Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

27. Türk Kalp Vakfı Etkinlikleri

27. Türk Kalp Vakfı Etkinlikleri
 

 

Kalbin Sesi

Kalbin bir gün sesini,
Organlar duyamamış
Mideyi, böbrekleri,
Hemen bir telaş sarmış

Komşu akciğerlere,
Bir haber uçurmuşlar
Ciğerlerse beyinden
Nedenini sormuşlar



Şöyle bir cevap gelmiş,
Beyinden ciğerlere :
Düzensiz yaptığın iş,
Zarar vermekte kalbe

Aldığın hep pis hava
Elbet kalbi yoracak
Böyle devam edersen
Belki bir gün duracak!

İ. Hakkı Talas

 

Türk Kalp Vakfı’na ilişkin bilgiler

Türk Kalp Vakfı, İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşudur. Sivil toplum kuruluşları oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler, topluma yararlı hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır. 

Türk Kalp Vakfı, kalp ve damar hastalıkları ve genel sağlık konusunda dünya standartlarında hizmet veren bir kuruluştur. Vakıf, kendi alanında ileri düzeyde deneyimli uzman doktor, hemşire ve sağlık teknisyeni kadrosuna sahiptir.

Vakıf, kalp ve damar hastalıklarının ve genel sağlık sorunlarının tanı ve tedavisinde güvenilir bilgiler ile teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak hastalara en iyi sağlık hizmetini sunmaktadır.

1975 yılında çalışmalarına başlayan Türk Kalp Vakfı`nın kurucuları şu adlardan oluşmaktadır: Ahmet F. Ekmekçioğlu, Doğan Gündüz, Doç. Dr. Edip Kürklü, Dr. M. Ali Işığıgür (Em. Amiral), Dr. Müh. H. Tahsin Önalp, İbrahim Bodur, İzzet İşman, Mehmet Emin Karamehmet, Necmettin Bayramoğlu, Nezih Demirkent, Süha Dağdeviren…
TKV, ABD ve İtalya`dan sonra dünyada üçüncü kalp vakfı olma özelliğini taşır. Vakıf, toplanan yardım, bağış ve kendi olanaklarıyla sağlık, tedavi ve tanı hizmetleri yapmaktadır. 

Türk Kalp Vakfı, her yıl "Edip Kürklü ödülü", "İyi kalpli ol" türü ödüller dağıtmakta, semt ve okullarda kalp sağlığı taramaları yapmaktadır. 

                                                                             ***

Elbette ki canlıyı sevemeyen Allah'ını sevemez! Bu yıl kalp damar hastalıklarına karşı farkındalığı artırmak amaçlı Türk Kalp Vakfı’nın düzenlediği  27. Kalp Haftası etkinlikleri, 12–19 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.

                                                            09 Nisan 2015 Perşembe

27. Kalp Haftası'nın tanıtımı amacıyla Barbaros Point Hotel'de  “Birlikte 40 yıl”  temalı basın toplantısı düzenlendi.

http://www.pointhotel.com/point-hotel-barbaros/galeri/genel.aspx

Programa göre; Yılmaz Ulusoy, Prof. Dr. Demir Budak, Ali Şen, Prof. Dr. Duygun Yarsavut, Prof. Dr. Necati Sırmalı,  Halit Kıvanç, Hasan Hilmi Öksüz, Ümit Çoban, Prof. Dr.  Türkan Ertuğrul, Faik Gürses, Semih Usta, Hayri Midillioğlu, Çetin Yıldırımakın, Semiramis Sekban ve Point Otel Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Özden salonu dolduran katılımcılara sıraya göre seslendiler. Coşku ve dikkatle konuşmalar dinlendi. Kimi esprilere yer verildi. Sonrasında Radyocu Cem Aslan yönetiminde ödül töreni gerçekleştirildi.

Kimi vurgulamalar belleklerde kaldı. Ne mi onlar? Onlara da yer verelim: 

“Kalp, sevgiyi çağrıştırır. Sevgi, spor yaptırır.”  Dursun Özbek

“TKV’nda görev yapmanın mutluluğunu yaşıyorum!” Prof. Dr. Necati Sırmalı

“Sigarayı bıraktım, tuzu bıraktım, şekeri bıraktım. Kalbime bakıyorum.” Faik Gürses

“Çok iş yapan, çok az konuşur.”   Hayriye Midilli .

 

                                                               2 Nisan 2015 Pazar

Bir dizi bilimsel konferanslarla hafta değerlendirilmektedir.  TKV’na emek vermiş olan Prof. Dr Necati Sırmacı’nın başkanlığında gerçekleşen kalp hastalıklarına genel bakışta;  Doç. Dr. Bilgehan Karadağ,  Kardiyolog Dr. Barış İktimur, Prof. Dr. Nurgül Keser, Prof Dr. Murat Gülbaran, Prof Dr. Türkan Ertuğrul ve Prof. Dr. Gül Salyam gibi yetkin adlar, alanlarında bilgilendirme ve düşünce aktarma sunumunda bulundular.

