Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '08

 
Kategori
Siyaset
 

“EkmekSİZ yiyin oğlum”

“EkmekSİZ yiyin oğlum”
 

ekmek


Ekmek oldu 0, 75 YKR( yeni Kuruş), eski para ile 750 Bin Lira. Hatta İstanbul’da lüks bir semte oturuyorsanız 1 YTL, eski para ile 1. Milyon Lira. Zaten simit de 0, 40 YKR. Haydi Bakalım…

Eskiden yâ da hala öyledir anneler, ‘Ekmeksiz ye oğlum, hadi kalmasın tabağında’ gibi söylemlerle çocuklarının daha fazla yemek yemesini isterlerdi. Bundan sonra artık ‘Tamamen duygusal’ olarak söylenmesinden korkuyorum.

İşin esprisi bir tarafa, artık şaka değil ekmek: 0, 75 YKR. Bizim için bir kültür bir gelenek olan ekmek artık pahalı. Lokantaya gidip az çorba söyleyerek iki ekmek yediğimiz günler artık uzak.

Biz her gün ülke olarak 12 milyon, yılda 2.6 milyar ekmeği çöpe atarken hiç ‘ahh’ demezken, şimdi ekmek alırken ‘ahh’ diyeceğiz. Peki, bu işin insanlık boyutu, birde bunun doğa ve politika boyutu var. Peki, bunların yansıma ne konuda oluyor; ‘buğday’ konusunda.

Yukarıda ne dedik 2, 6 milyar ekmeği çöpe atıyoruz dedik.

Ne kadar buğday tüketiyoruz yılda; 18 milyon ton.

2007’de ne kadar ürettik, 16 Milyon ton.

ABD Tarım Bakanlığı Yabancı Tarım Servisi raporu ne diyor, Türkiye 2008’de en fazla 15, 5 milyon ton üretim gerçekleştirebilecek diyor. Yani rekoltenin düşmeye devam edeceği sinyalini raporla ABD veriyor. Bu arada Türkiye buğdayı kimden alıyor ABD’den

Türkiye ürettiğinden daha fazla tükettiği için buğday ithal etmek zorunda. Bu yıl yapacağı buğday ithalatı 500 Bin ton. Türkiye bunu elindeki buğdayla kaliteli buğdayı karıştırmak için değil ihtiyacı olduğu için alacak. Türkiye Buğdaya en son ne zaman İHTİYAÇ duymuştu 1954 yılının sonun da. Yani Demokrat Partinin şaşalı yıllarının sonunda. DP iktidarı döneminde yaşanan kuraklıklar Türkiye’yi 300 Bin ton buğday ithalatına itmişti. Bu da DP iktidarının sonu olmuştu. Çünkü Türkiye gibi bir ülke için buğday ithal etmek, ekonomi modelinizin iflası anlamına geliyordu. Turkishtime dergisi buğdayı işlediği kasım sayısında o zamanı anlatan kitaplarını bunu yazdığını söylüyor.

İşte bundan tam 53 yıl sonra TMO (Tarım Mahsulleri Ofisi) 500 ton buğday ithal edeceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından ABD Chicago Futures piyasasındaki Mayıs buğday fiyatı 72 sent yükselerek 12.95 dolar ile tavan yaptı. Haydi Bakalım…

Buarada ithalat 500 bin ton ile sınırlı kalmayacak. Çünkü Bakanlar Kurulu TMO’ya 1, 1 milyon ton ithalat yetkisi verdi.

Kuraklık, kuraklığı tetikleyen yanlış çevre politikaları, yanlış ekonomi ve tarım politikaları. Bunun sonunda buğdayda dışa bağımlı Türkiye.

“Ekmeksiz Yiyin oğlum… Pardon oğullarım, kızlarım”

(Not: Veriler için kaynaklar; ntv , Turkishtime Kasım 2007, http://www.tmo.org.tr/ )

 
Toplam blog
: 24
: 1210
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1983 Soma doğumluyum. Balıkesir ve Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde Turizm İşletme Eğitimi al..