Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '13

 
Kategori
Haber
 

"EMİTT Fuarında Bartın'ın "Tel Kırma" sı, Kanatlandı.

"EMİTT Fuarında  Bartın'ın  "Tel Kırma" sı,  Kanatlandı.
 

Mitolojik öyküdeki Parthenios "Sular İlahı" Bartını böylece sarar, sarmalar, yeşillikler içinde boğar.


 

Uluslararası EMİTT Fuarında  el işi Bartın tel kırması, tertiplenen bir defile ile  fuar ziyaretçilerine tanıtılarak, daha birinci günde, fuara damgasını vurdu. Estirdiği rüzgar ile tel kırma, gönülleri fethetti.

17 ncisi düzenlenen İstanbul EMİTT Fuarında, aynı gün öğleden sonraki defilede mankenler, çeşitli giysilerle, fon müziği eşliğinde  Bartın işi tel kırmalı giysileri, örtüleriyle birlikte sundular. EMİTT büyük salonunda görsel şölen,  seyredenleri mest ederken, haklı olarak Bartın ekibi, “Bartınlılık gururunu” yaşadılar.

Bilindiği gibi aynı Bartın ekibi, İzmir Fuarında da tel kırma le göz doldurmuş ve beğeni kazanmıştı. Hatırlanacağı üzere Bartınlı Nahide Ertunç, Bayan Obama’ya bu tel kırmalardan yollamıştı.

24-27 Ocak günleri arasında devam edecek olan Beylikdüzündeki  Uluslararası EMİTT Turizm Fuarına Bartın Valiliği öncülünde şunlar katıldı:  Bartın Belediyesi, Turizm Müdürlüğü, ilçe kaymakamlıkları ve sivil toplum örgütleri.

Fuarda yöresel ürünlerimiz, Bartın el işi tel kırma ve tel sarma, ahşap oymacılığı, Kurucaşile taş sac ve ahşap tekne yapımcılığı, Bartın tarihi evleri ve İlimizi tanıtıcı materyaller fuarda yer aldı..

FUARIN FAVORİSİ, YAYINCILIĞI İLE BARTIN BELEDİYESİYDİ:  İstanbul'da yaşayan Bartınlıların yanı sıra, iş adamları ve bürokratları misafir eden Bartın Belediye Başkanı Akın, turizm fuarlarının tanıtım için çok önemli olduğunu söyledi.

Bartın standının hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür eden Başkan Akın, İstanbul'da Yaşayan Bartınlılar Derneği Başkanı Mete Fırıncıoğlu ve dernek yöneticileri, ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e belediye çalışmaları hakkında bilgiler vererek, Bartın standını yalnız bırakmadıkları için kendilerine teşekkür etti. Emitt Turizm Fuarı'nda Bartın Geleneksel El Sanatları Derneği de stant açtı.

Ve Bartın Belediyesi Basın Yayın Ekibi, elini çabuk tutarak Fuarı anlatan yazı ve resimlerini sitesinde  yayyınlayarak Bartındaki  kuruluşları sollaması da çok manidar karşıılandı,takdir gördü.

TEL KIRMA NEDİR?  İğnelerle, kendine özgü petekli tülün ve kumaşın üzerine yassı iğnelerle gümüş veya altın tellere iğne takılarak yapılan işin adı olmaktadır.  Yarım milimetrelik şeritler, 3 santim boyundaki yassı iğnelerle işleniyor ve makas kullanılmadan  aynı şeritler, tırnaklarla kırılıyor.

Kumaşı az yıkanan, ipliği sayılabilen zeminler daha makbul. Şerit tel, gümüş ve pirinçten iğnelere rahat geçer. Desenler mili metrik kağıda dökülür. İşlem bitince de üzerine kağıt konularak tersinden ütülenir. İş, nemli yerlerde bulunmasa iyi olur.

EMİTT NEDİR? Dünyada ve Türkiye’de öne çıkmak isteyen beldeler, kalkınma ajanları, turizm firmaları ve sektör profesyonelleri, her yıl burada boy göstermektedir.

Geçen yılki dünyanın 62 ülkesi ve Türkiye’nin 150 şehir ve turizm beldesinden atılım gerçekleşmiş olup, bu yıl da katılımcılarda rekor sayıya ulaşılmıştır.

EMİTT, çok kez, 1991 yılında  “turizm ve tatil”  adıyla gerçekleşti. Üçüncü yıldan itibaren de büyüdü. Turizme ışık tutan EMİTT, 15 yıl içinde Avrupa’nın en büyük, 5 nci turizm fuarı olmasını başardı.

