Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

3 Boyutlu Yazıcılar ve yeni Teknolojiler

3 Boyutlu Yazıcılar ve yeni Teknolojiler
 

Dün Hürriyet gazetesinde çok ilginç bir haber vardı. Artık saç telinden 3 boyutlu insanları yapmak mümkün oluyormuş. Bundan 2 bin yıl önce Mısır'da yaşamış ve mumyalanmış bir kadının üç boyutlu yazıcıdan çıktısı alınmış. Cihaz, 22 yaşında 1,58 cm boyundaki kadının birebir görüntüsünü 120 farklı plastik türevi kullanarak tek parça halinde çıkarıp yeniden yaratmış.

 Gerçekten DNA üzerinde yoğun bilimsel çalışmalar var. Artis Heather Dewey-Hagborg, sigara, çiğnenmiş bir sakız ya da  bir tutam saç telinden aldığı DNA örnekleriyle hiç tanımadığı bir  insanın üç boyutlu yüz modellemesini çıkarabiliyormuş. Modelleri görenler gözlerine inanamıyormuş. Hagborg, DNA verilerini kullanarak tanımadığı bir kişinin çiğnediği sakızdan birebir yüz şeklini, saç rengini ve göz rengini doğru rengiyle modelleyebiliyormuş. Artis Heather Dewey-Hagborg, bu teknolojiyi kullanan ilk kişiymiş.
 
Demek ki buradan yola çıkarak tarih öncesinde yaşamış insanların parçalarından onları günümüzde birebir model olarak yapmak mümkün. Bu teknoloji bakarasınız günün birinde önce müzelere, sonra okullara daha sonra da evlere kadar girer. Bir bakmışız ölmüş atalarımız, bizlerle ömür boyu evlerimizde birlikte yaşıyorlar. 
 
Yine 22 Şubat tarihli Hürriyet'te, "3D yazıcıdan kulak çıkardılar" diye de bir haber vardı (Hürriyet son zamanlarda çok güzel, örnek bir yol çizmeye başladı. Dünya çapındaki bilimsel haberleri son zamanlarda baş sayfasından duyurmaya başladı.) Artık 3D yazıcılar kendilerini ispat ettiler. Geçenlerde insan kulağının birebir kopyasının yapıldığı da haber oldu. Tabii işin olumlu yönleri gibi olumsuz yönleri de var. Örneğin bu teknoloji ile birebir otomatik silah da üretilmeye başlandı. 3D yazıcı konusu, dünyayı önümüzdeki yıllarda anlaşılan derinden değiştirecek gibi gözüküyor çünkü bilgisayara elinizdeki resmi veriyorsunuz, resimden size gerçek, somut olanı istediğiniz ölçüde alabiliyorsunuz. İleride bunun otomobil teknolojisine de uygulanacağı yazılıyor. Böylece imalat sanayinde yepyeni bir devrim yapılmış olacak. Bunun toplumsal ve ekonomik yansımaları da kanımca çok radikal olacaktır.
 
Diğer şaşırtıcı teknolojik haberler ise şöyle;
 
Japonya'da yaşlılar için navigasyonlu akıllı baston geliştirilmiş. Bu baston, yön buluyormuş, kalp atışlarını ve vücut ısını kontrol ederek gerektiğinde kullanıcının ailesine haber veriyor veya acil servis ile bağlantıya geçiyormuş.
 
Apple'ın akıllı gözlüğü 1500 dolardan satışa çıkarılmış. Yine Apple akıllı saat üretecekmiş.
 
ABD'de geliştirilen biyonik göz, görme engelliler için büyük umut olmuş. Retinaya yerleştirilen 60 elektrot ve gözlükten oluşan biyonik göz, şimdiye kadar dünya çapında 60 kişinin kısmen görmesini sağlamış.
 
Yine klavye ve kalemi bitiren dijital eldiven yapılmış. Alman bilim adamları klavye ve kalemin sonunu getirecek bir buluşa imza atmış. Harfleri tanıyan eldivenlerle artık boşluğa yazılan yazılar dijital ortama aktarılabilecekmiş. Eldiven gözlük ve elbiselere de entegre edilecekmiş. Tabii klavye ve eldiven yerine başka bir şey geliyor, keşke aradan aleti çıkarabilseler. Sadece insan eli alet işlevi görse.
 
Öyle anlaşılıyor ki bu "akıllı teknolojiler" gelecek yüzyılda galiba daha çok yaşamımıza damga vuracaklar.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..