Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '14

 
Kategori
Güncel
 

1 litre benzinle 1000 km....

1 litre benzinle 1000 km....
 

Bugün genelde tüm gazetelerde haberi var. "Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı" sıra dışı bir buluşa imza atmış. Genç mucitler, motordaki atıl ısı enerjisini kullanarak 1 litre benzinle 1000 km giden hibrit bir otomobil tasarlamışlar. Buluşları Hollanda'da Türkiye'yi temsil edecekmiş.

Tabii çok güzel bir haber bu. Haberi çok beğendim. Hem buluş olması hem yeni hem sıradışı olması hem ülkemizde düşünülüp yapılması hem de gençlerce yapılması geleceğe dair umutlar yaratıyor.

Böyle araçlara "konsept araç" deniyor. İlk düşünceler daha sonra başka başka kapıları açabiliyor. Mesela bir zamanlar elektrikli araçlar, hidrojenle çalışan motorlar böyle ufaktan ufaktan başlamıştı. Şimdi ise sanayide, gerçek hayatta kendilerine ciddi bir yer bulmuş vaziyetteler. Belki bu atıl ısı enerjisi de (yakıtın çoğu sürtünme nedeniyle ısı enerjisine dönüşüyor) otomobil veya başka teknolojilerde ileride kullanılacak. Gediz Üniversitesini ve bu konuda çalışan hocaları ve öğrencileri tebrik etmek lazım. Ülkenin, gençleri böyle somut projelerle daha da desteklemek lazım. Üniversiteleri, teori ile paratiğin daha çok buluştuğu yerler haline getirilmesi lazım. Tabii bunun için sabırla bilime, teknolojiye, insanlara yatırımlar, kaynaklar sağlanması lazım. Bunlar olduğu sürece bizde de yenilikler, ilerlemeler, dünya çapında büyük haberler daha sık duyulacaktır.

  

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..