Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '08

 
Kategori
Yılbaşı
 

Zaman ve Salvador Dali

Zaman ve Salvador Dali
 

mamutistan.com


Gireyim mi, girmeyeyim mi? Şimdiden geri saymaya başlasam mı, yoksa en son saniyeye bırakıp, birden geri mi saysam? Biiiir.... sıfır. Oleeeey!!! N'oldu abi, girdik di mi? Emin misin? "Yamyam" yazan balon nerede? Getirin patlatalım, komşuları çatlatalım!

Zaman, mekân varsa var. Akıp giden zaman, eriyip giden zaman. Zalim zaman! Bozuk para gibi harcanan gariban zaman...

Hiç bir şey yoktan var, vardan da yok olmuyor. Einstein teorisi...
Salvador Dali, eritmiş saatleri, uçurmuş masayı iskemleyi, dondurmuş zamanı. Bir an içinde olsa... Dahi de demişler, deli de... Dali’de "Dahi değilsen bile öyleymiş gibi yap!" demiş. "Deliden tek farkım, benim deli olmamamdır" demiş

Hoca Nasrettin eşeğine ters binmiş. Dünyanın merkezi eşeğinin sağ arka ayağının bastığı yermiş. Karısı ölürse küçük kıyamet eşeği ölürse büyük kıyamet koparmış… Hoca da zamanı durdurmuş. Asırlar geçmiş, hala yaşıyor... Onun zamanı yok. Dali de durdurmuş zamanı fotoğraflarında. Biri kedi atmış, biri sandalye, biri bir kova su… Dali de zıplamış, kamera dondurmuş zamanı. Dali havada asılı kalmış. Hala hafızalarda öyle duruyor.

Bizim yılbaşı vitrinimiz, bir bayramı değil, akıp giden eriyen zamanı betimlemek. Devinimi irdelemek. Geçen zaman nereye gidiyor? Bir yerlerde birikiyor mu, yoksa buharlaşıyor mu? Yok mu oluyor ya da?

Gelecek zaman var mı? Yoksa zaten gelecekte miyiz? Geçmişimiz nerede, hani? Tutabiliyor muyuz elimizle, görebiliyor muyuz gözümüzle? Bir pirenin zaman mevhumuyla, bir filin zaman mevhumu aynı mı?

Kardan adam eriyor, yok olmuyor. Su olup buharlaşıyor. Seneye belki başka bir yerde kar olup yağacak. Başka yerdeki çocuk, onu yeniden bir kardan adam yapacak ve o kardan adam yine buharlaşacak…

Mum yanacak, dibine ışık vermeyecek, eriyip şekil değiştirecek. Bir gün başka bir yerde yine bir mum olacak, yine yanacak ışık verecek, dibi gölge olacak. Umut ışığı da hala yanıyor. Sönmez zaten, sönse bile yakacak bir şey bulunur.

2009da ne olur bilmiyorum ama 2010da İstanbul, kesin "Kültür Başkenti" olur!

Haydi gireyim bari, buraya kadar geldik nasılsa. Geri dönemem, geri sayarım...

Biiir...


ilgili blog: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=151743
www.mamutistan.com
mamut@mamutistan.com

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..