Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '13

 
Kategori
Haber
 

18.YY, İzmir'e taşındı.

18.YY, İzmir'e taşındı.
 

Bizi bu günkü gibi tanıtan sergi çok nefis.Karşı tepe, Kadifekale...


 

 

Batılıların gözüyle Ege, ARKASanat Merkezi'nde sergileniyor.

"18 ve 19. Yüzyıllarda İzmir: Batılı Bir Bakış"adlı bir sergi açıldı. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği açılış töreni öncesinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli'ye sergiyi gezdirerek eserler hakkında bilgi verdi.

BU GÜN SON: Sergide Lucien Arkas'ın koleksiyonunda yer alan eserlerin yanı sıra Türkiye, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda ve İsviçre'deki müze, kütüphane ve özel koleksiyonlardan yaklaşık üç yüz resim ve belge bir araya getirildi. Sergi, bu gün sona eriyor. Giriş ücretsiz. Yer şimdiki Fransız Konsolosluğu. Bu gün son gün.

İZMİR, HEP MERAK KONUSU OLDU: 18. ve 19. Yüzyıllarda İzmir; Batılı Bir Bakış sergisi, yolu İzmir’den geçen Batılı seyyahların anlatımları ışığında Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli ticari, diplomatik ve kültürel merkezlerinden biri olan İzmir’i farklı bir gözle keşfetme imkanı sunuyor. Köklü tarihi, farklı kültürlerin bir araya gelmesinin yarattığı canlılık ve zenginliğiyle İzmir, doğuya yolculuk yapan pek çok seyyahın dikkatini çekmiş, pek çok esere konu olmuştur.

18. ve 19. yüzyıllarda Batı Akdeniz’in en önemli limanı olan Marsilya’dan yola çıkan ve deniz yoluyla İzmir’e ulaşan seyyahların gözünden bir İzmir gezintisi sunan sergide döneme ait seyahatnameler, fotoğraflar, gravürler, tablolar, ticaret, nüfus ve sosyal yaşama ait belgeler ışığında geçmişteki İzmir’den yansımalar sunulmakta.

İLK DEFA: Sergi kapsamında Avrupa’nın önde gelen müzeleri, kütüphaneleri ve özel koleksiyonlardan derlenen ve pek çoğu bugüne dek hiç sergilenmemiş yaklaşık üç yüz belge ve sanat eseri sizlerle buluşuyor.

 

NOSTALJİK: Bu nostaljik İzmir yolculuğunda ziyaretçilere geçmiş döneme ait seyahatnameler, ilk kez sergileniyor. İzleyiciler, geçmişteki izleri, bu sergide görecek ve mukayese edebilecek. Ticaretin kalbi olan Marsilya’dan yola çıkarak İzmir’e gelen bir tüccarın gözünde İzmir nasıldı? Tabi merak konusu bu.

Bu sergi kapsamındaki fotoğraf ve belgelerin ışığı altında Cafe de Paris, Borsa Sarayı, antik tiyatro, kale, liman, gümrük gibi ünlü yerler resimlerden bir daha keşfedilecek

                  SERGİNİN YAPILDIĞI YER: 1.KORDONDA FRANSIZ KONSOLOSLUĞU (ÜSTTE)

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..