Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '13

 
Kategori
Kitap
 

"Eskişehir'i Görsem" kitabı üzerine

"Eskişehir'i Görsem" kitabı üzerine
 

Ergün Veren / Abdülkadir Güler'le Fethiye 'de ( 20 Mart 2013 )


"ESKİŞEHİR'İ GÖRZEM "  bir kitabın adıdır. Yazarı araştırmacı ve halk bilimci Ergün Veren’dir. Ergün Veren’i özellikle son yıllarda sanat ve kültür dergilerinde araştırmaya dayalı yazdığı halk bilim içerikli yani folklorik yazılarından dolayı tanıyoruz. Girişken, üretken ve çalışkan bir arkadaşımızdır. Geçmiş yıllarda Simav’da şairler buluşmasında görmüştüm. Aradan bir iki yıl geçince Fethiye’de bir araya geldik. Fethiye’de HKAK Genel Başkanı Prof.Dr.  İrfan Ünver Nasrattınodğlu ve Fethiye Belediyesi  işbirliğiyle  4. Türk Dünyası Uluslararası kurultayında  hazırlanan “ Türkü ve Türkülerimiz ve Türkülerin Öyküleri “ konulu bir sempozyumda aynı odayı paylaştık. İkimiz de bu Kurultay'da birer bildiriyle katılma fırsatını bulmuştuk. İşte o günlerde katılımcılar arasında bir kültür alış-verişi olmuştu. Araştırmacı yazar Ergün Veren Bey'de  bana imzalı olarak bir kitabını armağan etmişlerdi. Aradan epey zaman geçmiştir. Şimdi o güzelim kitabı geç de olsa sizlere tanıtmak istiyorum.

 " ESKİŞEHİR'İ GÖRSEM "  adını alan bu değerli kitap, Eskişehir'de  (  Görme Engelliler Dayanışma Derneği Kültür Yayınları ( no: 1 ) arasında  çıkmış olup ve yine Eskişehir Odunpazarı Belediyesi'nin katkılarıyla yayımlanmıştır. Ergün  Veren  kitabının giriş sayfasında "Karanlıklar içinde ki aydınlığı parmaklarının ucuyla görenlere armağan olunur “ diyerek bu kitabı  “ GÖRSEM "   Derneğine armağan etmiştir.  Kitabın konusu: Eskişehir üzerine Folklorik inceleme ve Araştırmaları içine alan bir  eserdir. Dört dörlük bir araştırma ve inceleme  yapıtıdır...Yoğun bir çalışmanın  eseri olduğunu görmek olasıdır.      

Basım tarihi Nisan 2012’dir. Sistem Ofset / Ankara’da basılmıştır. Giriş bölümünde  Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Görsem Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı  Remzi Korkut’un bir yazısı vardır. Bu yazıdan bir bölümü alıntı olarak almak istiyorum:

Eskişehir hakkında, tarihi ve folklorik çalışmalar yapan bu kitabına döken yazar Ergün Veren ile birlikteyiz. Kendileri bu çalışmaları hakkında hazınladığı kitabına  “ESKİŞEHİR’İ GÖRSEM “ adını vermeyi düşünmüş ve bu amaçla ziyaretimize geldiler, sağolsunlar.

Bu konudan hakikatten mütehassis olduk, duygulandık. Çünkü bu GÖRSEM adı ben yıllarca “Görme Engelliler Sağlık Eğitim Merkezi “ sözlerinin bir araya gelmesinden oluşan bu sözü engelli bireylerin özelikle görme engelli bireylerin bu umutlu, bir beklentisi, bir hedefi, bir sistemi çağrıştırmasından kaynaklanarak simge olarak aldık ve rehabilitasyon merkezimize de bu ismi verdik. Sayın Ergün Veren Haocamız da bu ismi kullanarak Eskişehir’i tüm Türkiye’ye ve tüm insanlığa tanıtmak için yaptığı bu güzel özverili çalışmasından şahsen çok duygulandım ve mutlu oldum. (….) Sayın Ergün Veren bu değerli kitabını GÖRSEM teşkilatına armağan etmişlerdir. Sayın dostumuz, yazarımız Görsem Görme Engelliler Dayanışma Derneği Eskişehir Şubesi Kadınlar Kolu Başkanı sevgili yeğenim Halime Korkut ile de işbirliği yaprak bu kitabın bir kitap CD’sini de hazırlatıyor.

