Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

14. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Fazıl Say’ın Water ‘Su’ adlı eseriyle başladı

14. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Fazıl Say’ın Water ‘Su’ adlı eseriyle başladı
 

Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say Water adlı eserini seslendiriyor.


Dünyanın önemli piyano festivalleri arasında yer alan Uluslararası Antalya Piyano Festivali, bir "Türkiye'de ilk seslendiriliş(prömiyer)le 14. kez müziksever/sanatseverle buluştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen bu müzikal buluşmada Fazıl Say’ın yaratıları seslendirildi. Açılış konserinin ilk eseri, bestecinin  Water (Su) adlı Piyano Konçertosu’ydu. Bu yaratı aynı zamanda Türkiye'de ilk kez seslendirilmiş oldu. Mavi Su, Kara Su ve Yeşil Su adlı bölümlerden oluşan konçertoyu Fazıl Say  yorumladı. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Şef Naci Özgüç yönetiminde Say’a eşlik etti. Eserin Mavi Su adlı bölümü için, “denizin sonsuz mavi suyu üzerine bir meditasyon denemesidir. Mutlu bir müziktir, denizin kendi coşkulu devinimlerinden etkilendiğimiz, oluşan deniz şarkılarının, kabarmaların, sessizliklerin, sadece deniz ve gökyüzünün duruluğunun bizi mutlu ettiği, egzotik tınıların, mavi suyu anlatmaya çalıştığı bi bölümdür” diyor bestecisi Fazıl Say.

Say, Kara Su bölümü için “Kuşkusuz küçük bir göl ve etrafında olup bitenlerdir. Gecedir. Kurbağa ve kuş sesleri işitilmektedir. Göl, sessizlik, Ay ve Aya Işığı üzerine yazılmış bir müziktir.Tuhaf sesler çıkaran “daxophone” ve “waterphone” çalgıları atmosfere şaşkınlık katar. Ortada gelen hızlı ara bölüm bir nevi peri dansı gibidir” diyor.

Yeşil Su’yu da şöyle anlatıyor değerli bestecimiz: “Bir derenin sonsuz akışı gibi… Suyun yeşilliği, yeşil hali, doğallığı, Heraklitos’un meşhur sözü aklımıza gelir; ‘Dere aynı dere ama su hep başka su’. Orkestra elemanlarının kullandığı Vibra Tone çalgıları her yerden gelen titreyen sesler gibidir. Bölümün sonunda orkestra elemanları(her biri kendi ana dilinde) fısıldayarak şu sözleri tekrarlarlar; ‘Su hayat verir. Yaşamak su’dan gelir suya döner. Su hayattır. Hayat su’dan başlamıştır.’

AKM Aspendos Salonu’nu dolduran bin kişiye yakın müziksever, bestecisinin sıraladığı orkestraya ve orkestra üyelerine ait seslerin en güzelini duydular dün gece Water (Su) ile!

Ara sonrası yine Fazıl Say besteleri dinledik. “İlk Şarkılar” adlı bu bölüm piyanoda Fazıl Say ve vokalde Serenad Bağcan tarafından birlikte seslendirildi.  Say’ın yaklaşık 20 yıl önce bestelediği bu şarkılar; Ömer Hayyam, Cemal Süreyya, Metin Altıok, Nazım Hikmet, Can Yücal, Pir Sultan Abdal, Muhyiddin Abdal ve Orhan Veli’nin dizelerinin notaya dönüşmesinden oluşuyordu.

Açılış konserine (aslında buna festivalin gala konseri demek daha doğru sanki) gelme şansı bulanlar, kaliteli müziğin doyumsuz tadını aldılar.

Festivalde konser serisi  12 Kasım akşamı Gergely Boganyi-Gabor Boldoczki ile devam edecek.

***

 

Konserden tadımlık video: http://www.youtube.com/watch?v=aBtP20EUP2U&feature=youtu.be

Konser fotoğrafları için: https://www.facebook.com/h.huseyindulun/media_set?set=a.10152005395088584.1073741848.692713583&type=1

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..