Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '14

 
Kategori
Edebiyat
 

'Yazarlar Okullarda' projesi...

'Yazarlar Okullarda' projesi...
 

              

                  

 

“Okumak, insanı dolu yapar.

Konuşmak, hazırcevap yapar.

Yazmakta ince düşünceli yapar.

Hepsine sahip olan insan, bulunmaz insandır.”

                             H. J. Brown    

 

 

               İstanbul'da İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çalışma ve çabalarıyla  "Yazarlar Okullarda" projesi; ilk, orta ve lise düzeyinde uygulanmaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimin organizesinde; okumaya-yazmaya olumlu bakan ve kitaba sevgiyle yaklaşan kimi okullarımızda bu yararlı proje, başarı ile yürütülmektedir. Yazar ile okumaya ilgi duyan öğrencileri buluşturmak amaçlanmıştır.

                       

                ‘Yazarlar Okullarda’ projesinin gerekçesi:

                     Tüm öğrencilerimize;

              — Eleştirel bakış açısı kazandırmak,

              — Kendini doğru ve güzel anlatabilmek,

              — Çok yönlü düşünebilme yetisine sahip olmak,

              — Özgüven ve girişimcilik yetisini kazandırmak,

              — Okuma alışkanlığı ve sürekliliği kazandırmak.

 

        ‘Yazarlar Okullarda’ Projesinin başarılı olması için:

              Okul yöneticilerine, okul aile birliği yöneticilerine ve tüm öğretmenlerimize bu alanda önemli görevler düşmektedir. Özellikle bu konudaki genelge ve uygulamaların el altında bulundurularak projenin ciddiye alınması beklenir.  İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘Yazarlar Okullarda’ projesiyle ilgili uygulama adımlarını özenle düzenleyerek aşağıdaki maddelerle sayıldığı içerikte belirlemiştir: 

               ‘Yazarlar Okullarda" Projesi uygulama adımları:

                1-Söyleşiye davet edilecek yazar ve şairlerimizin kitapları söyleşi yapılacak okul veya okulların öğrencileri tarafından okunmalıdır. Kitapları okuyan öğrencilere (ödül olarak okudukları kitabın yazarı ile bir araya getirilerek) okuduğu kitap hakkındaki olumlu-olumsuz eleştirilerini birebir kitabın yazarına iletme fırsatı sağlanmalıdır. Bu, onlar için hem özgüven hem de düşünce üretme ve düşündüğünü ifade etme anlamında kıymet biçilmez bir fırsat olacaktır.Türk Milli Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak, eğitim öğretimi aksatmadan öğrencilerimize yönelik söyleşi ve imza günleri yapılması için Kaymakamlık Oluru alınarak ilçe milli eğitim müdürlüklerimiz tarafından bu konuda gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

               2-Kitapların temini İlçe Kaymakamlığı, İlçe Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilgili okulların okul aile birliği ve çeşitli sponsorlar desteği ile gerçekleştirilmeye çalışılacaktır.

               3-Öğrencilerle söyleşi programına katılacak olan yazarlarımızın programa intikali ve program sonunda istediği yere ulaşımı ve misafir olarak en iyi şekilde ağırlanması gerekmektedir.

               4-Yazarlar Okullarda projesi kapsamında, ilçelerimizin imkânları dâhilinde öğrencilerimizin ilkokul ve ortaokul birlikte; ortaöğretim kurumlarında ayrı ayrı olmak üzere, mümkün olabilecek en fazla sayıda kitap okumaları ve kitabın yazarıyla okuyucularının buluşması etkinliği gerçekleştirilmelidir.

               5-Projeni bu yıl yazar ve kitap sınırlaması olmaksızın uygulanması ve ilimizdeki bütün ilçe ve okullarımızda çok sayıda yazar ve şairle birlikte büyük bir okuma seferberliği gerçekleştirilecektir.

               6-Her iki dönemin sonunda Yazarlar Okullarda projesi kapsamında,  ilçede yapılan öğrenci-yazar buluşmalarına ait etkinliklerin yazılı, görsel (fotoğraf, slayt, kamera görüntüsü) materyalleri ve etkinliklere ait ilçe milli eğitim müdürlüğü raporu ve yıl sonu itibariyle ilçe ve okullarımızda kaç etkinlik düzenlendiği, kaç yazarın katıldığı, kaç kitabın okunduğu, kaç öğrencinin ne kadar kitap okuduğu vb. sayısal istatistikler daha sonra gönderilecek bir form ile ilçelerden istenecektir.

               7-Projeye ilişkin yapılacak etkinlikler ve ilçe ve okullarımızda gerçekleştirilecek kitap okuma seferberliği ve yazar-öğrenci buluşmaları rakamları ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okullarımızın performans göstergeleri kapsamında değerlendirilecek ve başarılı olanlar ödüllendirilecektir.

               "Oku!" emrinin Tanrı buyruğu olduğu da unutulmamalıdır.

                                                                                      * 

                                                              muhsindurucan@hotmail.com

 

 NOT: Söyleşi için gidilen okullardaki görüntüleri aşağıda slayt durumunda   izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..