Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

14 Ocak '09

 
Kategori
Dünya
 

10 Kalemde Japonya !..

10 Kalemde Japonya !..
 


İşte 10 süper özelliğiyle Japonya...


1)
Asya kıtasının doğu kıyısında yer alan Japonya takımada şeklinde, yâni birçok adadan oluşan bir ülkedir. Başlıca dört büyük ada olan Hokkaido, Honşu, Şikoku ve Kyuşu'nun yanı sıra tam 4000 civarında irili ufaklı adacığa sahip bulunmaktadır.


2) Japonya yanardağ püskürmeleri, deprem, tayfun ve tsunami gibi doğal felaketlerin sık olarak gerçekleştiği bir ülkedir. Ülkede bulunan 200 yanardağın 60'tan fazlası halen etkin durumdadır. En yüksek zirve olan 3766 metre yüksekliğindeki Fuji Dağı da etkin yanardağlar arasındadır.


3) Bir imparatorluğun hüküm sürdüğü tek dünya ülkesi Japonya'dır. Lâkin, imparator günümüzde gerçek bir güce sahip değildir. Daha çok ülkenin gelenekleri ve birliği açısından bir sembol olarak kabul edilir.


4) Kyoto Protokolü ilk defa 1997 senesinde Japonya'nın Kyoto şehrinde yapılan bir konferansla imzaya açılmıştır. Bu antlaşma, dünya ülkelerinin sera etkisine neden olan karbondioksit ve diğer zehirli gazların salımını azaltmalarını amaçlamaktadır.


5) Japon kültürü denince, elbette akla ilk gelenlerden biri de geleneksel bir kıyafet olan kimonodur. Ayak bileğine kadar uzanan, uzun kollu ve "T" şeklindeki giysinin erkek, kadın ve çocuklar için farklı türleri bulunur.


6) İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atılmış olan atom bombaları ülkeye büyük zarar vermiştir. Süratle yaralarını saran Japonya bugün dünyanın ekonomik olarak en kuvvetli ikinci ülkesi kabul edilmektedir.


7) Japonya nüfus bakımından dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olsa da topraklarının yalnızca yüzde 18'lik bölümü yerleşime uygundur. Yoğun nüfus sebebiyle çevre konusunda alınan sıkı önlemlere rağmen doğal yaşam zarar görmektedir. Bugün Japonya'da yaklaşık olarak 136 canlı türü tehlike altında kabul ediliyor.


8) Japonların tercih ettikleri başlıca toplu taşıma araçları tren ve metrodur. Denizaltı tünelleri ve asma köprülerle adaları birleştiren demiryolları senede ortalama 22.63 milyar yolcu taşımaktadır. Şehirlerarası seferleri gerçekleştiren Şinkansen isimli hızlı trenler saatte 270 kilometre sürat yapabilirler.


9) Kâğıt katlama sanatı olan origami 1600'lü senelerden bu yana Japonya'da uygulanmakta olan bir sanat dalıdır. Origami, kâğıt parçalarının sadece katlamak suretiyle çeşitli figürler oluşturulması şeklinde uygulanır.


10) Japon mutfağı, Batı mutfaklarından oldukça farklıdır. Yemeklerde bolca pirinç, balık ve sebze kullanılır. Bu yemekler çatal ve bıçak yerine tahta çubuklarla yenir. Çok az yağ içeren bu beslenme şekli sayesinde Japonların yaşam süresi dünya ortalamasının oldukça üzerindedir.



Eğer okumadıysanız serinin bir önceki bloğu...

10 Kalemde Almanya >>> http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=146248



Kaynakça >>> Natıonal Geographıc

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..