Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '07

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

8 Mart dünya kadınlar günü...

8 Mart dünya kadınlar günü...
 

Henüz on dokuzunda idin ya da yirminde, gençliğinin baharında yani. Sizin köye yakın bilmem hangi köyden, bilmem kimin oğluna istemeye geleceklerdi seni. Evde bir hazırlık vardı. Senden başka herkes hazırlığını yapmıştı ve o gün gelip çatmıştı. İçerde bahsi geçen kız sendin, baban fikrini sormadan vermişti seni. O yaşa kadar çalışıp emek verdiğin, saygıda ve hizmette kusur etmediğin baban senin fikrini bile sormamıştı. O babaydı, o evet demişti ya sana artık söz düşmezdi. Hem söz düşseydi de sözün para etmezdi ki.

Sen kardelen, sen artık nişanlıydın, hiç görmediğin tanımadığın biriyle hem de. Sana kıymışlardı. Belki bir sevdiğin, bir beklediğin vardı ama dedim ya ne önemi vardı ki bunun. Fermanın yazılmıştı, kaderine razı olacaktın.

Aylardan ekimdi, günlerden de Cumartesi. Erkekler dışarıda, kadınlarsa içerde halay çekiyorlardı. Evet kardelen evet bugün senin günündü, bugün senin düğünündü. Kırmızı duvağının altındaki kara gözlerinle ayak parmaklarına doğru bakarken öylece dalmıştın. Kim bilir hangi diyardaydın, aklın hangi sevgilinin yanındaydı. Oysa hayallerin vardı değil mi? Sen kardelen, sen bunları hak etmiyordun biliyorum ama kaderindi bu. Dışarı da biriken kalabalık, damat tarafından gelen konvoyu karşılıyordu. Evet kardelen gitme vakti...

Şimdi tanımadığın bir evde senin için hazırlanmış olan bir odaya alınmıştın ve usul gereği damadı bekliyordun. Az sonra içeri giren bu adamın, tanımadığın, ilk defa bugün gördüğün bu adamın karısı olacaktın birazdan. Kim bilir içinden ne fırtınalar kopuyordu, seni anlamak mümkün müydü?

Sonrası malumdu hayatının. Büyük bir evde kaynana ve eltinle yaşıyordun. Sabahtan akşama kadar hiç durmuyor, sürekli ya tarlada ya da evde çalışıyordun. Üstelik doğum kontrol yöntemini bilmediğin için, her yıl bir çocuğun da oluyordu. Şimdi hayatın zorluklarla geçiyordu.

Seni kardelen, seni anlamak kolay değildi ve senin yaşadıklarını bir kaç satırla anlatmak da mümkün değildi. Ama ben seni anlayabildiğim kadarıyla yazmaya çalıştım. Kim olduğun önemli değil, sen de yeryüzünde yetiştirilen o binlerce güllerden birisin dalından bilinçsizce koparılan.

Bugün de senin günün kardelen, diğer yeryüzündeki yaşayan tüm kadınlar gibi, bugün; 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü, günün kutlu olsun...

KADIN

Kimi der ki kadın,
Uzun kış gecelerinde yatmak içindir..
Kimi der ki kadın,
Yeşil harman yerinde
Dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir..
Kimi der ki ayalimdir..
Boynumda taşıdığım vebalimdir
Kimi der ki, hamur yoğuran,
Kimi der ki, çocuk doğuran..
Ne o, ne bu, ne köçek, ne ayal, ne vebal!
O benim kollarım, bacaklarım, başımdır..
Yavrum, annem, karım, kızkardeşim
Hayat arkadaşımdır...

Nazım HİKMET

Foto kaynak; www.bigglook.com

 
Toplam blog
: 5
: 3060
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Hatice İşcen; Anadolu Üniversitesi Uluslararası ilişkiler 3. sınıf Öğrencisi Uluslararası..