                                                              13 Nisan 2015 Pazartesi

 27. Kalp Haftası resmi açılışı, Sanatçı Çiğdem Tunç sunuculuğunda yapıldı ve özgün sözcüklerle sürdürüldü. Dünden bugüne TKV’nın serüveni perdede görüntülendi.

Halka açık konferanslarda “Sağlığınız için önemli bir adım atın!” vurgusu yapıldı. “Kalpten beyne” sağlık sempozyumu, Semiramis Sekban’ın açış konuşmasıyla coşku kazandı.

Toplantıda konuşan Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban: “Halkımızı kalp ve damar hastalıklarına karşı uyarmak ve bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Kalp Haftası'nda da hastalıklara karşı vatandaşları bilgilendiriyoruz.” dedi.

Emeği geçen Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın; çalışmalarda istikrarın önemli olduğunu belirterek, kimi çalışmalarda devamlılığın olmamasının da tenkit konusu olduğunu anlattı. Yıldırımakın şunları söyledi: "1988 yılında gerek Türkiye'nin gerek dünyanın gündemine Kalp Haftası'nı getiren Türk Kalp Vakfı'dır. Kalp konusu bir hafta olarak kutlanması da büyük mücadele verilerek kabul ettirildi. En önemlisi de dünya Kalp Haftası'nı öğrendi. Dolayısıyla Vakıf 26 yıl önce Kalp Haftası'nı Türkiye'nin ve dünyanın gündemine getirdi. Aksatmadan da Kalp Haftası kutlanıyor. Günümüzde de gerek gelişmiş ülkelerde gerekse gelişmemiş ülkelerde kalp ve damar hastalıkları günümüzde önemini koruyor."

"Dünyanın en büyük meselesi, ne trafik kazaları ne savaşlar ne de kanserdir." diyen Yıldırımakın, şunları da ekledi: "Bugün dünyada bütün canlıları ilgilendiren ve tehdit eden, (çocuk, genç, yaşlı, zengin, fakir, kadın, erkek) konu kalp ve damar hastalıklarıdır. Maalesef  Türkiye, kalp ve damar hastalıklarında dünya şampiyonu. Keşke başka konularda dünya şampiyonluğunu konuşsak!"

Başkan Semiramis Sekban ve Onursal Başkan Çetin Yıldırımakın, özgün ve içerikli konuşmalar yaptılar. 27 yıldır sürdürülen çalışmalarından söz ettiler. Bu uğurda herkese görev düştüğünü vurguladılar. Vakfın kurucularını rahmetle ve saygıyla anarak Hayriye Midillioğlu ve tüm çalışanları takdir etmenin önemine değindiler.

Vakfa destek verenlere  şükran plaketleri yanında ‘iyi kalpli ol’ ödülleri verildi. Kimlere mi? Belirtelim:

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, TKV’nin 40. yaş gününü kutlayarak sözlerine başladı. Kalp sağlığı konusunda düşüncelerini kısaca aktararak başarı dileklerinde bulundu. Gereken alkışı aldı!

Kapılarını açan ve konukları ağırlayan Dursun Özbek anons edildi. Eşi Mesude Özbek ile birlikte ödüllendirildi.  Dursun Özbek, TKV Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla hizmet etme onurunu duyduğunu belirterek, desteklerini sürdüreceğini duyurdu.

Yılmaz Ulusoy, yaptığı kısa konuşmada: “Orman oluşturmak, kitap yazmak, okul yaptırmak ve Türk Kalp Vakfı gibi yararlı kuruluşlara destek olmak, insanlık görevidir.”dedi. Salonda bulunanlarca alkış aldı!

TKV Üyesi Şükriye Türkel, plaket alanlar arasında yerini aldı. Geleneksel Doç. Dr. Edip Kürklü ödülü, eşi Doç. Dr. Sema Kürklü tarafından (oğlu ve kızıyla birlikte) Prof. Dr. Necati Sırmacı’ya verildi.

 

Mutluluğun kaynağı yalnız para diyenler

Gönül rahatlığını bilmez, düşünemezler

Sağlık elden gidince yalnız ilaç yiyenler

Dirilse de geç kaldı ‘çok şükür’ diyemezler.

 

Öğleden sonraki zaman dilimindeki oturumda Prof. Dr. Yıldız Tümerdem yönetiminde halka açık konferanslara geçildi. Tümerdem; her zaman olduğu gibi, yerinde, özgün  ve özgüvenli konuşmasıyla başlattığı oturumu başarıyla sürdürdü.

Beyin ve Kalp Sağlığı alanında  adını duyurmuş olan Prof. Dr. Ali Serdar Fak, yürekle ilgili şarkıları anımsatıp ilgi çekerek konuşmasına başladı. Beyin sağlığının önemine değindi. Her yıl 15 bin kişinin felç (inme) geçirdiğini söyledi. Felç oranının 75 yaş sonarsında artış gösterdiğini vurgulayarak ritm bozukluğu ve damar sertliği üstüne açıklamalar yaptı. Kötü kolesterolün 100’ün altında olması gerektiğini belirterek diyabet ve şeker bu konuda önemlidir, dedi.

