Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

7. Tarım Fuarı'na, Mersin tarımsal zenginlikleriyle damga vurdu...

7. Tarım Fuarı'na, Mersin tarımsal zenginlikleriyle damga vurdu...
 

Ulusal ve uluslararası alanda büyük ilgi toplayan 7. Mersin Tarım Fuarı, Mersin ve Çevre İlçelerin Ziraat Odası Başkanlarının,Belediye Başkanlarının,kent protokolünün ve kentin sevilen Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun da katıldığı törenle açıldı.Açılışta konuşma yapan Vali Güzeloğlu ; “Mersin tarımsal üretim alanında bir yeryüzü cennetidir” dedi.

Mersin Valiliği katkıları ve CNR Holding’in sponsorluğunda ulusal ve uluslararası tarım üreticilerinin katılımıyla Yenişehir Fuar Merkezi’nde yapılan açılış töreninde konuşan Vali Güzeloğlu, Mersin’in tarım, sanayi, lojistik ve hizmetler sektörü alanında kalkınma modeli oluşturan iddialı bir kent olduğunu söyledi. Mersin’in İstanbul’un ardından ülkemizin en fazla dış ticaret gerçekleştiren 2’nci kenti olduğunu anlatan Valimiz, “Mersin, Türkiye genelinde ilk olarak kurulan serbest bölgesi, gerçekleştirdiği ticaret hacmi ve limanıyla Türkiye’nin ve Akdeniz Çanağı’nın belirleyici-yönlendirici bir kentidir. Tarımsal üretim alanında bir yeryüzü cenneti olan Mersin, Türkiye’de yaratılan tarımsal üretim değeri açısından 1’nci sırada bulunan ve geride bıraktığımız 2011 yılında 3 milyar dolarlık tarımsal üretim gerçekleştiren bir kenttir. Türkiye’de meyve üretiminde 1’nci, sebze üretiminde ise 2’nci olan Mersin, çiftçisinden alım heyetine kadar büyük başarılar elde eden kentin adıdır” diye konuştu.

“MERSİN DÜNYANIN ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİDİR”

Mersin’de birden çok ürünün yetiştiğini anlatan Valimiz, ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda yer aldığına işaret etti. “Mersin tarımsal üretim ve ihracatta açık ara merkezdir” diyen Vali H.Basri Güzeloğlu; “Hububat ve bakliyatta dünya fiyatlamasını gerçekleştiren bir kent olan Mersin, tarım alanında bölgesinin ve ülkesinin yanı sıra dünyanın da önemli bir üretim merkezidir. Öte yandan fuarlar hem üreticinin hem bunu değerlendiren üretime dayalı sanayicinin hem de uluslararası karşılıklı ticaret heyetlerinin buluştuğu çağdaş zirvelerdir. Bu kapsamda Mersin uluslar arası birçok fuara ev sahipliği yapmıştır, yapmaya da devam etmektedir. Bizlerin istediği fuarların küresel ölçekte ve uluslararası düzeyde yapılması ve daha fazla katılım içermesidir” ifadelerini kullandı.

Mersin’in iki hedefinin bulunduğuna aktaran Vali Güzeloğlu; Hedefler kapsamında, Mersin’in uluslararası düzeyde, büyük ticaretin yaşandığı bir fuar merkezi haline getirilmesi zorunluluğuna dikkat çekti. Fuarlar ile birlikte üreticilerin Mersin’e geleceğini ve enerjilerini Mersinli üreteciler ile birleştireceğine vurgu yapan Vali H.Basri Güzeloğlu; “Mersin’in tarımın her alanında ürettiği ve sunduğu güzellikler bu fuarda bir kez daha görülecektir. Üretim boyutundan ihracata kadar bir bütün olarak ele alınması gereken tarım sektörü, tohum ve yeni yöntemleri içermektedir. Fuarımız Ar-Ge’ye dayalı tarımsal teknolojileri kullanarak yeni gelişmeleri ilgililere sunacaktır. Fuarımız tüm hedeflere yaklaşmamızı, var olan zenginlikten daha büyük pay almamızı sağlayacaktır. İçerisinde bulunduğumuz 21’nci yüzyılda hedeflerimize akılcı ve sağlıklı adımlarla yürümek gerekir. Tarım, küresel rekabetin yaşandığı dünyamızda stratejik bir öneme sahiptir. Çünkü insanoğlunun beslenme gibi temel bir ihtiyacı tarımsal üretim ile sağlanmaktadır. Öte yandan küresel ölçekli tarım alanlarının daralması nedeniyle tarım üretimi yapan ülkelerin ürünleri daha yüksek katma değerlere ulaşmaktadır. Ayrıca üretmek kendi başına yeterli değildir. Tarım ürünlerini pazarlara ulaştırmak ve ihracata dayalı tüm boyutları ele almak gerekir. 7. Uluslararası Mersin Tarım Fuarı da bu anlamda önemli bir etkinliktir” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem tarafından , Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na fuarın kurulmasına katkı koyması nedeniyle teşekkür plaketi takdim edildi. Daha sonra beraberindekiler ile birlikte 7. Uluslararası Mersin Tarım Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Kurdele kesiminin ardından ise Vali Güzeloğlu, fuar içerisine kurulan stantları gezerek görevlilerle sohbet etti. Fuara Mersin’de üretilen tarım ürünlerinin çeşitliliği damga vurdu.

Kaynak: Mersin Valiliği

 

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..