Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

"Hayır" demenin dayanılmaz hafifliği

"Hayır" demenin dayanılmaz hafifliği
 

Hayır demek ne kadar zor bazen değil mi? Siz de hayır derken zorlanıyor musunuz, yoksa hayır demeyi bilmiyor musunuz? 

Hayır kelimesi çok basit bir sözcük ama bazen hayır derken insanın sırtına tonlarca yük biner, sırf hayır dememek için karşımızdakine beyaz yalanlar ürettiğimiz de olur. Sadece bir hayır sözcüğünü söylememek için inanılmaz güçlüklere ve fedakarlıklara katlanırız çok zaman.

Şöyle sormak gerekir belki kendimize;  bunu gerçekten yapmak istiyor muyum, yoksa sadece başka birini memnun etmeye mi çalışıyorum?

Aslında hayır demek önemli bir kazanç ve bir yeti. Hiç istemediğimiz halde sırf başkalarını kırmamak adına kendimizi bile kırmayı göze aldığımız bazı durumlardan bizi korur. Belki biraz bencillik olarak görülebilir karşıdan ama biraz bencillik bazen iyi bile gelebilir ruh halimize.

Niçin hayır diyemezi biz;

İnsanların isteklerine, taleplerine hayır demek onları geri çevirmek, reddetmek demek olacağı için huzursuz oluruz.

Hayır dersek ilişkilerimizin yara alacağını veya bitme noktasına gelebileceğini düşünürüz, kaygılanırız.

Herkesi mutlu etmek çabası, herkesle iyi geçinme isteği, herkes tarafından sevilme arzusu hayır demeyi zorlaştırır.

Bencil görünmemek adına, karşımızdakinin isteğine uyum sağlama mecburiyetinde hissederiz ve hayır diyemeyiz.

Hayır demeyi öğrenememiş olabiliriz büyük ihtimalle. Geleneksel tavırlarımız da bunu yaratır. Aile içinde büyürken büyüklerin sözü dinlenir, böyle öğretilmiştir, hep bir baş eğme vardır. Gerçi yeni nesil bu başkaldırma işini çok iyi öğrendi. Çok kolaylıkla hayır diyebiliyorlar.

Hayır diyememek insanda kendine karşı özgüven eksikliğine yok açar. Gerginlikler, kızgınlıklar bir bir üstüne yığılır. Sonunda hayır diyemediği ve zoraki yaptığı iş ona stres olarak geri döner. Gereksiz tepkiler vermeye başlar ister istemez ki bu da onu haklı olduğu yerde haksız yapar.

Gündelik yaşamda çoktur bu örnekler: Örneğin, hayır diyemediğimiz için gideceğimiz yerden vazgeçip misafir ağırlamamız, çok sevdiğimiz ve sakındığımız bir objenin hayır diyemediğimiz için başka birinin kullanımına vermemiz, istemediğimiz halde bir kalabalıkta bulunmamız ve zoraki gülücükler dağıtmamız, borç isteyenlere karşı duramamamız, işyerinde masamızın dışındaki başka işlere yönlendirilmemiz, hayır yapamam diyemediğimiz için kendi işimizin aksaması, vb. o kadar çok ki bu örnekler böyle uzar gider.

Kendimizi arka plana atarak sırf karşımızdakini mutlu etmek adına,  iyi geçinmek adına, olumsuz davranmamak adına hayır diyemeyiz ve kendi kendimize kızar dururuz.

Özellikle çocuklarımıza karşı hayır kelimesini kullanmak çok zor. Onların istekleri bazı ebeveynlere emir gibi gelir ve anında yerine getirilir.

En iyisi kısa ve kesin cümlelerle kendi fikrimizi söylemek. Kendi isteklerimizi ön planda tutmak. Kendi irademizi kullanmak.

Hayır deyince kendimizi kötü hissetmemizin hiç de gereği yok.

Öğrenmek gerek!

 

Şükran Demirtaş

 
Toplam blog
: 249
: 3042
Kayıt tarihi
: 19.03.11
 
 

Doğup büyüdüğüm şehirde, İstanbul'da yaşıyorum. Emekliyim. Gezmeyi, görmeyi, keşfetmeyi sevdiğim ..