Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

24. Uluslararası Evteks Fuarı ve Melahat Can Ayvaz

24. Uluslararası Evteks Fuarı ve Melahat Can Ayvaz
 

---------------------- Melahat Can Ayvaz --------------------


Yüksek uygarlığın merdiveni sanattır.”

M. K. Atatürk

Edindiğim bilgiye göre; doğayı ve baharı örnek alarak organize eden, özellikle gelecek sezon tasarımları ve dünyada ev tekstili sektöründeki yenilikçi ürünleri ziyaretçilerle buluşturan 24-28 Nisan 2018 tarihlerinde ziyaretçilerin görüşüne açık olan 24. EVTEKS Fuarı açıldı.

Bu yıl ilk kez nisan ayında, ‘Nisan Etkisi (April Effect) mottosu (İlke söz) ile organize edilen fuar; tazelik, yenilik, uyanış ve buluşma gibi bahar etkilerinin ev tekstili ve tasarımı üzerindeki yansımasına ve doğanın uyanışına ev sahipliğini üstlendi.

EVTEKS’in bu yılki moda ve eğilim teması, dünyaca tanınan eğilim sunum firması Nelly Rodi tarafından ‘Büyülenmek’ olarak belirlendi.

Ev tekstili sektöründeki tüm yeniliklerin sergilendiği ve modaya yön veren trendlerin (eğilimlerin) ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu 24. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS), CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlendi. CNR Holding kuruluşu İstanbul Fuarcılık ve Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSI·AD) iş birliğinde hayata geçirildi. 23 yıldır mayıs ayında organize edilen EVTEKS, bu yıl ilk kez nisan ayında alındı.  

EVTEKS Nisan; doğayı örnek alarak üretilen, özellikle gelecek sezon tasarımları ve dünyada ev tekstili sektöründeki yenilikçi ürünleri ziyaretçilerle buluşturmayı amaç edindi. 1.000’den fazla markayı 120 ülkeden, 150 bin ziyaretçiyle buluşturan EVTEKS Nisan; tazelik, yenilik, uyanış ve buluşma temaları ile konseptlendirildi. Baharın her dokunuşunun hissedileceği EVTEKS, sadece kendi coğrafyasına özgü değil,  dünyaya da daha güçlü olarak hazırlandı.

***

Çok güzel düzenleme ile görüşe açık olan fuar alanında izleyici ve müşterinin fazla olmadığı gözlendi. Bu durum, ekonomik olarak belirtildi.

İstanbul, Bursa ve Denizli ağırlıklı işletmelerin ürünlerini teşhir ettikleri dikkatleri çekti. Salonlarda gerçekleştirilen konferanslar izlendi.

Kimi yerleşim alanlarını gezdim. Her biri birbirinden özenli ve kaliteli tekstil ürünlerine beğenerek baktım! Dernek Başkanlığını A. Berrin Eroğlu'nun başarıyla yürüttüğü Tekstil Tasasarımcıları Derneği'nin görkemli tablolarında gözlerim gezinirken sanatsal uğraş içindeki bir bayana yaklaştığımda gülümseyerek fısıldadığı:

-Tekirdağ… Sözcüğünü duydum.

Merhabalaştıktan sonra gösterilen yere oturdum. Tanıdığını anladım. Evet… Karşımdaki Tekirdağ’da görevli olduğum yıllarda tanıdığım İl Kültür ve Turizm Müdürü, sanatçı, tekstil tasarımcısı Melahat Can Ayvaz…

Sanat ve Tekirdağ üstüne bir süre söyleşiştik. Tuval üzerindeki çalışması ilgimi çekti! Gerekli bilgilendirmede de bulundu. Başarılar dileyerek oradan ayrıldım.

Bir başka gün uğradım. Tablo gibi sanat ürünlerini ilgiyle inceledim. Ayvaz, önemli sayıdaki  yapıtlarının Azerbaycanlılarca satın alındığını belirtti. Kendilerine ayrılan bölümde  şiir gözlü ve gülen yüzlü bir kızın  çalışma yaptığını gördüm. Adı Ezgi Güler... Sen kimsin? Sorum üzerine;  Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Örme Bölümü 3. Sınıf öğrencisi olduğunu söyledi. Bir başka masada çalışmasını sürdüren  Adı geçen derneğin başkan yardımcısı ve teksil tasarımcısı Namik Kemal Bademlioğlu ile tanıştırıldım. Kahvemizi yudumlarken söyleşimiz de sürdü.

                                                                              ***

Melahat Can Ayvaz kimdir?

             1961 Tolbuhin doğumlu… Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümünden 1991 yılında mezun oldu.

             1992 yılında evlilik dolayısı ile Tekirdağ iline yerleşti.

             1994 yılında Tekirdağ Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğüne atandı. Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü iken 1996 yılında Güzel Sanatlar Galerisini Güçlendirme ve Sanatseverler Derneğini kurdu ve Dernek Başkanı oldu.                                                                    

              2001 yılında Tekirdağ İl Kültür Müdürü oldu.

              2002 yılında Tekirdağ Kültür ve Sanatımızı Güçlendirme Derneği’ni kurdu.

              2004 yılında emekli oldu.  Bir kız evladı annesidir. 

               Ressam, Tekstil Tasarımcısı ve Ebru Sanatçısıdır.

              Tekirdağ, Çanakkale, Bolu ve Adapazarı illerinde 12 kişisel,  8 karma sergi açtı.

              Emekli olduktan sonra 2005 yılında Tekirdağ’da “Özel Melahat Ayvaz Güzel sanatlar Eğitim Kursu” adı altında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumu açan sanatçı, 2012 yılına kadar güzel sanatlar alanında kursiyerler yetiştirdi.

             Tekirdağ’da çeşitli özel eğitim kurumlarında resim öğretmeni olarak görev yaptı.  2014 yılında İstanbul’a yerleşen sanatçı, şimdilerde Tekstil Tasarımcıları Derneği’nde etkin olarak sanat ve tasarım çalışmalarını sürdürmektedir.

                                                                                *   

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..