Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

"KocaYasa" dedikleri...

"KocaYasa" dedikleri...
 

Kültür, sanat ve eğitime verdiği önemle, destekle ve bu konuda yaptığı teşfik edici çalışmalarla, diğer yerel yönetimlere örnek olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kadınların sosyal hayata katılımını arttırmak ve kadın sorunlarını dile getirebilecekleri alanlar yaratmak düşüncesiyle 1,5 yıl önce “Kadınlar Tiyatroyla Buluşuyor” projesini başlatıp, daha çok kentin gelişmemiş bölgelerinde yaşayan kadınları tiyatroyla buluşturmuştu.

Projenin amacı;

"Kadınların kamusal ve özel alanlarda karşı karşıya kaldıkları sorunları bildikleri halde, görmezden gelmek yerine, çözüm aramalarına ve çözüm üretmelerine yönelik eğitilmelerini ve bu yönde davranışlar geliştirmelerini sağlamak, bu yönde kadınlara gereken desteği vermekti"

Tiyatro ise en güzel eğitim araçlarından biriydi...

İşte bundan yaklaşık 1,5 yıl önce, bu proje kapsamında Şehir Tiyatroları nezaretinde açılan tiyatro atölyesinde bir araya gelen kadınlar, aylar boyunca sahne ve oyunculuk eğitimleri aldılar.

Daha sonra, kendi aralarından Meryem Nart'ın başından geçen gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenerek yazdığı "Bir Evet İki Hayır Arası Hayat" adlı oyunu sahnelediler.

Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde 21 kez sahnelenip yoğun ilgi gören “Bir Evet İki Hayır Arası Hayat” oyunu, Üretken Belediye Proje Yarışması'nda, Türkiye çapındaki 90 kültür projesi arasından dereceye girdi.

Aynı oyun Mayıs ayında, XI. Direklerarası Seyircileri Tiyatro Jürisi’nce Jüri Özel ödülü'ne layık görüldü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin "Kadınlar Tiyatroyla Buluşuyor" projesi çerçevesinde bir araya gelen amatör kadın oyuncular, bu defa ikinci oyunları olan "KocaYasa"yı sahnelediler.

26 Haziran 2011 de Antalya Yenimahalle Kültür Merkezinde ilk kez izleyici karşısına çıkan oyunu, aynı amatör topluluğun bir üyesi olan Hilal Doğan Yazdı.

Oyunda kadınların, cinsiyetçi politikalar nedeniyle yaşadıkları sorunlar trajikomik bir dille sahnelenirken, kadın erkek ilişkileri üzerinden cinsiyet ayrımcılığı eleştirildi.

Kadına yönelik taciz, darp ve cinayetleri konu eden gazete kupürlerinin slayt halinde perdeye yansıtıldığı final sahnesinde ise, çok önemli ve güncelliği hiç bitmeyen toplumsal bir yaraya dikkat çekildi.

Yarattıkları erkek tiplemeleriyle oyuna neşe ve renk katan amatör kadın oyuncular, Antalyalı tiyatro severlerin yoğun ilgisiyle karşılaştılar ve onlardan bol alkış aldılar.

Usta yönetmen/oyuncu Müfit Kayacan ve Kutsal Kaynak’ın yönettiği oyunda, profesyonelleri aratmayan amatör kadın oyuncular kendilerini izleyen seyircileri, kâh güldürdüler, kâh ağlattılar, kâh düşündürdüler…

...

Gerek yurt içi, gerek yurt dışından pek çok turne teklifi alan Antalya Belediye’sinin amatör kadın oyuncuları, 6-7-8 Temmuz’da yapılacak Kalkan Yeşilköy Köy Tiyatroları Şenliği'ne katılacaklar ve tiyatro sezonunu kendileri için hiç kapatmamış olacaklar.

 

 

 
Toplam blog
: 247
: 1493
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Antalya ve Akdeniz aşığı bir öğretmenim. Bol bol okurum, blog yazarım, şiir yazarım. Yazdıkça ve ..