Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '11

 
Kategori
Seçim
 

2 milyonun üstündeki seçmen nasıl kayboldu?

2 milyonun üstündeki seçmen nasıl kayboldu?
 

Ülkemiz gerçekten garipliklerle, gizemlerle dolu… 

Bir yandan yazılmamış kitaplar imha edilirken, öbür yandan uygulanan MERİNİS projesi ile nüfusumuzu her an kontrol(!) altında bulundurabiliyoruz! 

Hatırlar mısınız, birkaç yıl önce nüfusumuzun artışından daha hızlı seçmen sayımız artmıştı! Seçmen sayımız 42 milyondan bir anda 48 milyona çıkarak rekorlar kırıp, rekorlar kitabı Guinness’e girmiştik! 

Kamuoyunda çok fazla tartışılan bu seçmen sayısındaki artış, yetkilileri sessizliğe gömmüştü. Ne İçişleri Bakanlığı, ne Vatandaşlık Genel Müdürlüğü, ne de Yüksek Seçim Kurulu bir açıklama yapmamıştı. 

Yaklaşan genel seçimlerde seçmen sayımızın yine artacağını beklerken, bu kez seçmen sayımız düşmüş! 

Evet, yanlış okumadınız! 2009 yılında seçmen kütüklerinde olup da 2011 yılında kütüklerde olmayan tamı tamına 2 milyon 60 bin 215 seçmen kayıp! 

Aklınıza öylesine kötü düşünceler gelmesin! 

Umarım bu 2 milyon 60 bin 215 seçmen, bertaraf olmamıştır! 

Kayıp seçmenlerin ölüm, askerlik ve hapse girme gibi nedenlerle listeden kaybolduğunu düşünmek biraz saflık olmaz mı? Ölenler nüfustan düşürüldüyse, listede olmaması gayet normal. Askere gidenlerin ve hapse girenlerin listesi nüfus idarelerinde olmayacağına göre…? 

Şimdi bu kayıp seçmenlerin, hangi yerleşim biriminden kayıp oldukları merak konusu! 

Malumunuz olduğu üzere, ülkemiz seçmenleri kendi aralarında bölgesel olarak bölünmüş durumda. Örneğin; Akdeniz sahilleri, Ege, Marmara ve Trakya ile Karadeniz’in belli bir kesimi ile İç Anadolu’da çok küçük bir alan muhalefete ait. Doğu ve Güneydoğu Anadolu, yöresel partinin kontrolünde, geri kalan kısımlarda iktidar partisinin ağırlıklı oy oranına sahip olduğu bölgeler. 

Bu kayıp seçmenlerin nereden kayıp olduğu bu açıdan önemli! 

Kayıp seçmenler oy kullanırsa, en az 25 milletvekili çıkaracak bir güce sahipler! 

Yani kayıp seçmenler bir parti kurup, seçime katılsalar, mecliste grup kurabilecek vekil sayısını rahatlıkla elde edebilirler. Tabi baraj’a takılmazlarsa! 

CHP’nin sitesinde yayınladığı, askıya çıkan seçmen kütüklerini gösteren “www.chp.org.tr” adresinden de söz etmek istiyorum. Gerçekten çok yararlı bir hizmet! Vatandaşlık numaranı giriyorsun, kendinle birlikte çevrende oy kullanacakların ismide çıkıyor. 

Türkiye genelinde seçmen sayısının 2009-2010 yılında yani 1 yıl içinde 1 milyon 439 bin 619 arttığı düşünülürse, YSK 2009 yılında olup 2011 yılında olmayan 2 milyon 060 bin 125 seçmeni nasıl açıklayacak? 

Seçimler yaklaşırken, katakullilerin yavaş yavaş arttığını görmekteyiz. 

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..