Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

21 Mayıs Pazartesi

21 Mayıs Pazartesi
 

Galatasaray Fenerbahçe derbisindeki olayların yankıları devam ediyor. Türkiye’de bu kadarına ilk kez rastlanan tribün terörünün Şükrü Saraçoğlu’nda yaşanan olaylara dayandığı gibi bir görüşe sığınanlar da var.

“Kötü, örnek alınmaz” diye bir kural vardır. “Biz Fenerbahçe’den daha büyük bir olay yaratalım” mantığı, böyle bir hareketi masum gösteremez. Suç ve ceza dengesi sağlanmadıkça, adalet hakkıyla yerine getirilmedikçe, bu olayların önünü almak mümkün değil.

Sonuçta, bir kan davası gibi bu tür olayların dozunu artırarak devam etmesini bekleyecek halimiz yok. İlle daha büyük olaylar çıkıp birilerinin ölmesi mi gerekir gerçekleri anlamak için… Bu sefer hep beraber bu konuda kararlı davranalım ve iyileştirici tedbirlerin alınmasına yardımcı olalım.

Böyle bir rekabetin ne tadı, ne tuzu, ne zevki, ne heyecanı kalır. Bir avuç holiganın macerasından öteye geçemez bu durum…

15 BİN KOLTUK UÇTU, 5 BİN ŞİŞE SU YAĞDI (Akşam). Ali Sami Yen su savaşının faturası ağır. Galatasaray’ın sadece koltuk zararı 150 bin lira. Üstelik ufukta en az beş maç saha kapatma cezası görünüyor.

10 FUTBOLCU VE GERETS YOLCU (Bugün). Fenerbahçe’ye yenilerek süper ligi üçüncü tamamlayan Galatasaray’da büyük operasyon.

DERBİ CİNAYETİ (Güneş). Galatasaray zaferini kutlayan Fenerliler’i uyaran genç kalbinden vuruldu.

KATLİAM OLABİLİRDİ (Sabah). Galatasaray Fenerbahçe derbisindeki olaylara temsilci raporu. Taraftar hazırlıklıydı, katliam olabilirdi.

HEYSEL KAPIDA (Star). Ali Sami Yen’de zirveye ulaşan futbol terörü önlenemezse 39 kişinin öldüğü Heysel faciası Türkiye’de de yaşanacak.

CİMBOBOM’U YAKTILAR (Takvim). Tribünün terörüne ağır fatura kesiliyor. 9 maç seyircisiz ceza yolda.

*****

Ankara’da başlayan cumhuriyet mitinglerinin sonuncusu dün Samsun’da yapıldı. Rekor sayıda Türk bayrağıyla süslenen ve vatandaşların tamamen kendi heyecanlarıyla oluşan kalabalık mitingler, milletin cumhuriyete sahip çıktığını göstermesi açısından muhteşemdi.

Millet olarak fırsattan yararlanma konusunda biraz öncelikliyiz. Bu kadar kalabalığın bir araya gelmesinden de sanki yararlanmaya çalışanlar oldu gibi… Bu gerçeği görmezden gelemeyiz. Meydanları dolduran halkın başlangıçta CHP-DSP birleşmesini temin etmek gibi ne bir amacı ne de kaygısı vardı. Fakat dün Samsun’da noktanın bu şekilde konulduğu maalesef bir gerçektir.

Mitinglerle ilgili bu gerçeğe değinilmesini, Cumhuriyet ve Atatürk’ün arkasına sığınarak, gereksiz görmek veya işgüzarlık saymak yerine, böyle ulvi duygulara siyaset karıştırmanın yanlış olduğunu algılayabilmek, olanlara daha gerçekçi, daha tarafsız yaklaşmamızı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Gazetelerin manşetleri zaten bunu açıkça ortaya koyuyor.

SAMSUN KIRMIZI BEYAZ (Akşam). Cumhuriyet mitinglerinin son halkasında Samsun Cumhuriyet meydanı tıklım tıklım doldu. Baykal Sezer ilk kez el ele verdi.

KARADENZİ COŞTU (Cumhuriyet). Dalga dalga yayılan cumhuriyet mitinglerinin sonuncusu Samsun’daydı.

ARTIK SIRA SANDIKTA (Güneş). Sol ittifak Samsun’da halkın huzuruna çıktı. Baykal Birleşin dediler birleştik, şimdi millet sandıkta birleşecek mesajını verdi.

SAMSUN’DAKİ COŞKUYA BİRLEŞİK SOL DAMGASI (Hürriyet). Cumhuriyet mitinglerinin son halkası Samsun’da on binler meydanları doldundu. Mitinge birlikte katılan Baykal ve Sezer biz birleştik, sıra sizde mesajı verdi.

SAMSUN DA KIRMIZI BEYAZ (Milliyet). Coşkulu kalabalığa seslenen ÇYDD Başkanı Prof. Türkan Saylan Teröre kurban verdiklerimizi için yanıyoruz, biz çocukları katil yapan ırkçılığa ve darbelere karşıyız, dedi.

SANDIKTA BİRLEŞELİM (Posta). Ankara, İstanbul, Manisa, Çanakkale ve İzmir’deki cumhuriyet mitinglerinde merkez sağ ve sol partilere birleşin diyen halk bunu başardı. Dün Samsun’da yapılan Cumhuriyet mitingine Baykal ve Sezer birlikte katıldı. Bu kez onlar halka mesaj verdi. Bize birleşin dediler birleştik, şimdi sıra milletin birleşmesinde…

SAMSUN HATIRASI (Takvim). Tandoğan’da başlayan Cumhuriyet mitingleri dün Samsun’da sona erdi. CHP ve DSP liderleri milleti ilk kez birlikte selamladı. Artık sıra sizde..

