Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

12 Haziran piyasa yorumu!

12 Haziran piyasa yorumu!
 

Kaynak: Borsahane


Yurtiçi ve yurtdışı piyasalar birkaç haftadır hiç olmadığı kadar hareketli seanslar yaşıyor. Yurtdışında FED’in piyasalara sağladığı desteklerin azaltılabileceğine yönelik kaygılar ile artan volatilite devam ederken, yurtiçinde Taksim'de yaşanan olaylara bağlı devam eden siyasi gerilim ile sert dalgalı seanslar yaşanıyor. Gün içerisinde 2000 puan yükselen endeks bir anda 2000 puan eksiye geçebiliyor. Dün de buna benzer bir gün geçirdik.

Hatırlarsanız dünkü “78 bin direnç” başlıklı yazımda …” kısa vadeli göstergelerin aşırı satım bölgesinde seyrine devam ettiğini ve tepkiye müsait bir konumda olduğunun ve yaşanacak tepkilerde endeksin 200 günlük maliyet seviyeleri olan 78,000 direncine hareket görülebileceğinin altını çizmiştim.

Güne sakin başlangıç yapan endeks, açılışın ardından yaşanan tepkilerle beklentilerimize paralel yaklaşık 2000 puanlık bir yükselişle 78 bin direncini test etti, ardından bir taraftan Başbakan’ın dünkü grup toplantısında ki tutumu, diğer taraftan FED’in piyasalara sağladığı likiditeyi kısacağına yönelik kaygılar ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasında değişiklik yapmayarak piyasalardaki beklentiyi karşılamaması ile birlikte global faizlerdeki yükselişe bağlı içeride de faizlerin yükselmesinin ardından Türkiye'nin önceki gün sekiz ayın zirvesine çıkan CDS'leri dün yine artarak 181 puanla 10 ayın en yükseğine tırmandı ve TL’de tarihi zirvelerine yaklaştı. Sonuç olarak BIST’te yaşanan bu olumsuzluklara paralele pozitif başladığı günü yüzde 1.76 düşüşle tamamladı.  

YURTDIŞI BORSALAR SATICILI

Yurtdışı piyasalarda benzer bir gün geçirdi, BOJ'un dün sona eren iki günlük toplantısında, para politikasında değişiklik yapmaması ve ve piyasadaki volatiliteyi yatıştırmak için yeni adım atmamasıyla birlikte gelişmiş ülke borsalarında satışlar yüzde 1’ler ile sınırlı kalırken, riskli ve gelişmekte olan ülke borsalarında yüzde 3’lere varan oranda satışlar görüldü.

Bugüne baktığımızda Taksim olaylarının gündemdeki sıcaklığını koruduğunu görüyoruz. Zira dün gece sabaha kadar Taksim’de yaşanan olaylar ve özellikle CNN İnternational ve bazı yabancı kanalların Taksim yayınlarının yabancı yatırımcıları tedirgin edecek boyutta olması piyasalarda ki tedirginliği artırıyor.

Diğer taraftan Başbakan Erdoğan’ın bugün saat 16.00’da Taksim Gezi Parkı protestolarıyla ilgili bir heyeti kabul edecek olması piyasalarda bir beklenti yaratabilir ve gün içerisinde yatay dalgalı bir seans geçirmemize olanak sağlayabilir.

Teknik olarak çok fazla söylenecek bir şey yok.  Tamamen yaşanacak olaylar ve demeçlere bağlı bir gün geçirmemiz muhtemel. Bu arada atlamadan belirteyim ki şuanda sıkıntı sadece yurt içerisinde değil tüm Dünyada söz konusu. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde FED'in varlık alımlarını durdurması ihtimaline karşı agresif fiyatlamalar söz konusu. Gelişen ülke kurları dolar karşısında kaybını sürdürüyor. Bizim yumuşak karnımız içeride cari açığın fonlama vadesinin oldukça kısalmış olması, bu tarafa dikkat diyorum ve bu durumun dolar/TL üzerinde güçlü baskı yaratmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Piyasa volatilitesinin sizlere kayıp değil, şans; risk değil fırsat sunması dileğimle.

Bol Şans

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..