Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '07

 
Kategori
Teknoloji
 

20.yüzyılın en büyük buluşu.!

20.yüzyılın en büyük buluşu.!
 

Hep değişik ortamlarda ara ara sorulan bir soru vardır:

-Size göre 20.yüzyılın en büyük buluşu nedir?

Buna gelen değişik cevaplar:

* Cep telefonu,
*İnternet,
*Bilgisayar,
*...

şeklinde uzayıp gitmektedir. Net olan birşey varki teknoloji 20.yüzyılın son 10 yılında neredeyse koca bir asıra sığacak kadar gelişme göstermiştir. Dönüp bu döneme bakıldığında teknolojinin bu baş döndürücü gelişiminde lokomotif olan gücün elektronik olduğu anlaşılmaktadır. Elektronik tarafındaki bu hızla gelişme güçlü donanımları meydana çıkarmış ve daha evvel yeterli işlem gücü olmadığı için hayata geçirilemeyen pek çok şey bu sayede gerçek olabilmiştir.

Peki ne olmuştur da elektronik hızla gelişmeye başlamıştır. Bilgisayar kavramı yüzyılın ilk çeyreğinden sonra çok söylenmesine rağmen ilk ortaya çıkarılmış bilgisayar sisteminin ağırlığı tam tamına 52 ton civarında olup devredeki anahtarlamalarda eski kamba teknolojisi kullanılmıştır.

Yıl 1956' yı gösterdiğinde üç bilim adamı elektronik devrelerde kullanılan büyük lambaların yerine geçecek çok daha küçük bir yapıya sahip "Transistör" adını verdikleri devre elemanını icat etmişlerdir. Transistör isimli devre elemanının görevi basitçe uygulanan kontrol sinyaline göre devrede anahtarlama yapmaktır.(0 veya 1 bilgisi üretmek) Bu devre elemanının bulunmasından sonra başlayan süreç 52 tonluk çok basit bilgisayarların, çok daha güçlü olmasına rağmen 1kg' lar seviyesine inecek kadar küçülmesine neden olmuştur.

Bugün işlem gücü dendiğinde akla hemen transistör sayısı gelir. Bugün kullanmakta olduğunuz bilgisayararların merkezi işlem birimlerinde (CPU), grafik işlemcilerinde (GPU) yüzlerce milyon transistör vardır. Transistörlerin kullanıldığı tek yer bilgisayar bileşenleri değildir. Cep telefonunuzdan evdeki televizyonunuza kadar elektroniğin olduğu her yerde transistör vardır. Bilgisayar belleğinde tutulan en küçük bilgi yapı taşının (bit) arkasında bir transistör yer alır.

Bu nedenle 20.yüzyılın en önemli buluşu şu an hayatımızı saran her türlü yüksek teknolojinin bugünlerdeki seviyesine erişmesine neden olan Transistör' dür.

Hoşcakalın..!
 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..