Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

“Hamdolsun” bedelliyi de hallettik

“Hamdolsun” bedelliyi de hallettik
 

BEDEL


Asker ocağı acayip bir yerdir. Enteresan arkadaşlıklar kurarsın, çok farklı insanların aynı duyguyu taşımasına tanık olursun ve en önemlisi sivil hayatta bir araya gelmeyecek insanları aynı çatı altında toplarsın. Ve bu çatı altındaki insanları sözde “eğitmeye” çalışırsın. Eğitmekteki kastım askeri değil tamamen sivil hayat ile ilgilidir. Çünkü asker mantığı maalesef, şafak sayan yirmili yaşlardaki gençleri geri zekâlı görür. O mantıkla yaklaşır. Askerde birey yoktur, askerde bireysel hiç bir şey yoktur.

“Mantığın bittiği yer” gibi tanımlar bunun içindir. Çünkü askerlik yapan her fert, bir ağaca ya da bir duvara karşı saatlerce kısa künye yapan asker görmüştür. O geri zekâlı yüzünden bütün bölük ya da bütün tabur aynı tavırla karşılaşabilir. Mesela bir er, silahını kaybetti diye bağlı bulunduğu bölük, yani 150 asker sürgün yiyebilir. Hiçbir anlamı olmayan nöbet yerleri, gereksiz ve tamamen içi boş toplu ceza sistemi, komutanları öcü gibi gören hiyerarşik düzenden dolayıdır bu askerlik fobisi.

Bi’ kaç ay eğitim ile (insanlık dersi) 20’li yaşlardaki gençleri silah altına almak ve bu insanlığını yeni kazanan askerleri(!) dağa yollamak bana göre cinayettir. Profesyonel askerlik bir an önce hayata geçmelidir. Asker sayısının çok olmasıyla övünmek yerine uzman asker sayısı ile ilgilenmeliyiz.

***

Bedel ödemenin banka kredisinin faiz oranına göre değiştiği bu toplumda insanların huzurunu kaçıran bu son karar bazı umutları yok etmiştir. Ülkenin yarısının asgari ücretle çalıştığı, işsizliğin yüzde 11’lere ulaştığı bir ülkede 30 bin liralık umut vermek, o umudu yok etmekle eş değerdir. Aslında 37 bin lira olan bu 30 bin liralık umut insanları banka tuzaklarına yönelteceği için çok eve ateş düşecektir. ABD’nin morgage (morgıç) krizi gibi bizim de krizimiz bedelliden olacak.

Umutların banka köşelerinde arandığı bir süreçte, bankaların o umutları sömürmeye başladığı ve bedellerin teğet geçtiği insanları görünce nefretim biraz daha artıyor. 30 yaş geyiği ise sadece ve sadece fakir içindir. Parası olmayan içindir. 40 ay bankaya ipotek ettirilen umutlar içindir. Parası olan için değildir. Çünkü şimdiden biliyorum ki binlerce zengin babası,  çocuğunu Avrupa’nın her hangi bir yerinde bir şirkete sokmakla meşgul. Yurtdışında çalışanlara yaş sınırı yok, yok...

Askerliğe karşı değilim. Uygulayışına, denetimsizliğine ve çok uzun olmasına karşıyım. Bedelli askerliğe karşı değilim. 15 ay askerlik sisteminde Türkiye’de yasa çıkarırken kendinizi İsviçre’de zannetmeniz doğal olabilir. Batı’nın medeniyetini(!) şiar edinip yasa çıkarmanıza ses çıkarmam ama ortalama gelirin 30 bin euro olduğu bir zihniyetle düşünüp aylık 300 euroya hitap ettiğinizi unutmanıza ses çıkarıyorum. Ritmi bozmaya çalışıyorum. O ritmi bozamayacağımı biliyorum ama...

twitter.com/mahirtemur

 
Toplam blog
: 110
: 521
Kayıt tarihi
: 21.12.09
 
 

1979 Malatya doğumluyum... Evreni kendi gözlüğümden (0,50-0,75) görmeye çalışan bir yazarım... Dü..