Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '07

 
Kategori
Özel Günler
 

19 Mayıs doğum günüm

19 Mayıs doğum günüm
 

Bu kategoride 19 Mayıs için birçok yazı yazılacağını düşünerek, o güne 2 gün kala ilk yazıyı ben yazmak istedim. 19 Mayıs benim doğum günüm, ancak bugün sadece benim için değil, bütün Türk milleti için önemli bir gün.

- İstiklal mücadelemizin başladığı gün 19 Mayıs

- Yeni bir devletin temellerine ilk harcın konulduğu bir gün 19 Mayıs

Tarih: 9 Mart 1919 : İngilizler Samsun'a askeri birlik çıkardılar. Buna tepki olarak Makinali Tüfek Birliğinden Teğmen Hamdi bey askerlerini alıp dağa çıkıyor. İngiliz yüksek komiserliği türk askerlerinin silahlandığını şikayet ediyor ve İstanbul hükümeti olağanüstü yetkilerle buraya bir müfettiş göndermeye karar veriyor.

Tarih 15 Mayıs 1919 : Yıldız sarayı Küçük mabeyn salonu

Mustafa Kemal, Padişah Vahdettin'le konuşuyor. (Mustafa Kemal, Vahdettin daha veliahtken, birlikte Berlin seyahati yapmışlar ve birbirlerini iyi tanıyorlar.)

Vahdettin:

- Paşa paşa, şimdiye kadar devlete çok büyük hizmet ettin. Bunların hepsi tarihe geçmiştir. Bunları unut. Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa paşa devleti kurtarabilirsin.

Mustafa Kemal:

- Merak buyurmayınız efendimiz, nokta i nazar-i sahanenizi anladım. İrade-i seniyye olursa hemen hareket edeceğim, bana emir buyruklarınızı bir an unutmayacağım. (http://www.enfal.de/tarih16.htm)

Vahdettin İngilizlerin talimatı üzerine Mustafa Kemal'i güya isyanları bastırmak için 9. ordu müfettişi olarak Samsun'a gönderiyor. Ancak Mustafa Kemal, gemiden iner inmez, sivil elbiselerini giyerek, vatanın kurtuluşu için çalışmaya başlıyor. Burada Vahdettin'in ne kadar samimi olduğu şüpheli. Çünkü bir müddet sonra Mustafa Kemal'in geri gelmesi için çağrıda bulunacak ve daha sonra hakkında idam hükmü verecek. Bütün bunların İngilizlerin baskısı altında olduğu muhakkak. Vahdettin'in kişiliği ise ayrı bir konu içersinde tartışılır. Bazı kesimler Vahdettin hakkında hain damgası vururken, bazıları da yanına hiç bir kıymetli eşya almadan İngilizlere sığınması nedeniyle, kişiliğini yüceltiyorlar.

Tarih 16 Mayıs 1919 : Galata rıhtımı

Bandırma vapuru, içindeki 19 kişiyle birlikte Samsun'a gitmek üzere rıhtımdan ayrılıyor. Geminin kaptanı İsmail kaptan Karadeniz'i iyi bildiğinden yolculukları sorunsuz geçiyor.

Tarih 19 Mayıs 1919 : Samsun

Atatürk 19 kişiyle birlikte milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun'a ayak basıyor.

Tarih 19 Mayıs 2007 : Türkiye

19 Mayıs' da gökyüzü, ay yıldızlı bayrak açacak. Ay ve venus 19 Mayıs 2007 Cumartesi günü batı ufkunda birbirlerine yaklaşarak Türk bayrağının simgesi hilal ve yıldız görünümünü alacak.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Yücel Tanyeri olağanüstü gökyüzü olayını açıkladı. Atatürk'ün kurtuluş savaşını başlatmak için Samsun'a çıkışının 88. yıldönümüne denk gelen bu olayın, 500 milyonda bir ihtimal olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tanyeri "Ay ve yıldız birçok defa bayrağımızın şeklini almıştır. Bir daha 18 Mayıs 2026 tarihinde görülecektir. Venüs ve ay birlikte batı yönüne doğru ilerleyecek. Güneş saat 19.20 sularında battıktan sonra daha belirgin bir hal alacak ve bu görüntü 22.30 a kadar sürecektir." diye konuştu.

Tanyeri bu görüntünün bir efsane değil, gerçek olduğunu bilgisayar astronomi programlarıyla da kanıtlandığını ifade etti. Prof. Dr. Tanyeri, 28 Temmuz 1389 tarihinde Kosova meydan muharebesi sonunda Jupiter'in ayın önüne gelmesiyle bu görüntünün şehit bir askerin göllenen kanına yansıyarak Türk bayrağının ortaya çıkmasına ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Ankara, İstanbul, Manisa, İzmir mitinglerinden sonra son miting Samsun'da yapılacak. Bu bakımdan bu yılki 19 Mayıs'ın anlamı diğer yıllara göre daha farklı. Gökyüzü bile tanık bu bayrama bu yıl.

Atatürk'e doğum gününü sormuşlar. Kendisi doğduğu günü bilmediğinden, 19 Mayıs'ı doğum günü olarak kabul etmiş. Benim tek şansım ise 19 Mayıs'ın doğum günüm olduğundan emin olmam. 19 Mayıs'lar Türk milletine, bilhassa tam bağımsızlık konusunda her zaman rehberlik edecektir.


Fotoğraf ve haberin bir kısmı: http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=540085

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..