- Kur’an-ı Kerim, Bakara Suresi, Ayet No: 272.
4- Kur’an-ı Kerim, Bakara Suresi, Ayet No: 273.
5- Buhari, İlim 15. Zekat 5. Ahkam 3. Temenni 5. Tevhid 45. Müslim, Müsafirin 268. Riyazü’s-Salihin C. 3, s. 359.
6- Buhari, Menakıb, 25. Müslim, Zekat 66-68. Tirmizi, Kıyamet 1. İbni Mace, Mukaddime 13. Riyazü’s-Salihin C. 3, s. 363.
7- Kur’an-ı Kerim, Zilzal Suresi, Ayet No: 7-8.
8- Müslim, Birr 69. Tirmizi, Birr 82. Riyazü’s-Salihin C. 3, s. 380.
9- Buhari, Zekat 21. Müslim, Zekat 88. Ebu Davut, Zekat 46. Tirmizi, Birr 40. Riyazü’s-Salihin C. 3, s. 387.

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..