Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Temiz besin, üretim biçimleri, sera gerçeği.

Ancak burada ilginc bir nokta var. Organik bir urun ile siradan bir kisinin bahcesinde uretilen domates arasinda DAGLAR kadar lezzet farki var. Bunu anlamis degilim.
Yani sonucta organikte ticari ve cokca uretilince bir sekilde lezzeti kaciyor ama neden bunu anlamadim.
Arkadaşlar kontrol ve denetimlerin göz ardı ettiği bir nokta, serada yetiştirilen bitkilerin gelişim süreçlerindeki farkın tarlada veya bahçede yetişen bitkinin biçimiyle benzerliğinin olmayışının altında yatan bu ayrıcalıkta aramalıyız doğallığı.

Tohumumuz labaratuar çıktısı olarak seranın ortamında bitkiye dayatılan şartlarda çimlenmesi baştan doğallığı kaybediyor, tarladaki domates iplerdemi büyüyor da doğallık kazanıyor, sera içinde ipe alınmak yetmiyormuş gibi verim artışı sağlamak adına üzerinde yaprak bırakılmıyor.

Sera içinde ipe alınan bu bitkilerin boyları 2ila 3mt buluyor, bu özellikler bitkinin gelişmesinin bu gelişme farkı olarakta tarla ve bahçedeki sebzeye benzemeyen ürünler sunmasının sonuca olarak bu çarpık gelişme içinde açıklanabilir.

Yetiştireceğimiz her türlü ürünün gelişme şartlarını doğallık içinde değilde insanin üretim biçimine yansıyan ticari anlayışla bitkinin besin su ve klimanın yarattığı hava şartları içinde doğallık bitmekte insanın dayatmalarıyla sağlanan bitkisel yaşamdan doğallık aramamız bence en büyük saflıktır.

Doğallığı bozan nedenler arasında sadece ilaç ve kimyasalarla açıklamakta insanın üretim biçimindeki yanlış uygulamalarıda göz ardı edilerek kendini savunması ben kabul edilebilir gerçek değildir.

Doğallık basit çiftçilik içinde pratik hale gelmektedir, seralarda bitki yetiştirmek bir fabrikasyon modeli olmaktadır bu model içinde doğallığa ulaşılamaz.

Bence sertikalandırılarak yapılan üretim biçiminin, kimyasalların kalıntılardan gelen zararı önlemeye yönelik uygulamaların tam işlemesi doğallığı sağlamada yetersiz kalmaktadır, bu kuruluşların seralarda üretilen ürünlere organik sertifikası ile satışına izin vermesi bir kandırmaca olmaktadır.

Serada üretilen ürünler kimyasallar yönünden istedikleri kadar temiz olsunlar, bu ürünlere doğal organik ürün denilemez, sağlık yönünden sakıncalar taşımamış olmaları onların ürün kalitelerini doğallık kazandıramaz. 

 

 

GDO'yu Helal ve Haram açısından değerlendirmek.

Arkadaşlar Gündeme gelen Genetiği değiştirilmiş besin maddelerinin gerçeği ile yüz yüze yaşanılan bu olumsuzlukların inançsal olarak bir açmazıda ortaya koyduğunu belirterek gdo ile kirletilen gıdaların ne kadar helal veya ne kadar haram olduğu tartışılacağı apaçık ortaya çıkmış bulunuyor.

Bu teknolojiyi ülkemize ithal eden çevrelerinde inançlarıda sorugulanarak inancına sadık kimselere bu ürünlerin sonulması sırasında dayatmalar olacağı kesin gözüyle bakabiliriz.

Doğal organik maddelerle beslenen bazı hayvanlarının beslenmesi dahi kabul görmezken, bu hayvanlardan edilen hertürlü besin maddeleri insan sağlığına olan endişeleri ile mındar olarak değerlendirilirken, acaba helal olarak kabul edilen diğer hayvanların gdo'lu besin maddeleri ile yetiştirildiğinde, elde edilen besin maddeleri ne kadar insan sağlığına uygun olacaktır.

Bu konuyu bilimsel amaçlı olarak değerledirerek tartışılmasını öngördüğümden hiç bir art niyet taşımadığım gibi inanç sahiplerine olan saygım gereği bir hizmet anlıyışı içinde tartışılarak paylaşımlardan yarar görmekteyim, katılımcı arkadaşlarıma şimdiden teşekkürü bir borç bilirim, sevgiler saygılar sunarım.
 
Toplam blog
: 29
: 1056
Kayıt tarihi
: 14.01.11
 
 

Elektronik teknisyeni olarak emekliyim, 1997 Ağustos'u itibariyle toprakla ilgili hobi çalışmalar..