Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

3. Ortadoğu Tarım Fuarı

3. Ortadoğu Tarım Fuarı
 

TÜYAP ve Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği tarafından organize edilen 3. Ortadoğu Tarım (ve Hayvancılık) Fuarı 13-17 Nisan 2011 tarihleri arasında Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Diyarbakır TÜYAP fuar merkezinde gerçekleştirilen ve 202 firmanın yaklaşık 1200 ürününü sergilediği fuara ilgi son derece yüksekti. Çeşitli tarım alet ve makine ekipmanlarının katılımcı firmalar tarafından başarılı bir şekilde tanıtıldığı fuarda, yapılan çeşitli hayvan güzellik yarışmaları ve çiftçi eğitim çalışmaları fuara olan ilgiyi artırdı.

Fuarlar, ticareti geliştirmek amacıyla belli yer ve zamanlarda düzenlenen ticari mal ve hizmetlerin belli bir süre için tanıtıldığı ve sergilendiği yerlerdir. Gerçekleştirilen tarım fuarı da bu anlamda büyük bir misyonu yerine getirerek farklı amaçlar için geliştirilen birçok tarımsal alet, makine, ekipman, gıda, yem, vb. gibi tarımsal üretime doğrudan veya dolaylı katkı sağlayacak ürün ve hizmetlerin müşteriye doğrudan ve birebir tanıtımının yapılmasına olanak sağladı. Fuara katılan firmalar ise ürün ve hizmetlerini tanıtmaları yanında müşteri analizi yaparak olası ihtiyaçlar doğrultusunda yeni strateji ve üretim potansiyelli belirlemek için önemli bir fırsat yakaladılar.

Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen buzağı teşvik ve inek güzellik yarışması fuarda renkli görüntülerin yaşanmasına neden olurken, yarışmaya ziyaretçilerin ilgisi de oldukça büyüktü. Düzenlenen hayvan güzellik yarışmaları bölgede hayvancılığın teşvik edilmesi bakımından son derece önemli bir etkinlik olup, gelecek yıllardaki fuarlara daha fazla sayıda yetiştiricinin katılımını sağlayacak bir uygulama niteliğindeydi. Yarışmada dereceye giren hayvan sahiplerinin altın verilerek ödüllendirilmesi ise gelecek yıllarda bu tür etkinliklere katılımı daha da artıracak gibi görünmektedir.

Tarım Fuar’ında GAP projeleri kapsamında Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 12-16 arası yaş grubu 100 çocuktan oluşan “Genç Çiftçi Eğitim Kampı Projesi” tarıma verilen önemin pratik bir uygulaması olarak son derece önemliydi. Genç çiftçilere Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi adına tarımın ana kollarından biri olan Hayvancılık hakkında tarafımdan bilgilendirici bir eğitim semineri verildi. Tarım TV tarafından da canlı olarak yayınlanan eğitim seminerini genç çiftçilerin yanı sıra birçok fuar katılımcısı izledi. Seminer sırasında ve sonrasında genç çiftçilerin tarıma olan ilgisi ülkemizde tarıma olan bakışın iyi yönde değişmekte olduğunu gösterir nitelikteydi. Çünkü tarım ülkesi olmamıza rağmen yıllardır tarım sadece atadan gelen bir uğraşı olarak görüldü ve gençlerin bu anlamda eğitilmesi ihmal edildi.

Genç çiftçi Eğitim Projesi, Avrupa Birliği uyum sürecinde olan ülkemizin Avrupa Ortak Tarım Politikalarına (OTP) geçişte önemli bir görevi yerine getirmesi bakımından da son derece önemli bir girişimdir. Çünkü ortak tarım politikalarına uyum, yasa ve yönetmeliklerinin hayata geçirilmesi çiftçinin bilinçlendirilmesi ile daha etkin ve sağlıklı olacaktır. Genç çiftçilerin bilinçlendirilmesi ayrıca ülkemiz tarımının geliştirilmesini sağlayarak, Avrupa Birliği ülkelerindeki tarım üreticileri ile rekabet etme şansını artıracaktır. Benzer projelerin Tarım İl Müdürlükleri ve Üniversitelerin Ziraat Fakülte’lerinin birlikte bir koordinasyon içinde geliştirilip hayata geçirilmesi başta bölge tarımı olmak üzere ülkemiz tarımında önemli katkılar sağlayacaktır.

Gerçekleştirilen fuarın düzenleme ve organizasyonunda Ziraat Fakülte’sinin de yer almasıyla geçmiş yıllarda yaşanan önemli bir eksilik de giderilmiş oldu. Fuarda, başta Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve Tarım üreticileri olmak üzere tarımın farklı bileşenlerinin bir araya gelmesi, ileride bu bileşenlerin bir koordinasyon içerisinde çalışarak bölge tarımını geliştirmesi açısından olumlu sonuçlar yaratacaktır. Küreselleşen dünyada endüstriyel hale gelmiş tarımı, ancak bütün bileşenlerinin yer aldığı ve temsil edildiği organizasyonlar ile gerçek amacına ulaşabileceği ve başarı getireceği unutulmamalıdır.

 

 
Toplam blog
: 87
: 2735
Kayıt tarihi
: 02.07.09
 
 

Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nden 1997’de mezun oldum. Aynı Üniversitede yüksek lisans ve..