Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

10 yıllık vadelerde faizler İtalya'nın bile altina indi. Dr. Ali Topçubaşı

AB ninde başta Yunanistan olmak üzere kurtarma paketleri ile ortalığa para saçması ve öncesinde 2008 yaralarını sarmak için ABD nin saçtığı trilyon dolarlar, dünyada hiç olmadık kadar  paranın dolaşımda olmasına neden olmuştur. Ayrıca, Japonya dahil batılı ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için faizleri indirmek bir yana, yatırılan mevduattan faiz alma yönünde hareket edeceklerinin anlaşılması, bütün dünyada faizlerin olağanüstü düşmelerine neden olmuştur.

Dünya da paranın bol olması emtia fiyatlarını çıldırttığı gibi, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin uzun vadeli borçlanmalarını rahatlattırmıştır. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch in not artışınında etkisi ile, Türk hazinesi 10 yıl vadeli ihraçta, borçlanma oranı yüzde 3.25 olarak tarihin en düşük düzeylerine inmesine neden olmuştur. Satılan bonolarında  yaklaşık yüzde 80 ninin yabancılara gitmesi, Türkiye nin bu yıl borçlanmayı çok rahat atlatacağını göstermektedir. Zaten, yıl içinde amaçlanan satışın 1/3 ünün ilk ay da gerçekleşmesi, önümüzdeki aylarda faizlerde aşağıya yönlü baskı yaratacaktır. Diğer gelişen ülkelerden ayrışan Türkiye nin hisse senetleri de, 2012 yılında yüzde 53 oranında artarak, dünya da en hızlı artış gösteren 2.ci ülke olmuştur.

AB nin lokomatifi olan Almanya da 10 yıllık vadelerde borçlanma oranı yüzde 1.47, ABD de 1.86, Japonya da 0.72, İngiltere de 1.82, Fransa da 2.23 olurken, faizlerde hızla azalmaya rağmen sorunlu ülkelerden İspanya da 10 yıllık larda faiz oranı yüzde 5.10, İtalya da 4.29, Portekiz de 6.11, Macaristan da 6.91 düzeylerindedir. Son anda batmaktan kurtarılan Yunanistan'da faizlerin hızla düşmesine rağmen, yüzde  16.58 ile yaklaşık bizim borçlanmamızın 5katıdır. AB nin 3.cü büyük ülkesi kabul edilen İtalya nın bile borçlanma oranının bizim oldukça üzerinde olması dikkate değerdir.Ülkemizin borçlanma oranlarındaki hızla azalma, borç yükümüzün azalmasına neden olmaktadır. Nitekim, 2012 yılı kamu borcumuzun milli gelire oranı yüzde 39.2 ye kadar düşmüştür. Maastric kriterlerinde bile    yüzde 60 kadar borçluluk oranı, kabul edilebilir oranlar olarak hesaplanmıştır. Ancak, 27 AB ülkesi borçlarının milli gelirlerine oranının  yüzde 82.5 ile bizim 2 katından fazla olduğu anlaşılmaktadır.

Faiz oranlarımızdaki hızla düşmenin, ülkemizdeki yatırım ikliminin iyileşmesine katkıda bulunacağı açıktır. ikinci bir not artırımının yıl içinde gelmesi halinde, ülkemize gelecek yabancı sermaye nin daha çok artacağı şüphesizdir. Çünkü, dünyada sigorta şirketleri başta olmak üzere elinde sermaye tutan büyük kuruluşların tüzüklerinde, yatırım yapmadan önce en az 2 derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir derecesi alması gerektiği yazılıdır. Bizim Fiftch den sonra, diğer derecelendirme kuruluşundan da yıl içinde not artışı almamız gerekmektedir.

 

 

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..