Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

"Masturbasyon" mu yapıyoruz?

"Masturbasyon" mu yapıyoruz?
 

(Fotoğraf:Esat Sönmez)


Türkiye'de blog yazarlığı, bazı çok bilmiş gazeteci ve kendini tarihçi sanan insanlar tarafından "Masturbasyon" olarak algılanıyor. Fakat, şu bir gerçektir ki, bütün yaratılar aslında bir "masturbasyon"dur. Blog yazarlarını bu kategoride gören insanların bütün yazdıkları kitaplar da bu nedenledir, bütün hazırladıkları TV programları da bu nedenledir. Yani, hiç birisi bir başkası için hiçbir şey yapmamakta, kendi egolarını tatmin etmektedirler. Bunun yanında onların bir de para kazanma hırsı vardır ki, blog yazarlarında hiç değilse bu yoktur.

Daha geçen akşam blogculara "Masturbasyon yapıyorlar" diyen ünlü gazeteci ve tarihçi "Osmanlı'da recm"i tartışıyordu. Osmanlı'da recm var mıydı yok muydu? Varsa, kaynakları neydi? O hiç sevmediği blog yazarlarından biri olan, benim Milliyet Blog'da aylar önce çıkan "Osmanlı'da recm cezası uygulandı" başlıklı yazımı okusalar, hem doğru bilgilere ulşacaklar hem de bu recm hakkında gerçek bilgileri edineceklerdi. Çünkü, bu konuda yayınlanmış ender yazı vardır. Nitekim, programın konuk profesörü de bir tek kaynak gösterebildi ve recm olayının kişileri hakkında "acaba mı" "hafızam beni yanıltmıyorsa" gibi sözler etti.

Bunun gibi örnekleri çoğaltabilirim. Hep kendimden örnek vermek istemiyorum fakat, kendisini "Google" sanıp, burada blog yazan bizleri küçümseyen zihniyetlere de ders vermemiz gerekiyor. O nedenle, benim özellikle İstanbul, Sanat Tarihi, Tarih kategorisinde yazdığım yazıları okurlarsa, bu insanlar hem yeni şeyler öğreneceklerdir hem de blog yazarlarını küçümsemekten vazgeçeceklerdir. Fakat, bu paragrafa şunu da eklemeden bu paragrafı sonlandırmayayım: Milliyet Blog'da çok değerli yazarlar, çok değerli yazı ve şiirleriyle bu toplumun kültür hayatına önemli katkıda bulunuyorlar.

Bence, Milliyet Blog, çok kaliteli blog yazarlarının buluştuğu bir ortam. Elbette başka blog çevreleri de var. Fakat, onların konuları kendi içlerinde belki tutarlıdır ama içerik ve ciddiyet açısından Milliyet Blog'dan oldukça uzaktadır. Blog yazarı olmak elbette bazı genel kurallar dışında alabildiğine özgürdür. Bu nedenle de değişik konularda yazılar yayınlanıyor. Bütün çok tanınmış yazarlar gibi, her türlü blog yazarı da kendi duygu ve düşüncelerini yazıya döküyor. Bu yazarları küçümsememek gerekir. Hepsi, yaş, kültür ve eğitim düzeylerine göre içlerini dökmek istiyor. İllâ hepsi kültür ağırlıklı yazılar yazacak diye bir kural da yok. Nitekim, hergün bir köşede yazı yazan kaç yazar, ne kadar bilgi verecek yazı yazıyor ki? Blog yazarları da aynen öyle, şiir yazan da var, öykü yazan da var, çok ciddi kültür eğitim ağırlıklı yazılar yazan da var.

Yine Milliyet Blog'da yayınlanan bir başka yazımda da, sosyal bilimlerin varsayımlar üzerine kurulduğunu yazmıştım. O nedenle deneylerle kanıtlanamayan sosyal bilimler dalında bazı belgelere dayanarak yazı yazılmaya çalışılmaktadır. Şimdi, kalkıp da bir blog yazarına "Uyduruyor" diyen çok para kazanan ve çok yazı yazan ve tarih bilimini tekelinde tutan insanlara sormak gerekiyor: Sizin kaynaklarınız ne? Blog yazarı ile aynı kitapları okuyup da bir yazı yazmadınız mı? Ya da ne bileyim hangi kaynaklardan yararlanıp, hangi kaynaklardan kopyala yapıştır yaptınız da büyük bir kitap yayınladınız?

Türkiye'de blog yazarlığı, arkası olmadığı için her hangi bir dergide yazılarını yayınlatamayan, yine arkası olmadığı için kitap basamayan insanların yayın hayatıdır. Çünkü, özellikle sosyal bilimlerde bir dergi çıkacaksa, mutlaka eş-dost bağlantılı kişilerden yazı istenir. Zaten baktığınızda bütün dergilerde aynı yazarlar vardır. Tuvalet kâğıdına yazı yazılacak dense, o çok tanıdığınız yazarları orada da görürsünüz. Yazdıkları da hep aynı "terane".

Ya imlâ kuralları?

O çok ünlü yazarları düzeltmenler düzeltmeyip, ekleyip, kesmeyip yazdıklarını olduğu gibi yayınlasalar da, hepimiz görsek yazarların marifetlerini.

Ben derim ki, elbette hepsi olmasa da, bir çoğu önemlidir blog yazılarının. Hiç değilse değişik bir tat, değişik bir bakış açısı, değişik bir yazı üslubu, değişik konular, çok bilinen konulara değişik yorumlar. Herkes kendinden örnek versin. Çünkü, ben kendimden örnek veriyor ve bizlere "Masturbasyon yapıyorlar" diyen gazeteci-tarihçilere yukarıda saydığım kategorilerimdeki yazılarımı okumalarını sağlık veriyorum.

Merak etmesinler, "Milliyet Blog"u kaynak göstermek koşuluyla yazılarımdan yararlanabilirler de...

 
Toplam blog
: 278
: 3275
Kayıt tarihi
: 26.05.07
 
 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdum. Bir daha da Kadıköy'den ayrılmadım. İstanbul Üniversitesi, Ede..