Bu Konuda da  Eskişehir’in ileri gelenleri de tüm yönetici idarecileri yardımcı olmuşlardır. Sanatsal çevrelerlerın ve  büyük destek ve ilgi gördük.

Başta Sayın Valimiz Kadir Koçdemir beyefendi olmak üzere kitabın basımında ve sunuşunda bulunmuşlardır. Büyük Şehir Belediye başkanlarına, Ticaret Odası Başkanına, sanatçılarımıza, yazarlarımıza ve kitabın basımını gerçeleştiren Odunpazarı Belediye başkanız Sayın Burhan Sakallı ‘ya  ve Eskişehir Valiliği Kalem Müdürü Sayın Murat Küçük beyefendiye ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca Kitabın yazarı değrli dostumuz Ergün Veren Beyi’de  “GÖRSEM” Engelliler Derneğimizin Onursal Başkanı olarak ödüllendirmeyi düşündüğümüzü de ben ayrıca belirtmek istiyorum. Bu kitabın Eskişehirli Engellilere hayırlı olmasını diliyorum.( 20.02.2012 )  Remzi Korkut’un bu konuşmalarında sonra Odunpazarı Beleriye Başkanı Burhan Sakallı, Önsöz’ü yazan Ergün  Veren’in  kısa ve özlü yazılarına yer vermişlerdir"...

Kitap aslında Eskişehirle ilgi bir folklorik ( Halk Bilimi ) konusunda inceleme ve araştırma bağlamında hazırlanan dört dörtlük bir eser olup, 174 sayfadan ibarettir. Konularla bağlantılı bazı fotograflarla da zenginleştirilmiştir. İçindekiler bölümünde Remzi Sakallı ve Önsöz’den sonra alınan konular şunlardır:

1-  Folklor ( halk Bilimi ) nedir? 2- Eskişehir, 3- Eskişehirli ve Hamam, 4- Eskişehir  Odunpazanrı Bölgesinde “ Çıngı”  İnanması ve Uygulaması, 5- -Eskişehir Türkülerinin Konularına Göre Sınıflandırılması, Bölgesinde “ Çıngıl “ inanması ve uygulaması, 6-Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesindeki Eskişehir’e Folklorik bir bakış İncelemesi, 7- Matrakçı Nasuh’un Menzilnamesindeki Eskişehir’e Folklorik Bakış, 8- Eskişehir’de “ Boza”  İçeceğinin Folklorik İncelenmesi, 9 - 80’lerde Eskişehir, Bir Lise ve Bir Öğretmen, 10- Eskişehir Yöresinde “ Selamet Parası” Geleneği ve Pratiği, 11-Sesli  bir kitap Eki CD ekleniştir.

Kitabın yazarı Ergün Veren  bir folklorcu ( Halk Bilimci )’dir. Folklor konusunda şunları yazıyor:” Folklor İngilizce bir kelime olup “Folk”  ( halk ), ve”lore” ( bilim) kelimelerinin  birleşmesinden ortaya çıkmıştır. Tam karşılığı halk bilimi olan Folklor yıllarca Türkiye'de halk oyunları ile karıştırılmıştır. Folklor, halkın geleneğe bağlı maddi ve manevi kültürünü kendine özgü metotlarla derleyen, araştıran, sınıflandıran, çözümleyen ve halk kültürü üzerinde değerlendirmeler yapan bir bilimdir. Folklor dendiği zaman, bilimin yanında halk kültürü malzemesi anlaşılmaktadır “ diye vurgular .( s. 11 )

Eskişehir’i Görsem “ kitabını  büyük bir emekle ve özveriyle hazırlamışlardır. Ayrıca bu değerli eserin maddi ve manevi tüm yönleriyle Eskişehir’de Görsem Görme Engelliler Dayanışma Derneğine armağan etmesi ise bir başka övğünç kaynağıdır. Bir arkadaşımın böylesine hayırlı bir görevde bulunması beni de onurlandırdı.