N  O  T  L  A  R:  Tanıtım, sadece fuara katılmakla olmuyor. Gözlerimiz, Bartın  TV'si ve gazetecilerini  aradı. Böylesi büyük organizasyonda Valilik, yalnız bırakılmamalıydı. Onlar gelemiyorsa, Valilik, seçeceği basın mensuplarını  bu EMİTT  Fuarına davet etmeliydi. Nitekim de etmiş. Araba tahsis edilmiş kendilerine. On kişilik kontenjanı dolduramadıkları için, Bartın'da kalmışlar. Neden kontenjan aranmış? Kontenjanı mı olurmuş? İçinde 3 kişi de olsa, o araba, Bartın için vazife  yapacaktı nihayetinde. 

Ayrıca , Fuara ait Bartın Stand resimlerini Bartın İl Valilği sitesinde, daha ilk gün dolmadan  görmek isterdik. Başta Bartın TV  olmak üzere basını, bu tanıtım işinde sınıfta kalmıştır. Bu gün  Fuarın  ikinci günü Saatler 11,10. Hala daha resim yok. Basın yayının temeli "sür'attir" Tanıtım işleri, ivedilik ister.  Bu ivedilik, bürokrasinin önüne geçmeliydi. Gözlerimiz, Bartın'a ait haber ve resimleri,  Valilik sitesinde boşuna aradı.  Yayıncılıkta Bartın Belediyesi ise tam not aldı. Bir tek Bartın Belediyesininm Halkla İlişkiler  temsilcisi orada idi.

İşte biz, oturduğumuz yerden koskoca fuarda, koskoca Bartını yalnız bırakmadık. Daha ilk günde sabah sabah  bu yazıyı , ekranlardaydı. Lafın kısası, " TELE-RÖPORTAJ" yaptık oturduğumuz yerden, Sanki oradaymışım gibi. Bu  okuduğunuz yazıyı  MİLLİYET  INTERNET  MEDYASI yayınında ise, bu; "Bartın yangunluğumuzun",  "Bir Bartın sevdalığımızın"" ve de "Bartın Hemşehrisi" olmanın farkıdır.

"Çakma  Bartın sevdalıları" nın beyanatları  meydanda. Hepsi,  "osuruktan tayyare "

Ört ki, ölem:

  (BARTIN’LI HEMŞERİLERİME BU MANİ DE BİZDEN:)

 

 “Teller taktım, yıllar yılı iğneme

“Tel kırma” denilince, sen orda dur hele

An meselesidir, telin geçişi iğneye

Ah Hediye Hediye, gelive eccük beriye

 

Kasnakta görülür, tülün o şehvetli gerilişi

Ellerim, gözlerim, yüreğimle kırdım o telleri

Bartın kokulu  tel kırmalar, elbet de muhteşemdi

Ah Hediye Hediye, gelive eccük beriye

 

Yıllarca saklandı, onlar sandık dibinde

Vurulayım ışık saçan, tellerinin her birine

Seksenlik Hatça Gadunum, dalar gider maziye

Yüreği der, gel gidelim biz eski, günlere

Ah Hediye Hediye, gelive eccük beriye

 

Doksanlık Hacer, ocağa sürerken cezveyi

Kınalı parmaklarla okşar, o seyrelmiş  perçemini 

Kırtepe’den Yasemin, Asma’dan Nazan

Kalpleri, sandığın dibinde kaldı her zaman

Ah Hediye Hediye, gelive eccük beriye

 

Gölbucaklı Esma, kırdı  telleri bir bir

Evin gelin namzediydi,  dediler ya nasiptir

Armudun sapı, üzümün çöpü dediler

Nüfus sayımı da dahil, hepten  evde kaldılar                                   

Çaresiz sandıkla birlikte ihtiyarladılar.

Ah Hediye Hediye, gelive eccük beriye”

 

Tel kırmalı tüller takıvermiş başına

Kurban olam, hem gözüne, hem kaşına,

Ona tel gırma delle, öle diyala diyala

Selam olsun, tel kırmalı gadunuma”

Ah Hediye Hediye, gelive eccük beriye

 

Hasibe der, tel kırmalıyım ezelden,

Vazgeçilir mi, tel kırmalı güzelden,

Kavşaksuyu başına, düş peşime gel,

Bekletme beni, çeşmelerin başında

Kurban olam senin tel kırmalarına

Hem saçına, hem başına, hem de kaşına

Ah Hediye Hediye,  gelive eccük beriye !

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

  

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..