Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fütürist Ufuk Tarhan M-GEN.biz

http://blog.milliyet.com.tr/futurist

04 Aralık '09

 
Kategori
Futurizm
 

12.300.000 nedir?

12.300.000 nedir?
 

Nasıl para kazanacağız?


Yanıt: 2010’daki muhtemel işsiz sayısı.

Girişimcilik haftasında, bir etkinlikte paneldaşlık yaptığımız Endeavor; 2010 yılı için iş sahibi olması gereken insan kaynağı rakamını; 13.000.000 ve buna karşılık yaratılabilecek istihdam kapasitesini; 700.000 olarak açıkladı.

Bu demektir ki ekonomi ve hayat; on üç milyon – yedi yüz bin = 12.300.000 kişilik potansiyel işsize ve bunun yaratacağı sıkıntılara gebe görünüyor.

Neye göre?
‘’Maaşlı, ücretli çalışmanın tek seçenek, mecburiyet olarak kabul edildiği sisteme göre... ‘’

Oysa bir başka seçenek daha var; ‘’Kendi işini yaratmak’’.
Yeni iş alanları, iş çeşitliliği bularak ekmeğini internetten çıkarmak.

Artık ekmek taştan çıkmıyor veya aslanın midesinde kapılmayı beklemiyor.
Ticanet (ticaret ve internetin birleşimi) yapanların oluyor.

Son yılların yükselen değeri haline gelen ´´girişimciliğin´´, ´´yaratıcılığın’’ temelinde bu tartışılmaz yaşam gerçeği yatıyor… Tüm kurumların, yatırımcıların, herkesin ama herkesin ‘’yetenek, buluş’’ avında olmasını bu sebep açıklıyor… Girişmek için yaratmak, bulmak lazım!

Hal böyle iken, iş hayatına atılan gençlerin daha sadece %6 sının girişimciliği tercih ettiği ülkemizde çok yapılacak şey var. Gençleri büyük potansiyel bekliyor. Ancak, Türk girişimcilerinin; % 80´i mecburiyetten (yaşamak, para kazanmak zorunda olduğu için), sadece % 20 si fırsat/yenilik saptadığı için girişimci oluyor.

Yani bizde insanları, işsizlik, parasızlık korkusu girişimci yapıyor. Eh bu da pek hayırlı sonuçlar, başarı hikayeleri türetmiyor! Aksine; ‘’aman haaaa!!! geleceğini ateşe atma, kendi işini yapmak çok zordur, hele bizim ülkemizdeeee’’ diyicilerin ekmeğine yağ sürüyor.

Oysa kazanç; değer üretenler çoğunlukla ‘’fırsat temelli girişimcilerden’’ çıkıyor. Fırsat temelli olanlar da ihtiyaçlar için gözlemci, öğrenmeye meraklı, öğreten, buluşçu, projeci, stratejik, uzgörülü, sabırlı, cesur, tutkulu ve çok ama çok çalışkan, oluyorlar, olmalılar.

Genç iş insanlarına, işsiz olanlara kıssadan hisse; iş kaybetmeyi, parasız kalmayı beklemeden, veya bunlar oldu, olur korkusu ile kilitlenmeden, açlıktan öleceğinizi düşünmeden bu gerçekleri kabul edip, içinize sindirin ve beyninizi formatlayın. Kimse açlıktan ölmüyor! Ölmeyince de her şeye çare bulunabiliyor. Yeter ki ilerlemek isteyin.

Bugün başarıya ulaşan pek çok kişi de bu tür riskler, olumsuzluklar taşıyordu. Pek çok kişi muhtemelen sizinle benzer durumda. Hele şimdi, günümüzde… Kitleler sıkıntı ve bunalımda, herkesin tenceresinin dibi kara. İyi görünenlerdeki fark; hayata, olasılıklar yaratmalarında ve ‘’öyle değilmiş’’ gibi sağlam durup, gülümseyip, asılabilmelerinde…

Halen bir işte iseniz;’Her şeye nasıl farklı bakabilirim? ‘’Ne işe yarar, ne satarak para kazanabilirim?’’ diye düşünün ve yanıtlarınızı bulun, paralel kariyer, girişim planınızın, hazırlığını yapın. Buna çok önemli iş-dışı mesai ayırın, danışmanlık alın. Tıpkı şirketler gibi, başkalarının aklını kullanın... Er veya geç, ihtiyacınız olacak. Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi…

Şimdi yeni ve şekillendirebileceğiniz bir gelecek var önünüzde!
Farklı bir dünya ve çözmenizi bekleyen müthiş problemler, buluşlar parlıyor ufkunuzda.
Görün onları!

‘’Nasıl bu kadar sıkı ahkam kesiyorsunuz?’’ diyebilirsiniz.

Dediniz var sayıyorum; Bu yazdıklarımın hepsini bire bir yaşadım da ondan! Aktardıklarımı aynen uyguladım da ondan böyle rahat rahat yazıyorum. Yaparken çok zorlandım, ama yazması kolay ve zevkli oluyor.

Sizlere de klavyede uçuşan parmaklarla yazacağınız ticanet faaliyetleri, başarı hikayeleri yarattıracak zorlu zamanlar dilerim:)

 
Toplam blog
: 47
: 3437
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

Türkiye'nin ilk Fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi'nin kurucusuyum. Kurumsal, kişisel g..