Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '20

 
Kategori
Opera / Bale
 

11. Opera Festivali Sona Erdi

ULUSLARARASI 11. İSTANBUL OPERA FESTİVALİ SONA ERDİ

2009 yılında, İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi çerçevesinde başlangıç yapan; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce bu yıl 19-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, bir festival vazgeçilmezi olarak düzenlendiği ilk günden beri sahnelenen Wolfgang Amadeus Mozart'ın “Saraydan Kız Kaçırma“ operasının son temsili ile kapanışını gerçekleştirdi. Festivalin, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlenen yeni seyirci oturma düzeni ve orkestra dizilimi ile güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi sağlandı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği ve rejisör Caner Akın’ın sahneye koyduğu eser, klasik haline sadık kalınarak, aylardır dünya gündemini oluşturan salgına da göndermelerin yapıldığı farklı bir reji anlayışı ile seyircinin yoğun beğenisi ile karşılandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kızı Mahinur Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyesi Hümeyra Şahin de eserin festival kapsamındaki son temsilini izleyenler arasındaydı.

Eserde klasik konunun en önemli unsurlarından biri olan Türklerin kin tutmak yerine merhamete önem vermesi vurgulanırken, “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünün bir kanıtı gibi, 1918 İspanyol Gribi’nde de görülen, bugün koronavirüs pandemisinde yaşadığımız; Sosyal mesafenin, hijyenin ve maske takmanın önemi işleniyor.

26 Eylül Cumartesi ve 27 Eylül 2020 Pazar günü sahnelenen iki temsilde; Erdem Erdoğan ve Ufuk Toker “Belmonte”, Tuncay Kurtoğlu “Osmin”, Ceren Aydın Akkoç ve Hale Soner Kekeç “Konstanze”, Nazlı Deniz Süren “Blondchen”, Serkan Bodur ve Berk Dalkılıç “Pedrillo”, Selim Borak “Selim Paşa”, Adahan Cabaş ise “Çocuk” rolünde seyirci karşısına çıktılar.

Orkestra şefi Murat Cem Orhan yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve koro şefi Volkan Akkoç yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun da eşlik ettiği temsillerde Tan Sağtürk de eserin koreografisine imza attı. Dekor ve kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz, ışık tasarımı ise Taner Aydın tarafından gerçekleştirildi.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..