Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '07

 
Kategori
Haber
 

19 Mayıs, ulusun kaderine sahip çıkmaktır

19 Mayıs, ulusun kaderine sahip çıkmaktır
 

"Tarih yüz yılda bir dahi yaratır o da Türk ulusuna nasip oldu, ne yapsak Türkleri yenemezdik".

Çanakkale Savaşları sonrasında İngiltere lideri bu sözü söylerken, Osmanlının küllerinden yeni bir ulus yaratacak olan Mustafa Kemal'i dünyaya bir anlamda önceden haber veriyordu.

Atatürk On dokuz Mayıs'ta Samsun'a çıktığında ülkenin hali içler acısıydı. İstanbul İngiliz donanmaları ve askerleri tarafından işgal edilmiş, padişah kurtuluşu İngilizlerin himayesine girmekte bulmuştu.

Bir tarafta Amerikan mandacılığını savunanlar, bir taraftan koltuk kaygısına düşmüş olan padişah içinde bulunduğu durumdan ümitsizce kurtulmanın çarelerini arıyordu.

Ancak arkadaşları tarafından ayarlanan ordu müfettişliği görevi ile Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal'in ulusun bağımsızlığına olan inancı tamdı.

Bu durumu Atatürk Nutuk'ta kısaca şöyle özetliyor.

"1919 yılı Mayısı'nnın 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Umumi durum ve manzara: Osmanlı devleti'nin içinde bulunduğu grup, Dünya Savaşı' nda yenilmiş. Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir "Ateşkes Anlaşması" imzalanmış. Büyük Harp'in uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde. Milleti ve memleketi Dünya Savaşı'na sokanlar, kendi hayatları endişesine düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve Hilafet makamında bulunan Vahidettin, soysuzlaşmış, şahsını ve yalnız tahtını emniyete alabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki Hükümet aciz, haysiyetsiz, korkak, yalnız Padişahın iradesine tabi ve onunla beraber şahıslarını koruyabilecek herhangibir duruma razı". (Nutuk)

"Ordunun elinden silahları ve cephaneleri alınmış ve alınmakta". (Nutuk).

Ülkenin dört bir tarafında azınlık olan Ermeni, Rumlar kendilerince dernekler oluşturarak çeteler kuruyorlar ve işgalciler ile işbirliği yapıyorlar.

Bugün Türkiye'yi uluslararası arenada sözde soykırım kararları aldırarak sıkıştırmaya çalışanlar, yüzyıllardır birlikte yaşadıkları Türk'leri arkadan vurmak için, her türlü komplonun gerçekleşmesi için, olağanüstü bir gayret ile çalışıyorlar.

Emperyalist ülkelerin kışkırtması ile Yunan'lılar 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal ediyorlar.

Bugün 19 Mayıs !919'un seksen sekizinci yılını kutlarken ülkenin kuruluşuna giden yoldaki durumu bilmek gerekir.

Herkesin "Nutuk" okuması gerekir. Bugünkü koşulları tam olarak anlayabilmek için bu yaşamsal bir öncelik olmalıdır.

Türk ulusunun kaderini değiştirmek için başlatılan hareketlerin ve alternatif gibi yapılmaya çalışılan kutlamaların bu koşullar göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerekir.

Parklarda Cumhuriyet adına bile tahammül edemeyip değiştiren zihniyetin, seksen sekiz yıl önce ülke işgal edilirken salt halifelik veya padişahlık makamının sürdürülebilmesi uğruna, her türlü mandacılığı kabul ettikleri, bazı müftülerin Atatürk ile birlikte hareket edenlerin "kafir" olacağını söylediklerini unutmamak gerekir.

Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet ve aydınlanma ateşi sonsuza kadar yaşayacaktır.

Kurtuluş ateşinin yakıldığı 19 Mayıs'ın 88. yılı kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..