Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '06

 
Kategori
Bayramlar
 

29 Ekim'in ardından

29 Ekim'in ardından
 

"Türk Milleti"

"Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim."

"Ne Mutlu Türküm Diyene"

Ulu önder Atatürk, onuncu yıl nutkunu bu sözleriyle noktalamış tam 73 sene evvel. Bu yıl 83. yıldönümünü kutluyoruz Cumhuriyet'in. Tam 17 sene sonra ise on tane on yılı geride bırakarak 100. yıl kutlamalarını da bütün dünyayı kapsayacak büyük coşkularla kutlayacağız.

29 Ekim Türk Milleti'nin en önemli dönüm noktalarından biri olmuştur; dolayısıyla bu gün en önemli bayramlarından birini kutlar her yıl artan bir çoşkuyla. Bayraklarla süslenir bütün okullar, evlerin pencerelerinden gururla salınır ay yıldız; tören alanlarında ise daha bir coşkuyla yürür mehmetçik; pilotlara dar gelir engin semalar. Büyük- küçük, kadın- erkek, yaşlı- genç hep bir ağızdan söylenir İstiklal Marşı, Onuncu yıl marşı.

İşte bu çoşku içinde bayram günü televizyonda yayınlanan naklen yayın görüntülerini izlemekteyiz ailece. Duygusallığımız doruk noktada. Bu esnada uyandırdı arkadaşımdan almış olduğum bir cep telefonu mesajı. Ramazan bayramını ve kandilleri henüz yeni geride bıraktığımızdan dolayı alışmıştım bir çok arkadaşımdan ve akrabalarımdan aldığım sms lere. Nitekim son yıllarda böyle dini günlerde kandil olsun, bayram olsun standart bir mesaj yazarak bir çok tanıdığımıza gönderiyoruz hepimiz. Arkadaşım mesajında aynen şöyle yazmıştı: " Cumhuriyet fazilettir; bayramınız kutlu olsun." Çok şaşırmış, bir o kadar da sevinmiştim. Sonra bu konuda duyarlılığa sahip ve gerçekten bu mesajı algılayabilecek herkese , arkadaşlarıma, akrabalarıma Cumhuriyet bayramlarını kutlayan değişik sms ler gönderdim. Bazılarından anlamlı güzel cevaplar gelirken bazıları tamamen tepkisiz kaldı göndermiş olduğum sms lere.

Bundan sonra şunu sorgulamaya başladım kendi kendime. Kandil günlerinde hepimiz kutlama amaçlı mesajlar gönderdiğimiz halde -ki bu çok önemli bir şey toplumsal paylaşım açısından- neden resmi bayramlarda birbirimizi kutlamayız? Bunlar bizim şerefli tarihimizin bize bırakmış olduğu en değerli miraslardır. Kandillerde ve dini bayramlarda göstermiş olduğumuz duyarlılığı diğer resmi bayramlarda da gösterelim. En azından Cumhuriyet'imize sahip çıkmak adına böyle günlerde de bayramımızı kutlayalım. Eminim, onuncu on yılın yani 100. yılın coşkusu daha da bir büyüyecek bu şekilde.

Gecikmeli de olsa herkesin Cumhuriyet bayramını kutlarım.

 
Toplam blog
: 15
: 2441
Kayıt tarihi
: 12.09.06
 
 

1968 doğumluyum. İTÜ'den Metalurji Müh. olarak mezun oldum. Yine aynı üniversitede yüksek lisans ..