Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '08

 
Kategori
Eğitim
 

2008 ÖSS’de adaylar daha şanslı

2008 ÖSS’de adaylar daha şanslı
 

ÖSS’de bu yıl nicelik değil nitelik ön planda. Liselerde eğitimin dört yıla çıkarılmasının ardından bu yıl mezun olanların sayısında azalma olacak. Bu durumun ÖSS’ye başvuran aday sayısını 400-500 bin azaltması bekleniyor. Bu yıl sınava girecek adaylar için değerlendirilmesi gereken güzel bir şans.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın yaptığı açıklamaya göre; 2008 ÖSS’ye 1 milyon 200 bin kişinin başvurması bekleniyor. Geçen sene sınava giren aday sayısının yaklaşık 1 milyon 700 bin olduğu düşünülürse, öğrencilerin bu avantajı iyi değerlendirmesiyle istedikleri üniversite ve bölüme daha kolay yerleşebileceği anlaşılıyor.

ÖSS’ye girecek mezun sayısında azalma olacak ama 2007 yılında istediği bölüme yerleşemeyen adaylar ile ikinci üniversiteyi okumak isteyenlerin bu yıl ki sınava yeniden hazırlanması da önemli bir faktör oluşturuyor.

Geçtiğimiz sene okulla birlikte sınava hazırlanmanın kendilerini zorlayacağını düşünenler ‘nasılsa seneye az kişi başvuracak, ben daha avantajlı olacağım’ diyerek 2008 ÖSS’yi bekledi. Bu sınavda adaylar, diğer yıllara oranla yüzde 25 daha şanslı görünüyor. Buna rağmen sınava girecek adayların Anadolu lisesi, süper lise ve fen liseler gibi seçkin eğitim veren liselerden olmaları, mezun ya da ikinci üniversite düşünenlerin istediği bölüme yerleşme şansını azaltıyor.

İkinci kategorideki adaylar 2008 ÖSS’ye ‘şansımı deneyeyim’ düşüncesiyle gireceğinden, bu yıl mezun olanların şansının, kendi durumunda olan diğer adaylar arasındaki sıralaması etkili olacak. Bir başka deyişle nicelik değil nitelik önem kazanacak. Kontenjanların artırılmasıyla yine de bu adayların yerleşme şansı artabilir. Adayın sınavda alınan puanın değil sınavdaki sıralamasının önemli olduğu düşünüldüğünde, Anadolu ve fen liseleri kendi aralarında yarışarak yüzdelik dilimi düşük olan, puanı yüksek olan bölümlere girecektir. Bunun dışında mezun veya ikinci üniversiteyi okumak isteyenlerde kontenjanların artmasından yararlanacaktır. Her durumda bu yıl ki sınava başvuranların diğer yıllara göre avantajının yüksek olduğu görülüyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “taban puanlarda farklılık olabileceğini” söyledi. Puanların ortalamaya göre belirlendiğinin altını çizen Yarımağan’ın önemli olanın sıralama olacağını belirttiği açıklamasında “Önemli olan puanın mutlak değerinden çok adayın başarı sırasıdır. Aday kitle içinde 10 bininci mi, 20 bininci mi o önemlidir, puan o kadar önemli değildir. Bu yıl puanlarda bir miktar farklılıklar olabilir” bilgisini verdi.

Sonuç olarak bu yılki ÖSS’de adayların diğer yıllara göre daha şanslı olduğu açık. Adayın istediği bölüme yerleşmesinin önemli olduğu düşünülürse, Anadolu ve fen liseli öğrencilerin kendi aralarında yarışacağı ve diğer adaylarında özellikle kontenjan artırımından faydalanacağı anlaşılıyor.

Yalnızca bu seneye özel olan ‘mezun öğrencilerdeki azalmanın’ iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Sınava hazırlanan öğrencilerin çalışmalarına yoğunlaşıp, ‘nasıl olsa az aday girecek’ diyerek rehavete kapılmaması gerekiyor.

15 Haziran 2008 Pazar günü yapılacak sınavda tüm adaylara başarılar.

 
Toplam blog
: 42
: 3194
Kayıt tarihi
: 29.05.07
 
 

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur.  Aynı üniversitede  Pedagojik formasyon..