Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '13

 
Kategori
Kitap
 

19.yy Alman Şarkiyatçıların Bektaşilik serüveni;

19.yy Alman Şarkiyatçıların Bektaşilik serüveni;
 

Alman Şarkiyatçıların gözüyle Bektaşilik


Toplumların tarihlerinde belirli kuşaklar önemli rol oynarlar. Dünyada ve ülkemizde  68 kuşağının yarattığı deprem gibi. Ülkemizde 68 kuşağının yarattığı politik ortamın etkisi bitmeden arkasından 78 kuşağının sarsıcı etkisi geldi. Benim de içinde bulunduğum 78 kuşağın yarattığı toplumsal uyanış ve sosyal devrim öyle bir etki yarattı ki buna tepki olarak gelen egemenlerin 12 Eylül darbesinin izleri aradan geçen 33 yıl sonra bile halâ silinemedi.  Ancak eylemsel olarak durağanlaşan 78 kuşağının temsilcileri bu sefer de edebiyatta, sinemada ve diğer sanatsal dallarında günümüzde etkisini sürdüren bir çalışma gerçekleştirdiler ve halâ bu çalışmalar devam etmektedir. Pek çok araştırmacı, pek çok yeni yazar yeni ürünlerle piyasaya çıktılar. Bir yere sokulup etkisiz hale getirilmek istenen kuşak, sokulmak istenilen kalıba isyan edip farklı noktalardan uç vermeye başladı. Az biraz toprakla haşır neşir olanlar bilirler. Ayrık otu diye bir ot vardır. Ayrık otunu bulunduğu ortamdan kolay kolay söküp atamazsın. Mutlaka bir yerden başını kaldırır ve yaşamaya devam eder.

İlhami Yazgan yukarıda başlıkda ismini belirttiğim kitaba hayat veren, can veren benim 78 kuşağının bir neferi olarak yoldaşlık etmekten onur duyduğum dostlarımdan biri. Yanlış anımsamıyorsam bu 6.kitabı. Aleviler ve kürtler üzerine değişik araştırmalar yapan bir arkadaşımız.

19.yy Alman Şarkiyatçıların Bektaşilik serüveni isimli kitabı da Alevilik üzerine yapılan bir araştırma.

Dr. Georg Jakop , Dr. Felix Von Luschan ve Dr. Edmund Naumann isimli 19.yy Alman şarkiyatçıların Anadolu da Bektaşiler, Tahtacılar ve Kızılbaşlar hakkında yaptıkları araştırmaları derleyen ve güzel Türkçesi ile günümüze getiren bu alanda kaynak sıkıntısı çekenler için kıymetli yeni bir kaynak..

Kitap, Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliğin, 19. Yüzyılda Almanya arşivlerinde bulunan kaynaklardaki yansımalarını ve Alman şarkiyatçı, araştırmacı ve yazarların Bektaşiler, Tahtacı ve Kızılbaşlar hakkındaki görüşlerini irdelemektedir.
Dr. Georg Jakob’un 1908 yılında yayımladığı “Bektaşîlik Öğretisi Üzerine Denemeler” adlı çalışması Almanya’da önemli yapıtlar arasında sayılmaktadır. 120 yıl önce Dr. Edmund Naumann’ın Hacı Bektaş’a yapmış olduğu ziyaret ve bu ziyaret sebebiyle yazdığı makalesi Hacı Bektaş türbesindeki gözlemlerini kapsamaktadir. Yine Dr. Felix von Luschan’ın 1890 yılında yayımlanan “Tahtacılar” adlı makalesini içeren bölümde ise 1890’lı yıllarda Likya Bölgesi’nde yaşayan Tahtacılar, Bektaşîler, Yunanlılar, Ermeniler ve diğer halklardır.
Ayrıca Alman kaynakları tarama metodolojisi ile Alman literatüründe Bektaşî teması ile ilgili araştırmalarda kitaba konu edilmiştir. Batılı kaynaklardan alınmış gravür ve fotoğraflar ilgili bölümlere eklenerek okurun hayal gücü desteklenmek istenmiştir.
Kimi incelemeye, kimiyse doğrudan gözleme dayanan bu çalışmanın birçok öğretici ve aydınlatıcı belge sunması acısından önemli bir boşluğu dolduracak nitelikte olduğuna inanıyorum.


La Kitap Yayınları
Çeviren ve Yayına Hazırlayan: İlhami Yazgan
Ankara 2013, 1. Baskı

Saygılarımla

Ali İhsan UĞUZ

  

 
Toplam blog
: 72
: 2174
Kayıt tarihi
: 11.04.08
 
 

3 Ocak 1958 doğumluyum. S.Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmaktayım. Edebiyat ve sinema ilgim ..