Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

4 Mayıs Cuma

4 Mayıs Cuma
 

Mecliste erken seçim kararı alındı. Ancak bu kararın kesinleşmesi biraz şüpheli gibi. Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimi kilitlenince meclis feshedilmiş olacak, dolayısıyla bu kararların da uygulanma imkanı kalmayacak.

Muhalefet 22 Temmuz’a karşı çıkarken, mecliste bulunan tüm milletvekillerinin bu konuda olumlu oy kullanması, nasıl olsa olmayacak diye düşünüldüğünün bir kanıtı.

Yaz günü seçimlere katılım oranının düşük olması çok normal. Büyük ihtimalle bu tarih düzeltilecek. Zaten şimdiden bazı gazeteler bunun Akpartiye yarayacağını da açıkça ilan ettiler. Bu saatten sonra herhalde böyle bir şeye göz yumulamaz.

ADAYLIK TELAŞI (Bugün). Demokrasi bayramının tarihi belli oldu. 22 Temmuz’da sandık başındayız. Seçim takvimi jet hızıyla işleyecek. Aday bürokratlar yarına kadar istifa edecek. Listeler 8 Haziran’da verilecek.

YAZ ORTASINDA SEÇİM (Cumhuriyet). TBMM oylamaya katılan 458 milletvekilinin tamamının oyuyla seçime evet dedi.

TÜRBAN TATİL YAPMAZ (Güneş). AKP laik kesim tatilini bölüp de sandığa gitmez ince hesabıyla erken seçimi yazın tam ortasına aldı.

80 SICAK GÜN (Milliyet). Türkiye 30 yıl sonra yaz mevsiminde sandığa gidiyor. 2.5 ay boyunca siyasi partiler müthiş bir maratona girecekler. Aday olacak memurların 8 Mayıs’a kadar istifa etmesi gerekiyor.

GÜNEŞ, DENİZ, SEÇİM (Posta). TBMM 458 oyla seçimin 22 Temmuz’da yapılmasına karar verdi. 30 yıl aradan sonra yazın sandığa gideceğiz. Yüz binlerce kişinin tatilde bulunduğu sırada seçimin yapılacak olması AKP’ye tepkili Atatürkçü seçmene güvenen muhalefet partilerinde oy kaybı endişesi yarattı.

YİNE ATANANLAR SEÇİLECEK (Radikal). Partiler aday belirleme yöntemlerini 9 Mayıs’a kadar bildirecek Süre darlığı parti içi demokrasiden dolayısıyla önseçimden hoşlanmayan liderler için atama yöntemine başvurmanın bahanesi olacak.

DEMOKRASİ İÇİN EVET (Sabah). Millet meclisi kendisini devre dışı bırakma çabasının önünü kesti ve genel seçimin 22 Temmuz’da yapılmasını 456 vekilin oybirliği ile kabul etti.

SÖZ MİLLETİN (Star). CHP parlamenter sisteme 367 kilidi vurdu. Dün toplanan TBMM Genel Kurulu erken seçim dedi. Düğümü sandıkta halk çözecek.

22 TEMMUZ TUZAĞI! (Tercüman). Muhalefet ve iş dünyası, “yaz ortası seçim tuzak. AKP milli iradeyi sandıktan kaçırıyor. Memur, öğretmen, emekli yazlıkta. İşçi il dışında. 20 milyon seçmen sandığa gidemez" dedi.

SANDIK TAMAM (Türkiye). Yüksek Seçim kurulu 22 Temmuz olsun dedi. Akparti bu yönde teklif verdi ve erken seçim tarihi kesinleşti.

PLAJ MI, SANDIK MI? (Vatan). 22 Temmuz’da tatilde olacak milyonlarca seçmen ilk tercihini plaj ile sandık başına gitmek arasında yapacak.

BU YAZ TATİL YOK (Yeni Şafak). Genel seçim 22 Temmuz’da yapılacak. Seçimin Eylül’e ertelenmesini isteyen muhalefet milletvekilleri de TBMM’deki oylamada kabul oyu verdi. Seçim dönemi hemen başladı, tatil Eylül’e kaldı.

OYBİRLİĞİ İLE SEÇİM KARARI (Zaman). Akparti’nin erken seçim teklifi mecliste oybirliğiyle kabul edildi. Oturuma katılan 458 milletvekilinin tamamı 22 Temmuz’da sandıkların kurulmasına evet dedi.

*****

Seçimlerin 22 Temmuz’da yapılma kararı, farklı bir konuyu gündeme getirdi. Milletvekilleri peşin alacakları üç aylık maaş karşılığı sadece bir hafta çalışacaklar. Bunu vicdanına yediremeyip geri veren olur mu, göreceğiz. Geçmişte de buna benzer bir durum yaşamıştık diye hatırlıyorum. Bir iki kişi galiba paraları iade etmişti. Diğerleri afiyetle yemişti. Yine aynı şey olur sanırım. Belki de…

7 GÜN İÇİN 3 AYLIK MAAŞ (Akşam). Seçim 22 Temmuz’da. Milletvekilleri son üç aylık maaşlarını 15 Temmuz’da alıyor. Seçim bir hafta öne alınsaydı adam başı 24 bin YTL’ler yanacaktı. Giderayak yine peşin para alıyorlar.

*****

AKP MEHTERAN GİBİ (Birgün). Türkiye 22 Temmuz’daki seçime kilitlenirken AKP hâlâ bu süreçte çark politikası uyguluyor. Önce bir adım atıyor, sonra iki adım geri çekiliyor.

Yorum : Sağlı sollu yumrukları yiyince sersemlemiş olmalılar. Kolay değil. İsterseniz kendinizi onların yerine koyun daha iyi anlarsınız.