Zaten Ergün Veren'i  Folklorik eserleriyle yakından tanıyorum. Sanat ve Kültür dergilerinde ve birlikte olduğumuz  sempozyumlarda ne denli  girişken olduğunu yakından tanıyorum. HKAK (Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu ), İLESAM ( Türkiye İlim ve Edebiyat  Eseleri Sahipleri Meslek Birliği ) EKK,- ( Eskişehir Kent Konseyi Kültür ve Sanat  Çalışma Grubu ), EŞAD (  Eskişehir Şairler Derneği )  ve TEMAD ( Türkiye Emekli Assubaylar Derneği ) üyesidir. Çalışmalarından dolayı  kendisine HKAK tarafından Türk Kültürüne Hizmet  Ödülü, (  Aralık 2010 ). Yine İnceleme ve Araştırma Jüri Özel Ödülünü İLESAM’dan almıştır ( 2011).  1979 Güzünden 1982 Baharına ( 2008 ), Okyanusu Göle Sığdırmaktır Şiir ( 2009 ), Yazılı Kaynaklarda  Anadolu ’da Halk Takvimi ve Meteorolojisi ( 2009 ),Dünden Bugüne Takvimler( 2011 ), gibi  eserleri yayımlanmıştır.

Şiir ve araştırmaya dayalı folklorik yazıları Aydın Efesi, Bal-Tam - Türklük Bilgisi ( Kosova-Prizren ) , Erciyes, Eskiyeni, Halk Bilimi, Dergisi, Kümbet, Mozaik ( Bulgaristan ) ve 6.B’liler isimli haberleşme bültenleri yayımlanmaktadır. Çalışkan ve üretken yakından tanıdığımız  Ergün Veren Tüm gücüyle Türk folkloruna, halk bilimene hizmet veriyor...

HKAK Genel Başkanı Prof.Dr. İrfan Ünver Nasratınoğlu onun için şunları yazıyor:

“ Ergün Veren, bizim camiaya yani follklor camiasına yen katılan bir arkadaşımızdır, meslekdaşımızdır. Onun da  son yıllarda yaptığı çalışmalar beni  şaşırtıyor desem yalan olur. Şöyle ki, el atmayan, yorum getirilmeyen gereken folklorumuzla ilgili birçok konuya el atan ve bu konuda çok değerli makaleler yazan bir kardeşimizdir. Ve son yıllarda hakimli dergilerde yayınlanan bu makaleler sanıyorum ilerde bir kitap bütünüyle yayınlanacak olursa halk bilimi çevreleri herhalde bu kitaplarla ilgili çok büyük konuşmalar yapacaklardır.

Bunlar çok güzel çalışmalar ve belki de münakaşa edilmesi gereken, çeşitli bilim adamları tarafından da görüşlerinin alınması gereken çalışmalardır. Kendisinin gelecekte çok daha önemli işler yapacağına inanıyorum “ diyor Sayın Nasrattınoğlu.

Ben de bir folklor sevdalısı olarak bu çalışmalarını yakından izliyor ve Sayın Prof.Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’na katılıyorum. Ve de gönülden sevgili  Ergün  Veren'i yürekten kutluyorum. "ESKİŞEHİR'İ  GÖRSEM "  kitabının özellikle Eskişer'de İl ve ilçelerde bulunan tüm öğretmen ve öğrencilerin ve folklorumuza gönül verenlerin bu kitabı okumalarını  özellikle sağlık veririm.

Ayrıca böylesine değerli bir eseri bastırıp, Türk kültürüne  ve Türk halk edebiyatına sahip çıktıkları için Eskişehir /  Odunpazarı Belediyesi'ne de teşekkülerimi ve saygılarımı    sunuyorum.

Abdülkadir Güler                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..