Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '12

 
Kategori
Döviz / Altın
 

2012'de Altın yükselir mi

2012'de Altın yükselir mi
 

Altın düşecek mi yükselecek mi polemiği bütün ekonomi yayınlarında ve halk arasında tartışılıp duruyor. Bu konuyla en çok dünyadaki spekülatörler ilgili.

Altının 2012 de olacağını görmek için dünyaya bir göz atalım.

2008 krizinde bir iddia atmıştım.” ABD ve AB paralarının değerini aşırı düşürmeden bu krizi atlatamayacaklar.” Paralarının değerini çok düşürmekse bu ülkelerin değerlerini düşürmek gibi bir sonuç doğurmak zorundadır.

AB’deki kısmi cari açık veren ve sürekli borçlanmak zorunda kalan ülkeler sıkıntı yaratıyor. Bu ülkelerin sayısının artacağı şüphesi yersiz değildir. Bu bir sarmaldır ve bu sarmaldan kurtulamayacaklar.Çünkü üretim biçimi, üretim maliyetleri, refah seviyesi, dış ticaret açığı aynı olmayan 25 ülke yan yana gelmişler ve aynı para birimini kullanmak gibi bir ütopyanın cezasını çekiyorlar. Cari açığını regüle etmesi  gereken bir ülke para birimini dizayn edemiyor. Faiz oranları enstrümanını kullanamayan merkez bankalarına ve para kurullarına sahipler. Erki olmayan dağınık bir iktidarlar koalisyonu var. Bu saçmalığı çözmeden AB kurtulamaz. Almanya etki alanını elde tutma sevdası yüzünden kendi kuyusunu da kazıyor.  AB,  her üyenin kendi para birimine geçmeden kendini koruyamaz. Avro yine bölgesel para olarak kullanılabilir. Herkesin düşündüğünün aksine Avro bu ülkeler yerel paralara geçilirse daha da değerlenecektir.  Eğer bunu yapmazlarsa Avronun değerini  2012 boyunca en az % 40 düşürmelidir. Bu durumda Dolar/Euro paritesi  0.80’e inmelidir.

ABD’de durum çok farklı değildir. Cari açık ve borç sarmalı ABD hükümetini de zorluyor. Halk çok tedirgin ve umutsuz.  FED de ABD dolarının değerini en az % 40 düşürmek zorundadır.

AMB ve FED eğer paralarını % 40 düşürmek zorundaysa parite yine 1.20-1.40 aralığında kalacak demektir.

ABD şimdiden para hacmini artırmanın sonuçlarını düşünüyor. Negatif reel faiz dönemi daha da derinleşecek. Aynı şekilde Japonya da para hacmini artırıyor. AB bunu yavaş yavaş başlattı zaten. Bu durumda cazip olmayan hatta negatif reel faiz sunan dolar ve avro neden talep edilsin ki? Böylece iki para birimi için de çok şiddetli talep düşüşü görülecektir.

2012 boyunca ABD Doları, AB Avrosu, Japon yeni % 30-50 arasında değer kaybedecekse piyasada neler olacak? İşte yanıtlar..

1-) Altın % 40-80 arası değer kazanır.

2-) TL % 20-30 bu paralara karşı değer kazanır.

3-) Diğer gelişmekte olan ülke paraları ( Brezilya Reali, Çin Yuanı, Meksika Pesosu, Arjantin Pesosu gibi) % 40-50 değer kazanır.

4-) ABD ve AB dahil tüm dünya borsaları % 30-60 değer kazanır.

Not: İddilarımın doğruluğunu test için bugün:

1 DOLAR = 1.90 TL

1 EURO  = 2.45 TL

EURO/DOLAR : 1.30

1 GR ALTIN : 97 TL

IMKB : 49.000

 

 

 

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..