Fazla kilonun beyin ve kalp sağlığını olumsuz etkilediğini, haftada üç gün 45’er dakikalık spor yapmanın yararlı olacağını söyledi. Sağlam kafa için sağlam kalp gerekli, konusunu aygıtla anlatarak işledi.

Düşük HDL’nin (hayırlı kolesterol) yüksek olması gerektiğini belirterek: “Kan şekeri 100’ün üstündeyse kişi şeker hastasıdır. Sigara içmemek, stresten uzak durmak, hareketli olmak, ip atlamak, yürümek, kilo almamak, sigar içmemek, tansiyonu 8–12 arasında tutmak, taze sebze ve meyve yemek gerekir. Hasta kendi önlemini almalıdır.”Tümceleriyle düşüncesini belirtti.

Prof. Dr. Türker Şahiner:  “Alzheimer, ayakta ölüm demektir ama çareleri de var. Beyin eskimez, yaşlandıkça değer kazanır. Küçülmesine karşın işlevini yitirmez. Öğrenmeyi durdurmayınız. Gerilimden uzak durunuz ve mutlu olunuz! İnterneti yararlı kullanmak unutkanlığı azaltır.” dedi.

Prof. Dr. İlkay Kasatura: “Toplumda iki tip insan var. Birisi at hızıyla diğeri kaplumbağa yavaşlığıyla yaşar. Hayata anlam katmak önemlidir. Senin hayattan beklediklerin değil, hayatın senden bekledikleri esastır.” Sözcükleriyle konuşmasını noktaladı. Uzman Diyetisyen Hande Seven, alanıyla ilgili kimi bilgileri aktardı.

Tüm etkinliklerde yoğun emek harcayan şu adları alkışlamak gerekir: Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban, Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, çok çalışan ve geride durmayı yeğleyen Başkan Yrd. Hayriye Midillioğlu, kapılarını açan ve konuklarını ağırlayan Dursun-Mesude Özbek çifti, Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, Edip kürklü Tıp Ödülüne katkı sağlayan Doç. Dr. Sema Kürkü, Vakfın Özel Kalem Müdürü Nurinnisa Parmaksız, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Saliha Ulaşoğlu, Genel Sekret Yardımcısı Gül Taşdelen,  görevlilerden  Ece Soğancı ve diğer çalışanlar…

Devlete önemli ölçüde görevler düşmektedir. Özellikle eğitim ve sağlık alanında… Eflatun’un güzel bir özdeyişi ile yazımı sonlandırmak isterim: “İnsanını görmeyen devlet, kendisini tüketir.”

*

Vakfın 40. Yıl Etkinlikleri programına göre;  çalışmalar, değişik tarihlerde ve İstanbul’un  değişik mekânlarında sürdürüldü. 07 Mayıs 2015 - Akatlar Clupsporium'da Tenis Turnuvası Basın toplantısı yapıldı.

14 Mayıs 2015 -Türk Kalp Vakfı/Türkiye Alzheimer Derneği işbirliği ve Bakırköy Belediyesinin desteğiyle  “Kalptan Beyne” Sağlık Sempozyumu (bilgi şöleni), Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Başarılı sunucu Zahide Yetiş’in yönetiminde Toplum Hekimi, Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve Yeni Yüzyıl Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Tümerdem’in başarılı bilgilendirmesiyle ve arkadaşlarının katkılarıyla sürdürüldü. Ayrıca Bakırköy Kadın Meclisi Başkanı Arzu Gezint'i burada tanımanın mutluluğunu yaşadım! Bakırköy Belediyesi Türk Müziği Topluluğu da konser verdi.

"Nereye giderseniz gidiniz ama tüm kalbinizle gidiniz.”

         Konfüçyüs

 

 

 

ANGİNA PEKTORİS 

Yarısı buradaysa kalbimin yarısı Çin’dedir,

Doktor…
Sarı nehre doğru akan ordunun içindedir
Sonra her şafak vakti

Doktor…
Her şafak vakti kalbim
Yunanistan'da kurşuna diziliyor.
Sonra, bizim burada mahkûmlar uykuya varıp
Revirden el ayak çekilince
Kalbim Çamlıca' da bir harap konaktadır
Her gece doktor…
Sonra şu on yıldan bu yana
Benim fakir milletime ikram edebildiğim
Bir tek elmam var elimde

Doktor…
Bir kırmızı elma:
Kalbim…
Ne arteryo skleroz, ne nikotin ne hapis…
İşte bu yüzden doktorcuğum bu yüzden
Bende bu angına pektoris
Bakıyorum geceye demirlerden
Ve iman tahtamın üstündeki korkunç baskıya rağmen
Kalbim en uzak yıldızla birlikte çarpıyor…


 Nazım Hikmet RAN

 

 

                                                   

 

 

 

                                                      

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..