Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '12

 
Kategori
Bayramlar
 

19 Mayıs Bayramı ve Atatürk

19 Mayıs Bayramı ve Atatürk
 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.


Milli Mücadele tarihimizde 19 Mayıs 1919 tarihinin önemli bir yeri ve anlamı vardir.Tarihimizin önemli bir dönüm noktasıdır. Hatta 19 Mayıs Türk’ün temel taşıdır. Koca bir milletin bağımsızlığını elde etmek için yiğitçe şahlanışıdır. İstiklal Savaşı 19 Mayıs 1919 tarihiyle başlamıştır denilebilir. Atatürk’e sormuşlar doğum tarihi konusunda: Atatürk şöyle yanıt vermiştir:  "Benim doğum tarihim 19 Mayıs’tır” diye vurgulamıştır. Milli bayramlarımızın içinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının ayrı bir yeri vardır. Bu bayram Türk Gençliğine armağan edilmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk gençliğine çok güveniyordu. Bilindiği üzere Atatürk Türk Gençliği için  şöyle işaret ediyordu  bir sözünde: 

"Ey yükselen yeni nesil İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz. Gençler siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyettin, vatan sevgisinin, fikir haysiyetinin en kıymetli timsali sizler olacaksınız “ veciz  sözleriyle gençliğe olan güvenini ve balılığını, ümitlerini  dile getirmiştir. 

Yine Atatürk Ey Türk Gençliği Hitabesinde, Türk gençliğinin birinci vazifesinin

“ Türk İstiklal ve Cumhuriyetini korumak ve ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. “ diye vurgu yapmıştır. Atatürk gençlerimizin iyi yetişmesini de  istemektedir.

Milletlerin kalkınmasında, yetişmesinde bilgili, kültürlü gençlerin bulunmasını özellikle istemektedir. “ Gençliği yetiştiriniz, onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür Fikirler tatbik mevkiine geçtiği vakit “ Türk Milleti Yükselecektir” diye telkinlerde bulunmuştur.

 Atatürk Türk Gençliğine güveniyor ve bu güvenliğini şu manidar cümlelerle ifade ediyor:

" Gençler, benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler… Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum. Buna cidden sevinmekteyim. Fakat beraber yaşadığımız müddetçe benim hedefime yürümenizi hepinizden talep etmek, meşru bir hakkım olarak tanınmalıdır ". 

Bundan dolayı Türk gençliği de Atatürk’ün gösterdiği ve benimsediği yolda ve vasiyeti doğrultusunda yürüyeceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Türk gençliği çalışkan, terbiyeli, asaletli ve dürüst olmalıdır. 

İşte bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN Türk Gençlerine armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramımızın 93. Yıl dönümlünü kutluyor, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum. Mekânları cennet olsun diyorum. Bugünün anısına değerli şair İlhan GEÇER’İN Atatürk’e armağan ettiği “19 MAYISLARDA “ başlıklı şiiriyle sözlerimi bağlamak istiyor ve değerli şairimiz İlhan GEÇER’İ rahmetle ve saygıyla anıyorum.  

19 Mayıslar yeşil ümittir

Bağımsızlık ve hürriyet kokan

Dalgalanan bayrak hep aynı renktir

Hangi yel eserse essin ufuktan

19 Mayıslar ışıktır, tandır

 Kararan bahtına doğmuş milletin

19 Mayıslar mutlu zamandır

Eskimez değişmez Cumhuriyetin

 

Ellerin dolaşır bir ışık gibi

Umutsuzluğumuzun gecelerinde

Her19 Mayıs  bir gonca güldür

Açar huzurun bahçelerinde …(  1  )

İlhan GEÇER ( D: 1917- Ö: 20 Ocak 2004 )

 1- Milli Kültür Dergisi  Milli Eğitim Bakanlığı

kültür Yayınları- Mayıs- 1989 - Ankara.

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..