Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '07

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

'Püf noktası'nın hikayesi

'Püf noktası'nın hikayesi
 

Hepimizin evinde yapabileceği bazı pratik leke çıkarma bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Ama önce Püf Noktası deyiminin hikâyesini anlatarak başlayayım:

Ayrı bir dükkân açmak için ustasından izin isteyen kalfa, her defasında ustasının; “Bu işin püf noktası var, acele etme” ikazı ile karşılaşır ve bu sözlerden hiçbir şey anlamaz. Fakat kalfasının ısrarlarına daha fazla dayanamayan usta, sonunda istediği izni verir.

Hemen bir dükkân açıp çalışmaya başlayan kalfa fırınladığı çömleklerin hep çatladığını görünce ne yapacağını şaşırır. Kullandığı çamuru değiştirir, fakat bir netice alamaz. Çaresiz kalıp ustasına koşar, durumu anlatır. Ustası: “Senin gelmeni bekliyordum. Eğer ben çalışırken dikkat etseydin mesleğin püf noktasını öğrenirdin. Çömleği fırına koymadan önce belli bir noktasından üfleyerek hava kabarcıklarını yok ederim. Böylece fırına girince, hava kabarcıklarının ısınıp genişlemesine ve çömleği çatlatmasına engel olurum” diyerek her işin bir inceliği olduğunu anlatır.

Leke; bizi rahatsız edecek görüntü veren hatta giyimlerimizi bu nedenle bir köşeye fırlatmamıza neden olan sinir bozucu bir durumdur. Leke çıkarma konusunda kendimize göre bildiğimiz duyduğumuz yöntemleri deneyerek kurtulmaya çalışırız.

Lekeler genellikle yeniyken temizlenmeye çalışılmalıdır. Lekenin kaynağını bilmek de onu çıkarmamızda bize kolaylık sağlayacak, hangi araçları kullanmamız gerektiği konusunda bize ışık tutacaktır.

Her ne kadar çoğu zaman etkili olmasa da, lekeyi temiz bir su ile yıkamak suretiyle çıkarmak, boya krema gibi kalın bir tabaka halindeyse bir bıçağın ucuyla bunu kazımak, fakat leke alan yeri örselememeye özen göstermek gerekir.

Kendimizin yapabileceği; 90 ‘lik 125 gr alkol, 50 gr benzin ve 50 gr amonyaktan oluşan bu karışımla lekeleri çıkarmada olağanüstü başarı sağlayabilirsiniz. Evlerimizde bulundurmamız gereken bu harika karışımı ateşten ve alevli ocaklardan uzakta kullanmamız gerektiğini unutmayın.

Çiklet Lekesi; Kumaşın alt ve üst yüzeylerine naylona sardığımız buz parçası ile kompres yapınız. Sertleşen çiklet birikimini çitileyerek ya da kör bir bıçak ile kazıyarak kolayca çıkartabilirsiniz. Deterjan ile de yıkarsanız, şeker kalıntılarını da gidermiş olursunuz.

Yağ Lekeleri; Lekeli kumaş benzin veya başka bir leke çıkarıcı kullanmadan önce, oldukça tuzlu bir suyla silinmeli, böylece leke çıkarıcının kumaşta iz bırakmasına engel olunmalıdır.

Elbise Yakalarındaki Yağlar; Bir bardak suda eritilmiş bir kaşık amonyaktan oluşan sıvıyı kullanmak yeterlidir. Bu durumda elbisenin yakasını sert bir zemin üzerine koyarak pamuklu bir bez parçasının yardımıyla sıvıya batırıp sürmek gerekir. Sonra soğuk suya batırılmış başka bir bezle yaka tekrar silinmelidir. Gerekirse işlem tekrarlanılabilir.

Ruj Lekesi; Lekenin üzerine sabun sürülür. Bir saate yakın öylece bırakılır. Sonra fırçalanır. Eğer leke çıkmazsa üzerine pamukla oksijenli su damlatılır ve sonra sudan geçirilir.

Ya da iyisi mi, siz bir Kosla alın bitsin gitsin.

 
Toplam blog
: 25
: 3061
Kayıt tarihi
: 02.11.06
 
 

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. İkinci üniversite kapsamında İstanbul Üniversit..