HELAL SANA KARADENİZLİ (Tercüman). Karadeniz laiklik denizini dün Samsun’a taşıdı. Akın akın kente koşan Trabzon, Sinop, Ordu, Giresun ve Rizeli yüz binlerin cumhuriyet haykırışı Türkiye’yi inletti.

*****

Bayrağını kapan vatandaşın meydanları doldurarak ortalığı gelincik tarlasına çevirmesi hepimizin göğsünü kabarttı. Ancak az da olsa bu toplantılarda siyasi içerikli pankartlar görüldü ve sloganlar da atıldı. Kalabalığa öncülük edenlerin söylettiği sloganların anlamını acaba herkes biliyor muydu, söylediklerine kendisi inanıyor muydu?

Kabul etmek gerekir ki, toplum psikolojisi bu tür elemeleri yapmakta zorlanabilir. Ancak mitingden dış dünyaya yansıyan mesajlar, bu açıdan değerlendirilerek, ülkemiz hakkında farklı sonuçlar doğurduğunu da görmekteyiz.

ATANIN MEZARINDAN HOMURTULAR GELİYOR (Vatan). New-York Times, AB için en somut adımları atan AKP’ye karşı milyonların laiklik endişesiyle sokağa dökülmesini tarihi bir ironi olarak değerlendirdi.

*****

AB ile ilgili problemlerimizden biride biliyorsunuz Sarkozy… Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı. Onun bizim için başka planları var…

AB’Yİ BOŞ VER CLUB MED’E GEL (Akşam). Sarkozy bizi Akdeniz Birliği’ne çağırdı. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Sorkozy Akdeniz ülkeleri arasındaki yeni birlik önerisinde ciddi. İspanya İtalya ve İsrail de bu birliğe hevesli.

*****

Teknolojinin de imkânlarından yararlanarak sağlık alanında yeni bir uygulama hayata geçirilecek. Bu sayede pek çok yenilikle de tanışmış olacağız.

RAPOR VE İLAÇ ALIMINDA DEVRİM (Bugün). Kurul yerine tek hekim imzasıyla ilaç ve rapor alınabilecek Özel ve resmi hastane farkı da ortadan kalkacak.

TEK İMZA TEK DOKTOR (Türkiye). Resmi ve özel hastane ayırımı tamamen ortadan kalkacak. Tek doktorun imzasıyla rapor alınacak.

ELEKTRONİK REÇETE GELİYOR, SAĞLIK KARNESİ TARİH OLUYOR (Zaman). Sağlıkta yeni bir reform daha hayata geçiyor. Reçete devri kapanacak, eczacı hasta takip numarasını sisteme girdiğinde hangi doktorun hangi ilaçları yazdığını görecek. Sevk kağıdı ortadan kalkacak, yolsuzluklar bitecek

*****

Gazete manşetlerinde sadece Bugünde yer alan ilginç bir haber var:

KUZEY IRAK’A GİRDİK (Bugün). Irak sınırına yapılan askeri sevkiyatların sırrı çözüldü. Ürk ordusu Kuzey Irak’a girip nokta operasyonlar yapıyor. PKK hedeflerini vuruyor.

*****

Buna karşılık Terörle Mücadele Koordinatörü Edip Başer’in bir demeci de manşetlere yansımış:

BU MEKANİZMA ARTIK BİTTİ (Sabah). Terörle mücadele koordinatörü Edip Başer bu mekanızma artık bitti, bir kapı kaldı, onu da açıp haziranda ayrılıyorum, dedi.

MEKANİZMA BİTTİ (Star). Terörle mücadeleye ilişkin ABD’den beklenen bir adım olduğunu ifade eden Başer, bu adımı göremezsek, mekanizmayı sona erdirebiliriz, dedi.

*****

Diğer bazı manşetler de şöyle:

BUNLAR MI YARASA (Güneş). Bakan Çelik 3-5 slogan ezberleyenlerin meydanlara çıktığını iddia etti. Yarasalar aydınlıkta dolaşmak istemez, diyerek yeni bir tartışma başlattı.

VEKİL BEY ÇAY İÇİYOR BEKLEYİN (Hürriyet). AKP milletvekili Ahmet Yeni Samsun havalimanı VİP salonunda çay içip sohbete dalınca havalanmak üzere olan THY uçağı kulenin talimatıyla pist başında bekletildi.

.

YENİ ORTA SINIF MEYDANA ÇIKTI (Radikal). Sosyolog Prof. Sencer Ayata mitingcileri yeni orta sınıf diye tanımlıyor. Bu kitlenin hayatlarına müdahale edilmesinden hoşlanmayan eğitimli bir kesim olduğunu söylüyor.

KADIN MİTİNGDE KOLLARI UYKUDA (Radikal). Partiler mitinglere damga vuran kadınlara ulaşamıyor. Bağcılar ilçesinde tebdili kıyafet gezen Radikal hayal kırıklığına uğradı.

MİLYAR DOLARLIK SOLVENT VURGUNU (Yeni Şafak). Gümrük ekipleri solventin izini bir ay sürdü ve 120 milyn dolarlık akaryakıt sahteciliğini ortaya çıkardı. Vurgunun boyutu 1 milyar doları aşabilir.

Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..