Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '10

 
Kategori
Siyaset
 

“Türkler et yer!” Yanlış Devlet Politikası

“Türkler et yer!” Yanlış Devlet Politikası
 

R.T.Erdoğan ve Beşşar Esad (Suriye Cum.bşk) et fiyatlarını etli yemeklerinde değerlendiyorlar :)


Ülkemizde son zamanlarda et ürünlerine gelen zamlar ile gündeme gelen konular arasında yerini alan ithal et tartışmaları sürerken et üreticilerinin sorunlarından ve acımasızca kendi haline bırakılmış olan hayvancılığın ve köylünün dertleri dinlemekle ve bunları yazmakla bitmez. Bu yazımda kısaca üretici konumundaki köylülerin ve uygulanan yanlış devlet politikalarını yazacağım.

******

<ı>Ezilen efendiler…

Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü olan “Köylü milletin efendisidir” sözü artık bu dönemde efendi (küçümseme) kavramının farklı algılanmasından olacak ki köylüler üzerine gidiliyor. Üretici konumunda olan köylülerin desteklenmesi gerekirken nasıl bir yöntem ise köstek olunuyor. Ülke yönetimine baktığımız zaman çeşitli bakanlıkların olduğunu görüyoruz buna rağmen üretici mağdur oluyorsa var olan sistemin tekrar gözden geçirilmesi ve reel kararların alınarak kesin bir iyileştirmenin yapılması lazım.

******

<ı>

<ı>

<ı>İthal et çözüm değildir

İthal et çözüm olabilir mi? sorusu bazı kişilerin kafasına takılmış olacak ki bu soruyu kendilerine sormuşlar. Bakın biz bu hallere günü birlik işler ile geldik. Artık günü kurtarmak ile bu iş olmaz. Eğer ithal eti serbest bırakırsanız! Zaten bitme noktasında olan üretici köylüyü iç piyasada mahfedersiniz. İthal et bir kere piyasaya girdi mi baş edilemez. Edilir diyenlerin ‘Burası Türkiye’ sözlerini hatırlatmakta fayda vardır. Ama bu serbestliğin kimin veya kimlerin işine yarayacağı bu kadar sermayeli işleri kimlerin çevirebileceğini tahmin etmek zor değil…

******

<ı>Yanlış üretim politikaları

Ülke olarak et tüketim miktarımız 1.200.000 tondur. Kendi içimizde ne kadar karşılıyoruz bu miktarı üretim 600.000 bin ton arada yüzde yüz fark var. Bu uygulanan yanlış politikaların sonucudur. Yeterince teşvik verilmemiştir. Üretim girdi faktörleri ile firmanın (küçük üreticilerin) maliyetleri karşılayamaz hale gelmiş ve et piyasası belli başlı firmaların elinde oyuncak olmuştur. Bu belli başlı büyük firmalar ise bu et ithalatını istemektedirler. Neden derseniz bu işin altında kalkabilecek bütçeye sadece onlar sahiptir. Ülkemizin yaşam şartlarını göz önüne aldığımızda evine düzenli olarak et ve et ürünleri getiren kesim ülke nüfusunun çok az bir miktarını oluşturmaktadır. Bunları göz aldığımızda insanların para hırsı için daha neler yapabileceğini düşünmek gerek.

<ı>

<ı>Sonsöz; “Ülkemizdeki belirli şartlar altında yaşama mücadelesi veren halkımıza ve onları köşklerden yöneten karnı tok yöneticilerimizin bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyorum. Her ne kadar olmayacağını bilsem de…”

<ı>*Konuyu destekleyen yazılarım;

<ı>

    <ı>Yıl -2010- Köylü bitmiş!: http://blog.milliyet.com.tr/Yil_-2010-_Koylu_bitmis!/Blog/?BlogNo=222029

<ı>

    <ı>Son bir haftanın analizi: <ı>http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=222987

<ı>

    <ı>Yıllarca kandırıldık: <ı>http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=216335

<ı>

    <ı>Borçlar ve 2010 teorilerim: http://blog.milliyet.com.tr/Borclar_ve_2010_teorilerim/Blog/?BlogNo=216846

<ı>

<ı>

<ı>(*)<ı> yazılanları daha iyi anlamak ve ayrıntılarıyla öğrenmek için konuyu destekleyen yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.

<ı>

<ı>S&S <ı>(Her Zaman Önde)

<ı>SAMET SERBEST

Serbestler@windowslive.com

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..