Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '09

 
Kategori
Edebiyat
 

"Kıvırcık Saçlı Rüzgâr"ın getirdiği şiirler

"Kıvırcık Saçlı Rüzgâr"ın getirdiği şiirler
 

Edebiyat dergilerini izleyenler, şiir ve yazınla uğraşanlar mutlaka ARDIÇKUŞU dergisini de duymuş olmalılar. Belki orada şiiri ya da yazısı, öyküsü yayınlanan dostlarımız da vardır. Ardıçkuşu’nu 10 yılı aşkın bir süre özveriyle, emekle, inançla yayımladı Burhan Mendi. Sağlık sorunları nedeniyle de yanılmıyorsam 2007’de yayınına son verdi. Gerçekten şirin, sıcak, dost bir dergiydi.Adana’dan uçup geliyordu odalarımıza.

Burhan Mendi şimdi sağlık sorunlarını aştı, turp gibi olduğunu söylüyor, sağolsun sık sık da arıyor telefonla Adana’dan. Yeni yazdığı sevda şiirlerini okuyor bana. “Yaşama yeniden gelmiş gibiyim. Daha çok şiir yazmak istiyorum.” Yetmişli yaşlarındaki bu delikanlı, umutlu, sevdalı, coşkulu şairi alkışlamamak olası mı…

Şiirle sevgi bağlarını koparmayan, 9 kitabıyla da bu sevdasını perçinleyen Mendi’nin son şiir kitabının adı Kıvırcık Saçlı Rüzgâr. Mendi “Ben mi” başlığını attığı özgeçmişine şöyle başlamış: “Anam bir karakıştı, yağmur yağıyordu…deyip keserdi sorduğumda.Bu yüzden sizler gibi doğum günümü kutlayamam.”

Burhan Mendi iki bölüm olarak hazırlamış kitabını.Birinci bölüme “Kanatlarımdakiler” adını vermiş. İkinci bölümde ise önceki kitaplarından bir seçkiyi sunuyor okurlarına. “Yıllardır özlemini çektiğim uzak bir geçmişe sıcak bir dönüş yapmak ne güzel. Kıvırcık Saçlı Rüzgâr bu yumuşak dönüşün bir belgesi olarak kalacaktır.” diyor önsöz yazısında.

Adanalı olan Mendi’nin şiirlerinde Akdeniz’in Torosların, Çukurova’nın sıcaklığını, kokusunu duyumsuyorsunuz öncelikle. Acılar, mutluluklar sarmalında hem yerel, hem ulusal değerler hem de evrensel duygular Mendi şiirinde boy gösteriyor.

bir mevsim bana gelsen

kıvırcık saçlı rüzgâr

bir yerini incitmeden

yüreğini avuçlasan

ellerinden tutsan lodosun

dudaklarımda ıslanır hasretin

bir dokunsan göğsüne torosların

sevdan sağılır gözlerime

düşer kalırım kollarına akdenizin

Burhan Mendi’nin ülkemiz sınırlarına da taşırıyor şiirlerini. Örneğin Çocukların Büyüsü’nde Kenya’ya, Irak’A, Endonezya’ya, Afganistan’a dek uzanıyor:

korkular çiçek açarken Kenya’da

bir çocuk dokunursa yüreğime

bakışlarını kucaklarım

Serengeteli yaşlıların açlığını çalar

yalvaran gözleri olurum

maviye kesilir o zaman acılarım

Toplumsal olaylara da duyarsız kalmaz Burhan Mendi. Acıların yüreğinde açtığı yarayla Madımak'ı da unutmaz. Uzunca şiirinde orada yaşamını yitirenleri dizeleriyle selamlar.

Madımak

Tek tapınak, tek sığınak

Halk ezgisi, halk öyküsü

Oy madımak oyy…

Madımak,

Kutsal bir yalnızlık türküsü…

Burhan Mendi coşkulu, heyecanlı dizeleriyle günümüzde yaşanan sıkıntılı, acılı, karanlık günlerde yeniden cumhuriyet’i “evrensel bir umut, bir uyanış, bir destan” olarak vurgulama gereği duyar.

ulusumla, canım ciğerimle

Türkçemle, ana sütümle

tarihe yaprak yaprak yazdığımız

Mehmetçikle, Mustafa Kemal’le

gönülden yaktığımız bir türkü

ulusal bir diyet

evrensel bir uyanıştır Cumhuriyet

En iyisi kitabı alıp okumak, Mendi’yi tanımak, coşkulu, sevdalı, inançlı şiirleriyle buluşmak… İlgi duyanlar için Ardıçkuşu Yayınları’nın adresini de vermek istiyorum: “Fuzuli Cad. Galleria İş Merkezi No:140/174 Seyhan Adana”

Burhan Mendi, KIVIRCIK SAÇLI RÜZGÂR 120 sayfa , Ardıçkuşu Yayınları Mayıs 2008 Adana

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..