Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '14

 
Kategori
Efsaneler
 

“Titanomachia”; Kozmik Savaş ve Titanların yenilişi

“Titanomachia”; Kozmik Savaş ve Titanların yenilişi
 

Titanlar


“Yunan Mitolojisi’nde Yaradılış” adlı yazımda başladığımız hikayeye Zeus’un Titanomachia adlı savaş ile Titanları yenmesi ve Tartarus’a sürgüne göndermesinin hikayesiyle devam edelim...

Titanların lideri Kronos kehanete göre çocuklarından birisi tarafından öldürülecekti ve bu yüzden Kronos Rhea ile birlikteliklerinden olan her çoçuğu doğar doğmaz yutuyordu. Diğer bir rivayete göre de babası Uranos’un kendi elinden uğradığı akıbetine kendisi de uğramaktan korktuğu için çocuklarını yutuyordu.

Kronos 5 çocuğunu yuttuktan sonra eşi Rhea bir plan yaptı ve bu işe bir dur demek istedi. Zeus’u doğar doğmaz Girit’e göndererek keçiler prensi Amalthea’ya emanet etti. Kronos durumu anlamasın diye de ona kundağa sarılı bir taş verdi ve Kronos da bunu bebek Zeus sanarak yuttu.

Rhea’nın planı tutmuştu ve büyüyen Zeus’a zamanı geldiğinde Amaltheus ona gerçek kimliğini açıkladı. Öfkelenen ve intikam duygularıyla kavrulan Zeus, intikam planını Titanlardan Metis’e anlatınca Metis de, ona Kronos’un kendisinden önce yuttuğu kardeşlerini nasıl kuratacağını söyledi. Zeus babası Kronos’a içtiği zaman tüm yuttuğu çocukları kusturacak br ilaç verecekti. Ve Zeus Metis’in anlattığı gibi yaparak kardeşleri Tanrılar Poseidon ve Hades ile Tanrıçalar Hera, Hestia ve Demeter’i kurtardı.  

Hemen ardından da zamanında Kronos’un yeraltına (Tartarus) gönderdiği tek gözlü devler olan Kiklopları serbest bıraktı. Zeus, kardeşleriyle ve Kikloplar ile birlikte Kronos liderliğindeki Titanlara karşı savaş açtı.  Güçler eşitti ve savaş uzun zaman sürecek gibiydi. Ancak Kiklopların üstün metal işleme becerilerinden faydalanan Zeus onlardan sihirli güçlere sahip silahlar yapmalarını istedi. Zeus’un yıldırımı, Posedion’un üç çatallı zıpkını (Trident) ve Hades’in giyileni görünmez kılan miğferi bu silahlardandı. Güçlü silahlarla sağlanan üstünlük sonucu savaşı Zeus kazandı ve Titanlar Tartarus’a sürgün edildi.

Zamaında çocukları Kiklopların Uranos tarafından Tartarus’a gönderilmesine kızan Gaia bu sefer de devreye girer. Yine çocuklarının acısına dayanamayarak Titanların Tartarus’a gönderilmesine kızar ve çocukları olan devleri (50 başlı, 100 kollu Devler yani Hekatonkheir’ler) getirerek bu sefer Zeus’a karşı savaş açar. Gigantomachia adı verilen bu savaşı Zeus ve kardeşleri kazandı ve devler de Tartarus’a gönderildi.

Ancak galibiyetine ve hükümdarlığının devamını garantiye almak için Zeus, Gaia’nın soyundan olan Typhoon ile savaşa girdi. Yorucu ve zorlu bir savaş sonucunda Zeus yıldırımı ile pek çok başı, kolları ve elleri olan Typhoon’u yendi ve onu da Tartarus’a gönderdi. Böylece Zeus ve Tanrılarının hükümdarlığı perçinlenmiş oldu.

Br süre sonra insan yeryüzünde ortaya çıkacaktı. Bu da sonraki hikaye...

Sevgiler,

Kenan

https://twitter.com/Naacel

http://naacel.blogspot.co.uk/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday/

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

 

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..