Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

19 Mayıs kutlamalarına yasak geldi

19 Mayıs kutlamalarına yasak geldi
 

Terörün aldığı canlar bahane edildi, 30 Ağustos etkinliklerine sınırlandırma getirildi. Sonra Van depreminin acıları istismar edildi, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri iptal edildi. Ama kimi bakanların çocuklarının düğünlerine, devlet adamları katıldı.

"Milli bayramlar"ı kutlamaya getirilen kısıtlamalar,  birer “işaret fişeği”ydi...

Sıra 19 Mayıs gösterilerine geldi.

Nasıl mı?

İşte Müsteşar Emin Zararsız’ın, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer adına İl Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderdiği genelge...

Genelge, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını” isteniyor.

Yani?

Denenleri uygulayın!

Zaten, yıllardır, cemaat okulları 19 Mayıs gösterilerine katılmıyor/du. O okul yönetimlerine bunu soran da yoktu. Görünüşte törenlere değil de, 19 Mayıs’ın felsefesine karşı olanların gerçekçesi, bayram öncesi yapılan “prova”ların öğrencilerin derslerini aksattığı yönündeydi.

Müsteşar Emin Zararsız’ın, Bakanlık adına gönderdiği genelgedeki “masum” gerekçeye bakar mısınız?

"Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır."

Bu ne yaman değişim!

Değişim, yoksa, Türkiye'nin iklimini de mi değiştirdi?

*****

Adında “milli” sözcüğü olan bakanlık ne yapmak istiyor?

Stat gösterilerinin sadece Ankara ile sınırlı tutulması ne demek?

Bayramların kapsamını daraltarak, bayramları kapalı mekanlara sokarak, göstermelik törenlerle geçiştirerek, “milli bayramlar"ı unutturmak...

Bu ne demek?

Eğitimde gericilik, adım adım ilerliyor/du. Acele etmeye gerek yoktu. Ama son zamanlarda “hızlı” olma, kimi şeylerinin zamanı geldiğinin artık anlaşılmış olduğudur.

“Milli bayramlar"ın bir ruhu var/dı. Bu bayramlar, Cumhuriyet”le gelen düşünceleri, Cumhuriyet felsefesini yaşatıyor, geleceğe aktarıyordu.

Bu gidişle “milli bayramlar"ın sadece adı kalacak;  “milli bayramlar" tarih olur.

Ortaya çıkacak boşluk, bir başkasıyla doldurulur.

“Milli bayramlar"ın boşluğunun nasıl doldurullacağını, 23 Nisan'ı gölgede bırakmak için birkaç yıldır yapılanlarda bulabiliriz.

Unutmayalım, elden giden “milli bayramlar” değil...

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..