*****

Türkiye’de benzeri çok yaşandığı halde, İstanbul Şirinevler’de rögar kapağı olmadığı için lağıma düşerek ölen küçük kız Dilara, bütün Türkiye’de olay olmuştu.

Basın’ın ısrarla üzerine gittiği olay, yetkili firmanın sözleşmesinin iptaline, ihmalde suçlu görülen iki kişinin tutuklanmasına, sorumlu tutulan İSKİ Genel müdürünün de görevden alınmasına sebep olmuştu.

Dünkü duruşmada Dilara’nın anne ve babası şikâyetlerini geri aldılar. Kişisel olark suçluyu affetmek, en doğal hakları. Ancak bu tip ihmallerin önlenmesi için amme davasının sürmesi gerekmiyor muydu? Suçlular affedildikçe pişman olup kendilerini düzeltecekleri yerde, tam tersine, nasıl olsa bir şey olmaz mantığıyla ihmallerine devam ediyorlar. Yargının suç ve ceza dengesini sağlamadığı toplumlarda çarpıklıklar bir türlü düzelmiyor.

PARANIN GÖZÜ KÖR OLSUN (Akşam). Hafızalara kazınan sembol fotoğraf çabuk unutuldu. Rögar cinayetine kurban giden kızı için ağlayan çift şikâyetini geri çekti. Gerekçe manevî tazminat aldık.

O FİRMAYLA HELALLEŞTİK (Hürriyet). Rögara düşen kızı Dilara’yı elleriyle lağımdan çıkaran baba MVM şirketiyle helalleştik deyince tutuklu bulunan 2 sanık tahliye edildi.

HELALLEŞTİLER (Posta). Beş yaşındaki Dilara İstanbul Şirinevler’de bir inşaat şirketinin üzerini kartonla kapattığı rögara düşüp ölmüştü. Türkiyeyi sarsan bu cinayet gibi kaza, sonrası şirketin iki sorumlusu tutuklanmıştı. Dilara’nın anne ve babası dünkü davada biz onlarla helalleştik deyip şikayetlerini geri çekti. İki sanık serbest.

*****

RAYLARDA YENİ HAYAT (Bugün). Demiryolları AB standartlarını yakalamak için atağa geçti. Hızlı trenden önce iller arası ray otobüs seferleri başlıyor.

Yorum : Türkiye’de her şey durdu sanıyordum. Kaç gündür gazete manşetleri sadece politik çekişmeleri yansıtıyordu. Bu arada çalışmaya vakit bulanlar da var demek. Çok sevindim.


*****

MUHTAR HORTUMU (Takvim). Antalyalı muhtar 800 dönüm hazine arazisini sahte belgeyle 800 bin liraya sattı. Dolandırılan vatandaş şikayet etti. Muhtarın dev serveti ortaya çıktı.

Yorum : Bu ortaya çıkanı. Umarım ortaya çıkmayanı yoktur.

*****

KIBRIS’TA HAİN ÇENGEL (Tercüman). Talat iktidarı Rumlar’a, "mülk senin" kozunu verdi. KKTC’yi içten vuracak sinsi plan işleme kondu.

Yorum : Kendi derdimizden etrafımıza bakacak halimiz yok ki. Gerçi onlar pek karışmamızı da istemiyorlar ya..

*****

SARKOZY’YE TOKAT GİBİ CEVAP (Türkiye). Seçilirsem, Türkilye’nin üyeliğini engelleyeceğim, diyen Sarkozy’ye Royal’dan sert cevap geldi: "Türkiye gibi önemli bir ülkeye ve medeniyete kapıyı kapatamayız, verdiğimiz sözden dönemeyiz."

Yorum : Fransa’nın Türkiye’yle pek yakın dostluğu yok. Royal’ın cevabını da politik buluyorum. Rakibinin aksini savunarak karşı görüşte olanların oyunu almaya çalışıyor. Keşke söylediklerinde samimi olsa ama, artık kimseye güven olmadığını hepimiz biliyoruz.

*****

OLMAZ DEDİ (Vatan). Deniz Baykal’ın DSP’ye yaptığı CHP çatısı altında birleşme çağrısına Rahşan Ecevit karşı çıktı Rahşan hanım CHP liderinin teklifi için inanılır bir çağrı değil, şov yapıyor, dedi.

Yorum : Rahşan hanımdan farklı bir cevap beklenemezdi. Ancak şöyle bir gerçek de var. Rahmetli Ecevit yıllarca beraber olduğu Baykal’ın bulunduğu kendi partisine (CHP’ye) geri dönmemiş ve DSP’yi kurmuştu. Üstelik DSP ile başbakanlık yapmış, koalisyon da olsa iktidar olmuştu.

Sayın Baykal’ın böyle bir başarısı yok. Kararda bu da etkili olabilir diye düşünüyorum.

*****

HÜKÜMET SİSTEMLE OYNUYOR (Cumhuriyet). Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin paket meclise sunuldu. Hukukçular bunun kaos yaratacağını savundu.

Yorum : Ne cumhurbaşkanı, ne diğer güçler buna izin vermeyecektir.

*****

SİYASET TOZDUMAN EKONOMİ SÜTLİMAN (Hürriyet). Erken seçim telaşı ve siyasette belirsizlik sürerken dün İzmir Limanı ihalesine 1, 3 milyar dolarlık teklif geldi.

Yorum : Aslında bu çok sevinilecek bir durum. Yıllardır hepimizin fedakârlığıyla gelinen bu noktadan paldır küldür yuvarlanmayı hiçbirimiz istemeyiz değil mi? Ancak bunu bir fırtına öncesi sessizlik olma ihtimali de çok yüksek. 16 Mayıs’tan sonra batan, karaya oturan, parçalanan tekneler olmazsa çok iyi.


 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..