Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '14

 
Kategori
Teknoloji
 

"Instagram dünyayı değiştirebilecek bir güce sahip."

"Instagram dünyayı değiştirebilecek bir güce sahip."
 

Sosyal paylaşım platformu Instagram'ın aktif kullanıcı sayısı 300 milyon oldu. Uygulamada günde 70 milyonun üzerinde fotoğraf ve video paylaşılıyor.


Bilimsel araştırmalara ilginiz var ancak çeşitli sebeplerden dolayı takip edemiyorsanız, ilginizi çekebilecek birkaç araştırmadan ve gelişmelerden derlemeleri bu yazımda bulabilirsiniz. Neden uyuruz ve neden esneriz? Neden yüzleri tanır ancak isimleri hatırlamakta zorlanırız? Gelin bunlara özetle bakalım.
 
Elbette son günlerin önemli teknolojik gelişmelerine de değiniyor olacağım. Facebook'a "beğenmedim" tuşunun gelmesi fikri, Instagram'ın kısa bir süre içinde Twitter'ı geçerek kullanıcı sayısını katlaması gibi gelişmeleri değerlendiriyor olacağım.
 
Günümüzde sık sık kullandığımız hem de sık sık duyduğumuz cümlelerden biri olsa gerek: "Görsel öğeleri çok iyi tanır ve hatırlarım ancak isimler konusunda hafızama güvenemiyorum." Öncelikle hafıza yapımızı ve beynin hafızayı kontrol yöntemi hakkında BBC'de yayınlanan makaleden dikkat çeken bölümleri aktarıyor olacağım. İnsanlar yüz tanıma konusunda oldukça başarılıdırlar. Peki nasıl? Bu durumun kaynağı insan beyninin yapısında görsel hafızaya ayrılmış çok sayıda bölüm ve mekanizma bulunmasıdır. Bu bölümlerden biri "FFA" olarak adlandırılır ve kulak arkasında yer alır. Bu bölüm sayesinde kişi, insan yüzlerini, mekânları ve diğer tüm görsel mekanizmaları yüksek olasılıkla hatırlayıp, açıklayabilir. Ancak "tanıma" işlemi, "hatırlama" görevinden biraz farklı olmakla birlikte, isim için ayrılmış benzer bir bölüm yoktur.
 
Yeni tanıştığınız kişinin ismini unutmamak, hatırlamak istiyorsanız, o kişiyle kurduğunuz iletişimlerde sık sık ismini tekrarlayın. Hafızanızı zorlamanız o kişinin ismini hatırlamanızı yüksek olasılıkla sağlamayacaktır.
 
"Neden uyuruz?" ya da "neden uyanığız?" bilim insanları bu iki sorunun cevabını henüz netleştiremediler ancak neden uyuduğumuz konusunda bildiklerimizle, onlarla hem fikiriz. Uzun süre uyanık kaldığınızda kendimizi nasıl hissediyorsak, uykuya ihtiyaç duymamız da aşikardır. Aynı zamanda uyku sırasında beyin bir anlamda dinlenme ve bakım işlemlerini gerçekleştiriyor.
 
Peki neden esneriz? Bu soruya cevabınız muhtemelen "uykum geldiği için" olacak. Evet, çoğu kişi genelde uykusu geldiği için esner. Ancak esneme sadece buna bağlı bir eylem değil.
Bilim insanlarına göre insan sıkıldığında, stres altında kaldığında ve uykusu geldiğinde esneyebilir. Uzmanlar esnemenin beyni canlandırdığına, uyanıklık sağladığına ve dikkat dağınıklığını önlediğini savunuyor ve buna bağlı olarak beynin fazla ısınmasını önlüyor. Buna; beyni soğutma işlemi de denilebilir ancak beyin ısındığında, beynin daha yüksek bir performans sağladığını da belirten çeşitli araştırmalar mevcut.
 
Son günlerde sosyal medyadan da önemli haberler geliyor.
 
2010 yılında yayın hayatına başlayan sosyal paylaşım uygulaması Instagram'ı bilindiği üzere Nisan 2012 yılında Facebook satın almıştı. Şirket bugüne kadar önemli bir gelişme katederek 300 milyonu aşkın bir üye ağına sahip oldu. Twitter yetkilileri yakın zamanda yaptığı açıklamada kullanıcı sayısının 284 milyon olduğunu açıklamıştı.
 
Instagram CEO'su Kevin Systrom Instagram'ın "dünyayı değiştirebilecek" bir güce sahip olduğunu belirterek, "artık bu uygulama sadece bebeklerin ve köpeklerin fotoğraflarının paylaşıldığı bir uygulama değil" dedi.
 
Twitter kurucularından Evan Williams'a da bu konu soruldu. Williams, sadece kullanıcı sayısının uygulamalar için önemli bir ölçü olmadığını savunarak, "umrumda değil" yanıtını verdi.
 
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Instagram "robot" hesaplara karşı savaş açtı. Şirket, uygulamanın güncelliğini koruyabilmek için sahte olduğunu düşündüğü aktif olmayan hesapları kapatıp, Facebook ve Twitter'da da bulunan "mavi tık" uygulamasını hizmete sokacak. Instagram'a günde ortalama 70 milyon fotoğraf ve video yükleniyor.
 
"Neden esneriz?": David Robson (BBC)
"Neden uyuruz?": Tom Stafford (BBC)
"Neden yüzleri tanır da isimleri hatırlamayız?": Tom Stafford (BBC)
 
Toplam blog
: 9
: 986
Kayıt tarihi
: 23.07.12
 
 

Blog. ..