Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

8 soruda e-ticaret. Elektronik ticareti daha yakından tanımak isteyenler içindir.

Başta KOBİ'ler olmak üzere e-ticaret kavramını bir çok işletme duymuştur. Bu kavramın üzerine giderek e-ticaret sitesi açan işletmeler de bulunmaktadır, detaylı bilgi sahibi olunamadığı için bazı işletmelerin sadece hatırında kalmıştır. Bu makalemizde elektronik ticaret yani e-ticaret hakkında en çok sorulan soruları cevapları ile bir araya getirmeye çalışacağız. Makaleyi sonuna kadar dikkatli bir şekilde okuyabilirseniz bu sektör hakkında detaylı bir bilgi birikimine sahip olabilirsiniz.

İlk sorumuz: E-ticaret Nedir ?

İlk soru tabiki e-ticaret nedir olmalıydır. Hemen tanımlayalım. E-ticaret internette online sipariş alarak ve ödeme sistemleri kullanarak tahsilat yapılmasını sağlayan, tüketici ve işletmeleri internet ortamında buluşturan yazılım ve donanımsal bütünlerin bir araya gelmesi ile oluşan online alışveriş siteleridir. Evet doğru, online alışveriş yapmış olduğunuz bütün sitelere elektronik ticaret siteleri adı verilmektedir. 2000'li yılların başlarında ortaya çıkmış ve günümüzde maksimumlarını yaşamakta olan bir sektördür.

İkinci sorumuz: Kimler E-ticaret Sitesi Açabilir ?

Şirket sahibi olan herkes e-ticaret sitesi açabilmektedir. Fiziksel mağazanızda ürününüz de olabilir tedarikçi firmalardan ürün de tedarik edebilirsiniz. E-ticaret yapabilmek için yapacağınız satışların faturalandırılması gereken bir şirket sahibi olmanız gerekmektedir. Şahıs, limited, komandit, kolektif ya da anonim şirket olmanız yani şirketiniz statüsü fark etmemektedir. 

Üçüncü sorumuz: E-ticaret Sitesi Kaç Günde Açılır ?

Eğer baştan bir yazılım, tasarım ve entegrasyon işlemleri yaptıryorsanız e-ticaret sitesi açma süreniz oldukça uzayabilmektedir. Ancak e-ticaret yazılım, tasarım, destek ve entegrasyon ekiplerini bir araya getiren e-ticaret firmaları ile en geç 2 iş günü içerisinde işletmeniz için e-ticaret sitesi açtırabilirsiniz. E-ticaret firmaları sizlere bütünleşik çözümler sunarak internette ticaret yapabilmeniz için gerekli olan bütün ayrıcalıkları bir araya getirmektedirler.

Dördüncü Sorumuz: E-ticaret Sitelerinde Kullanılan Ödeme Sistemleri Nelerdir ?

E-ticaret sitelerinde gene lolarak kredi kartı, havale-eft, kargoya kapıda ödeme yöntemleri kullanılarak tahsilat yapılmaktadır. Bunların dışında mobil ödeme sistemleride kullanılabilmektedir. Kredi kartı ile ödeme alabilmek için bankalara sanal pos başvurusu yapılması gerekir. Bunun dışında tedarikçi firmaların ürünleri satışa sunlarak kredi kartı tahsilatı da yapılabilmektedir. Havale ve eft ile ödeme almak isteyenler ise herhangi bir banka şubesine işletme bilgileri ile giderek ticari hesap açtırmaları yeterli olacaktır. Kargo ile kapıda ödeme almak isteyen işletmelerde yine bir kargo firması ile anlaşma yaparak bankadan almış oldukları hesap numaraları ve işletme bilgileri ile periydik zamanlarda kargo firmalarından ödemelerini alabilmektedirler.

Beşinci Sorumuz: E-ticarette Hangi Güvenlik Önlemlerinin Alınması Gerekir ?

E-ticaret sitelerinde ödeme sayfaları ve sunucu bazlı olmak üzere ileri teknolojilerin kullanıldığı güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Ödeme sayfaları SSL şifreleme sistemleri ile, sitelerin barındırıldığı sunucular ise tehdit ve saldırılara karşı önlem alabilen Firewall ve IOS / IDS güvenlik önlemleri ile donatılmış olmalıdır. Bütün bunlarla birlikte RAID5 ver yedekleme sistemlerinin de data kayıplarının önüne geçebilmesi için kullanılması gerekir.

Altıncı Sorumuz: E-ticaret Sitesi Açtıktan Sonra Hemen Satış Yapmaya Başlanabilir mi ?

E-ticaret siteniz bütünleşik çözümler sunarak sizlere sunulmaktadır. Yani ödeme sistemleriniz kurulduğu andan itibaren satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak bilinmesi gereken bir şey vardır. E-ticaret sitesi açıldığı anda hemen çok sayıda satış yapamazsınız. Sitenizi doğal ve ücretli yollarla tanıtmanız ve reklamını yapmanız gerekir. Bir e-ticaret sitesine kullanıcı çekebilmek için tercih edilen ve en etkili olan çalışmalar sırası ile; arama motoru optimizasyonu, arama motoru reklamcılığı, sosyal medya, ve mail marketing hizmetleri ilke birlikte diğer sitelerden alınan reklamlardır. Bu konular için imkanınız var ise tek tek uzmanları ile birlikte çalışmalı eğer yok ise kendiniz araştırarak öğrenmeniz gerekmektedir. 

Yedinci Sorumuz: E-ticarette Yönetici Paneli Nasıl Kullanılır ?

E-ticaret siteleriniz ile birlikte bir yönetici paneliniz bulunmaktadır. Bu panel üzerinden ürün, sayfa, fotoğraf, haber, ve siteniz ile ilgili bütün ekleme ve çıkarımları yapabilirsiniz. Siparişleriniz bu panel üzerinde bildirim olarak düşmektedirler. Sitenize üye olan ve aynı zamanda ürün alan kullanıcıları anlık olarak takip edebilirsiniz. Müşterilerinizin yaptıkları bütün işlem detaylarını görebilir ve takibini sağlayabilirsiniz. Yönetim penliniz üzerinden indirim çekleri ve hediye kuponları oluşturarak sitenizi cazip hale getirebilirsinz. Eğer e-ticaret paketinizde xml ürün entegrasyonu özelliği varsa tedarikçi firmaların ürünlerini siteniz bütün özellikleri ile birlikte anında ekleyebilirsiniz. 

Sekizinci Sorumuz: Hiçbir Yazılım Bilgim Yok Nasıl E-ticaret Yapacağım ?

Profesyonel e-ticaret paketlerini kulandığınız taktirde internete giriyor olabilmeniz e-ticaret yapmanıza yeterli olacaktır. Çünkü sizler domain (alan adı), hosting, yazılım, tasarım, donanım gibi bütün özelliklere bir arada sahip olursunuz. Bütün ayrıntıları sizlere sunulan yönetim panelleri sayesinde kolay ve rahat bir şekilde yönetebilirsiniz. Ancak kısa bir eğitim (1 gün yaklaşık 3-4 saat) almanızda fayda bulunmaktadır.

 

 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..