Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '08

 
Kategori
Haber
 

2009 Yılbaşı Konsept Tasarım Yarışması

2009 Yılbaşı Konsept Tasarım Yarışması
 

...Odakule vitrin eskizi...


Salvador Dali'nin eserlerinde vurguladığı en önemli kavram,"zaman". Yılbaşı da, yeni bir yılın gelişiyle eriyip giden zaman değil mi?
Papa Nikola, Anadolu topraklarında yaşamış bir hrıstiyan azizi,bilinen adı"Noel Baba".
"Nasrettin Hoca" ise,Akşehir'li nüktedan filozofumuz. Eşeği öldüğünde "büyük kıyamet".
Her üçü de tüm dünyanın tanıyıp sevdiği kişilikler.
Birinin kedisi, birinin geyiği, birinin eşeği var.

Bu yıl BMD (Birleşmiş Markalar Derneği) başkanı seçilen dostum Ekrem Akyiğit'i tebrik için, bayram öncesi telefon açtım. Laf arasında,"Yılbaşı vitrin yarışmaları yapılıyor, benim her şey bittikten sonra haberim oluyor!" diye şakayla karışık sitem ettim.
Akyiğit,"Yok ya, 19 una kadar katılma olanağı var. Zaten yarışmayı bizim dernek, Hürriyet(Look) işbirliğiyle düzenliyor. Ben de, dernek başkanı sıfatıyla olağan olarak katılmam lazım. Bir proje hazırla gel konuşalım." dedi.

Dali'nin suretini, Noel Baba'nın geyiğine Hoca gibi ters oturttum.
Geyiğin gövdesi teneke soba,çevre kirliliği ve ekonomik sıkıntıları; Erimesine ağlayan kardan adam, küresel ısınmayı; kesilmiş ve Dali'nin destek sopalarına mevta gibi yatırılmış çam ağacıyla, katledilen doğayı;eriyen saatlerle, mumlarla kayıp giden zamanı; hediye paketiyle, dostların hatırlanmasını betimledim.

Konsept bir yarışma olduğu için, Odakule-Collezione mağaza içi ve dışını da yarışma teması ile bütünleştirdik. Firmanın Görsel Müdürü Arda Çokşen ve Detay Manken Görsel Müdürü Ömür Avus proje uygulamasını ekipleriyle gerçekleştirdi.

Yarışma vitrinini ziyaret edenlere çam fidanları armağan ediliyor. Ziyaretçiler mağaza girişindeki (Noel Baba) Dali maketleriyle hatıra fotoğrafları çektiriyor.

Yarışma birincisi ABD, ikinci ve üçüncü tasarımcılar ise Avrupa'daki konuyla ilgili sergilere gönderilecek.

Allah kısmet ederse, "Sevgililer Günü" projesi de kafamda hazır. İzleyicilerin tepkisi çok önemli. Çünkü ona göre "Tamam mı- Devam mı?" olacak.

Orhan Veli Kanık'ın bir dizesi,"Camekanların önü bedava!". Hakikaten de öyle. O zaman vitrinler halka bir şeyler vermeli. Sinema olmalı, tiyatro olmalı, karikatür olmalı, tablo olmalı, şiir olmalı,hikaye olmalı, tarih olmalı.

Halk eğitiminde vitrinlere de görev düşüyor. Mağazacılar vitrinlerine etiketlerden başka şeyler de koymalı!


slayt gösterim: http://video.google.com/videoplay?docid=-3252173164210206889&hl=en

ilgili blog: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=152698

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..