Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '15

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

1 Kasım seçimi incelenmesi gereken ciddi bir olaydır…

1 Kasım seçimi incelenmesi gereken ciddi bir olaydır…
 

Türkiye seçim sarhoşu oldu…

7 Haziran seçimlerinde iktidarı kaybeden AKP, 1 Kasım seçimlerinde tüm seçim tahminlerini altüst etti ve ezici bir çoğunlukla yeniden tek başına iktidara geldi.

Bir partinin, 5 ay gibi kısa bir sürede oylarını 4, 8 milyon arttırması siyasi ve toplumsal olarak incelenmesi geren ciddi bir olaydır.

AKP, seçimlerin tozunu attırırken, HDP ve “hayırcı” MHP, tabiri caiz ise nal topladı…

Muhalefetin bir araya gelmesine engel olan MHP, en büyük yenilgiyi aldı. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olan Devlet Bahçeli’nin MHP’ si, tam 40 vekilini AKP’ ye kaptırdı. Sıralamada 3. Parti durumuna düşen MHP, Meclis Başkan Vekilliği’ ni de kaybetti.

Haziran seçimlerinin sürpriz partisi HDP ise baraj altına düşmekten kılpayı kurtardı. Kurtardı kurtarmasına da, o da 19 vekilini AKP’ ye 2 vekilini de CHP’ ye kaptırdı.

Ana muhalefet partisi CHP ise yerinde saydı…

Seçim sonuç tablosuna göre AKP;

MHP’ den 1 milyon 828 bin, HDP’ den, 913 bin, SP’ den ise 361 bin adet oy kapmış…

AKP ilave olarak, 1 milyon 800 bin civarında yepyeni, nurtopu gibi bir oy transferi gerçekleştirmiş…

7 Haziran seçimlerinde her şeye “Hayır!” diyen MHP; hem koalisyona engel oldu, hem de Meclis Başkanlığı’nın AKP’ ye altın tepsi içinde sunulmasının mimarı durumuna geldi. Bu uzlaşmaz tutum belki de MHP’ nin dindar tabanının AKP’ ye kaymasını sağladı.

Yine 7 Haziran seçimlerinde” Biz Türkiye Partisi olacağız” söylemiyle Meclis’e giren HDP, bu söyleminde samimi olmadığını ispatlayan söz ve davranışları ile terör örgütü ile bağlantılı olduğunu açıkça ortaya koydu. Ardarda gelen şehit haberleri ve Ankara katliamı ise HDP’ nin din eksenli emanet oylarının geri dönmesine neden oldu.

Bu tespitler seçim sonuçlarını etkileyen makul nedenler arasında sayılabilir. “Durum budur” deyip,  1 Kasım seçim sayfasını kapatıp, kazanan partiyi kutlar, döner işimize bakarız ama…

Cevap bekleyen bazı sorular var;

Erdoğan, yeniden seçim isterken, sonucun tek başına iktidar olacağını biliyor muydu?

7 Haziran seçimlerinden sonra terör neden azdı ya da azdırıldı?

Ankara katliamı neden önlenemedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “400 vekil verin bu iş huzur içinde çözülsün” sözleri üstü örtülü bir uyarı mıydı?

AKP’li Bülent Delican, “Artık ülkemize şehit gelmeyecek, o şehitlerimizden Allah razı olsun, o şehitlerimiz bize büyük bir emanet bıraktı” derken;  yaklaşık 400 kişinin AKP’ nin tek başına iktidara gelmesi için canlarından olduğunu mu anlatmak istiyordu?

MHP ve HDP’ den planlı bir şekilde AKP’ ye oy kaydırılmasında 48 milyon oyu 4-5 saatte sayan SEÇSİS Sistemi’nin bir payı var mıydı?

Bu soruların cevapları alınmadan 1 Kasım seçimlerinin üzerindeki şaibeler giderilemeyecektir.

Ve kısa bir not daha; Başbakan Davutoğlu 2019 seçimleri için şimdiden start verdi. Daha fazla oy istedi. 1 Kasım seçimlerinde MHP ve HDP bir şekilde etkisizleştirildi. Şimdi sırada CHP var…  

2023 hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu CHP’ nin yok edilmesi gerekiyor. CHP demek Atatürk demek, Cumhuriyet demek, Laiklik demek, özgürlük demek… AKP bunu tamamen kırmak zorunda... İşte bu nedenle de 2019 seçimlerinde hedefine CHP’ yi oturtacak…

Şimdi CHP için seferberlik ilan etmenin tam zamanıdır. CHP için “o gün”, bu gündür…

Yol bitmiş değildir…

İçindeki Y-CHP’ ciler den ve Baykalcılardan kurtulup ilk fabrika ayarlarına geri dönmek ve bu ayarları günümüze yeniden uyarlamak zorundadır…

Yoksa… Yoksa yok olup gidecektir… Beraberinde tüm millî değerleri de götürerek…

 

Tülay Hergünlü

İstanbul, 4 Kasım 2015  

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..